Klinikum

Eddig közel 4000 amerikai halt meg a H1N1-vírus miatt

2011. AUGUSZTUS 15.

A vírus eddig 22 millió amerikait fertőzött meg. A(H1N1)-influenza főként a fiatalokat támadja meg: amíg egy hagyományos influenzajárványban Amerikában 82 gyerek hal meg, addig a H1N1-vírus miatt már 540 amerikai gyerek halt meg.

Az elmúlt hat hónapban 3900 ember - köztük 540 gyerek - halt meg a H1N1-influenza miatt az Egyesült Államokban - írta csütörtökön a CNN az amerikai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központra (CDC) hivatkozva.

A CDC becslései szerint az Egyesült Államokban 22 millió embert fertőzött meg a H1N1-vírus, közülük pedig 98 ezren szorultak kórházi ápolásra. Nyolcmillióra tehető azon 18 év alatti gyerekek száma, aki megfertőződtek, közülük 36 ezret ápoltak kórházban, 540-en pedig meghaltak.

A CDC közölte: nem arról van szó, hogy a járvány súlyosbodna, hanem arról, hogy időbe telik a szövetségi államokból érkező adatok feldolgozása. A közölt adatok nem pontos számok, hanem olyan becsült adatok, amelyekre több állam részletes kimutatásai alapján következtetnek.

Anne Schuchat, a CDC elnöke a CNN-nek azt mondta: a H1N1-influenza okozta az USA-ban a legtöbb megbetegedést az 1918-as spanyolnátha óta, de közel sem okozott annyi halálos megbetegedést, mint a spanyolnátha.

Amerikában egy átlagos influenzajárvány idején 36 ezren halnak meg, 200 ezer ember kerül kórházba, a megbetegedések 90 %-a a 65 év feletti népességet érinti. A H1N1 okozta megbetegedés esetében azonban a fertőzések és súlyos esetek 90 %-a a fiatal felnőtteket és gyerekeket érinti. Hagyományos influenzajárvány idején Amerikában 82 gyerek hal meg, most viszont már 540 a gyerek áldozatok száma.

Az emberről emberre is terjedő H1N1-vírustörzs idén áprilisban bukkant fel Mexikóban, az új betegséget először mexikói influenzának, majd sertésinfluenzának nevezték, végül hivatalosan a 2009 A(H1N1)-influenza nevet kapta. A járványt nem sikerült megállítani a mexikói határoknál, június elejére már több országban regisztráltak megbetegedéseket.
A WHO június 11-én világjárványnak minősítette a H1N1-influenza terjedését - megjegyezve, hogy gyorsasága ellenére az esetek legnagyobb része nem súlyos.

Forrás: CDC, AP, WHO

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Hírvilág

A H1N1-vírus és a citokinvihar

Az eddigi halálozási adatok szerint főleg a fiatalokra és egészséges felnőttekre jelent komoly veszélyt a H1N1-vírus.

Hírvilág

H1N1 vakcina: elgondolkodtató részletek egy markáns megfogalmazásairól ismert mikrobiológus álláspontja

Orvosi körökben hisztériakeltésnek tartják a H1N1-influenza és az ellene készített védőoltás mögötti kampányt, amelynek eredményeként azt még azelőtt forgalomba hozták, hogy biztosan tudnánk...

Hírvilág

Operatív törzs: nyilvánosak a hétfőtől érvényes védelmi intézkedések

Megjelent a Magyar Közlönyben a hétfőtől hatályos - Budapest kivételével az egész országra érvényes - védelmi intézkedéseket tartalmazó kormányrendelet - közölte a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa a szombati online sajtótájékoztatón.

Hírvilág

H1N1: Gyógyszerkorrupció?

Az Európa Tanács 2010 januárjában vizsgálatot indít a gyógyszergyártó cégek és a H1N1-influenza kampány kapcsolatáról.