Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

2014. ÁPRILIS 11.

Az EWRR több éve az egyik legszínvonalasabb európai kongresszus a reumatológia területén, mely elsősorban az alapkutatásban, és részben az alkalmazott klinikai kutatásban elért legújabb eredmények bemutatására ad lehetőséget minden évben. Nem véletlen, hogy a kongresszusi jelentkezés egyik alapfeltétele saját kutatási eredmények bemutatása rövid előadás vagy poszter formájában.

A kongresszus egy másik, ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések („study group sesions”), melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és Sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban.

Az ORFI Központi Laboratóriumának Immunológiai részlege az Autoantitest ülésen volt érdekelt, hiszen a munkacsoport egyik feladata az évente egy alkalommal megszervezett körkontroll lebonyolítása. A körvizsgálatnak 42 résztvevője van, a mi laboratóriumunk a magyarországi laboratóriumok közül a körkontroll egyedüli aktív szereplője már több éve. Sőt, az utóbbi három évben nemcsak mint résztvevők vagyunk jelen, hanem a minták biztosításában is aktív szerepet vállalunk, ezáltal is segítve a munkacsoport tevékenységét.

A munkacsoport ülése idén is az elvégzett vizsgálatok alapján kapott eredmények prezentációjával kezdődött, majd a hallottak alapján a résztvevőknek lehetősége volt a felmerülő kérdések megvitatására. A szervezők külön kiemelték, hogy idén különösen aktív volt a részvétel, hiszen mind a 42 laboratórium hiánytalanul beküldte a szükséges adatokat. Nagy öröm volt számunkra, hogy a mintaküldésben való aktív részvételünket pozitívumként értékelték.

Az ülés második részének témája az antitest-vizsgálatok standardizációs lehetőségeinek megvitatása volt, mely az utóbbi időkben egyre jobban foglalkoztatja a szakma képviselőit.

A munkacsoportok ülése után kezdődött a kongresszus tudományos programja. A körülbelül 250-300 résztvevőre korlátozott rendezvény idén is igen érdekes témákat érintett: Az immunmoduláció új perspektívái, Neuro-pszicho-immunológia, Az autoimmun betegségek nemi megoszlásának háttere, Scleroderma, Regeneratív medicina, Veleszületett immunrendszer, Gyulladásos reumatológiai betegségek biológiája. Minden egyes téma egy-egy elismert szakember referátumával kezdődött, melyet a témához kapcsolódó új kutatási eredmények prezentációja kísért 10 perces előadások formájában, néha élénk vitával tarkítva. Az előadások folyamatosan zajlottak, nem voltak párhuzamos szekciók, továbbá a poszterbemutatásokra is bőven szántak időt, lehetőséget biztosítva ezáltal a teljes programon való részvételre.

Magyarországról Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, Dr. Mócsai Attila, Prof. Dr. Sármay Gabriella és Dr. Nagy György, illetve munkacsoportjainak tagjai vettek részt a poszter szekcióban. A laboratóriumunk által összeállított anyag szintén ebben a szekcióban került bemutatásra. A kongresszus végén külön öröm volt számunkra, hogy a poszterbemutatás első díját Dr. Németh Tamás képviseletében Dr. Mócsai Attila munkacsoportja tudhatta magáénak.

Szintén jelentős szakmai sikernek tekinthető, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán és Dr. Nagy György szervezésével.


Budapest, 2014.03.25.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

T-sejt-alcsoportok és jelentőségük autoimmun és reumatológiai betegségekben - A Figyelő 2015;2

POLGÁR Anna

A T-sejtek heterogén sejtpopuláció, tagjai sejt felszíni markereik, transzkripciós faktoraik és citokintermelésük alapján egymástól markánsan elhatárolható alcsoportokra oszthatóak.

PharmaPraxis

Hivatásfejlesztés és érdekképviselet
Beszámoló a Gyógyszerészek Országos Kongresszusáról

Ebben az évben október 9-12. között, immár huszonegyedik alkalommal rendezték meg Siófokon a Gyógyszerészek Országos Kongresszusát. A Hotel Azúrban zajló, többnapos eseményen ezúttal is a szakma előtt álló legfontosabb kihívásokat és feladatokat tekintették át.

Klinikum

Szegedi Szűts István - az elfeledett emigráns művész

GÖMÖR Béla

Életét, mint sok kortársáét, bizonyára nagymértékben meghatározta, hogy mind a két világháborút felnőtt fejjel kellett végigélnie. Az első világháború alatti négy éves katonai szolgálata éppen művészeti főiskolai tanulmányait szakította meg. A 20-as években állást szerezni nehéz volt, de miután rajztanári diplomájával elhelyezkedett, csupán nyolc évig tanított. Hat éven át Csongrádon működött, ahol éppen ennek a kötetnek a révén sikerül most elkezdeni feltámasztani emlékét.

PharmaPraxis

Onkológiai kongresszus – az ápolásról is

A rák a tudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem egyenlő a halálos ítélettel, korszerű diagnosztikai, műtéti, gyógyszeres és szupportív kezelések állnak rendelkezésünkre a teljes gyógyulás, vagy ha az nem lehetséges, akkor a beteg életének meghosszabbítása és az életminőség minél teljesebb megőrzése érdekében