Klinikum

European Workshop for Rheumatology Research (EWRR) 34. kongresszusa

2014. ÁPRILIS 11.

Az EWRR több éve az egyik legszínvonalasabb európai kongresszus a reumatológia területén, mely elsősorban az alapkutatásban, és részben az alkalmazott klinikai kutatásban elért legújabb eredmények bemutatására ad lehetőséget minden évben. Nem véletlen, hogy a kongresszusi jelentkezés egyik alapfeltétele saját kutatási eredmények bemutatása rövid előadás vagy poszter formájában.

A kongresszus egy másik, ma már hagyományosnak mondható programja a tudományági munkacsoportülések („study group sesions”), melyen az adott szakterületen dolgozó kollégák a szakma aktuális kérdéseit vitatják meg. Az ülések ugyanakkor a külföldi laboratóriumokkal való közvetlen kapcsolattartásra is lehetőséget nyújtanak. Idén is négy munkacsoportülés zajlott párhuzamosan: Autoantitestek, Gén- és Sejtterápia, Állatmodellek és Synovitis témákban.

Az ORFI Központi Laboratóriumának Immunológiai részlege az Autoantitest ülésen volt érdekelt, hiszen a munkacsoport egyik feladata az évente egy alkalommal megszervezett körkontroll lebonyolítása. A körvizsgálatnak 42 résztvevője van, a mi laboratóriumunk a magyarországi laboratóriumok közül a körkontroll egyedüli aktív szereplője már több éve. Sőt, az utóbbi három évben nemcsak mint résztvevők vagyunk jelen, hanem a minták biztosításában is aktív szerepet vállalunk, ezáltal is segítve a munkacsoport tevékenységét.

A munkacsoport ülése idén is az elvégzett vizsgálatok alapján kapott eredmények prezentációjával kezdődött, majd a hallottak alapján a résztvevőknek lehetősége volt a felmerülő kérdések megvitatására. A szervezők külön kiemelték, hogy idén különösen aktív volt a részvétel, hiszen mind a 42 laboratórium hiánytalanul beküldte a szükséges adatokat. Nagy öröm volt számunkra, hogy a mintaküldésben való aktív részvételünket pozitívumként értékelték.

Az ülés második részének témája az antitest-vizsgálatok standardizációs lehetőségeinek megvitatása volt, mely az utóbbi időkben egyre jobban foglalkoztatja a szakma képviselőit.

A munkacsoportok ülése után kezdődött a kongresszus tudományos programja. A körülbelül 250-300 résztvevőre korlátozott rendezvény idén is igen érdekes témákat érintett: Az immunmoduláció új perspektívái, Neuro-pszicho-immunológia, Az autoimmun betegségek nemi megoszlásának háttere, Scleroderma, Regeneratív medicina, Veleszületett immunrendszer, Gyulladásos reumatológiai betegségek biológiája. Minden egyes téma egy-egy elismert szakember referátumával kezdődött, melyet a témához kapcsolódó új kutatási eredmények prezentációja kísért 10 perces előadások formájában, néha élénk vitával tarkítva. Az előadások folyamatosan zajlottak, nem voltak párhuzamos szekciók, továbbá a poszterbemutatásokra is bőven szántak időt, lehetőséget biztosítva ezáltal a teljes programon való részvételre.

Magyarországról Prof. Dr. Szekanecz Zoltán, Dr. Mócsai Attila, Prof. Dr. Sármay Gabriella és Dr. Nagy György, illetve munkacsoportjainak tagjai vettek részt a poszter szekcióban. A laboratóriumunk által összeállított anyag szintén ebben a szekcióban került bemutatásra. A kongresszus végén külön öröm volt számunkra, hogy a poszterbemutatás első díját Dr. Németh Tamás képviseletében Dr. Mócsai Attila munkacsoportja tudhatta magáénak.

Szintén jelentős szakmai sikernek tekinthető, hogy a következő kongresszus helyszíne Budapest lesz, Prof. Dr. Szekanecz Zoltán és Dr. Nagy György szervezésével.


Budapest, 2014.03.25.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Klinikum

T-sejt-alcsoportok és jelentőségük autoimmun és reumatológiai betegségekben - A Figyelő 2015;2

POLGÁR Anna

A T-sejtek heterogén sejtpopuláció, tagjai sejt felszíni markereik, transzkripciós faktoraik és citokintermelésük alapján egymástól markánsan elhatárolható alcsoportokra oszthatóak.

PharmaPraxis

Onkológiai kongresszus – az ápolásról is

A rák a tudomány fejlődésének köszönhetően ma már nem egyenlő a halálos ítélettel, korszerű diagnosztikai, műtéti, gyógyszeres és szupportív kezelések állnak rendelkezésünkre a teljes gyógyulás, vagy ha az nem lehetséges, akkor a beteg életének meghosszabbítása és az életminőség minél teljesebb megőrzése érdekében

Klinikum

A stroke és a hypertonia - Magyar Hypertonia Társaság

Bereczki Dániellel, a SE ÁOK Neurológiai Klinika igazgatójával beszélgetünk arról, hogy a stroke milyen mértékben növeli a hypertonia kockázatát, hogy mekkora szerepet játszik a vérnyomáskontroll a stroke elsődleges és másodlagos prevenciójában, valamint az e témakörben felmerülő megoldatlan kérdésekről, s az előrelépés lehetőségeiről.

Klinikum

Primer Immundefektusok és Gyermekreumatológiai Kórképek

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénye PRIMER IMMUNDEFEKTUSOK ÉS GYERMEKREUMATOLÓGIAI KÓRKÉPEK MRE Gyermekreumatológiai Szekció és MIDET tudományos ülés 2014. NOVEMBER 21