Klinikum

A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010

2011. AUGUSZTUS 15.

Adatok és tények:

• Több százmillió ember szenved világszerte ízületi betegségektől, elsősorban artrózisban (ízületi porckopás) és reumatoid artritiszben (reumás sokízületi gyulladás). Ez a szám exponenciálisan fog növekedni 2020-ig, tekintettel arra, hogy az 50 éven felüli lakosság addig várhatóan megduplázódik.
• Az ízületi betegségek a fogyatékosság vezetői okai az Egyesült Államokban, és az összes krónikus megbetegedés felét teszik ki a 65 éven felüliek között.
• Az ízületi porckopás 135 millió embert érint világszerte és a negyedik leggyakoribb egészségügyi probléma nők, a nyolcadik férfiak között.
• Reumatoid artritiszben 20 millióan szenvednek a világon – köztük gyermekek is.

A 2000. január 1-vel kezdődő Csont és Ízület Évtizede 65 ország nemzeti Akciós Hálózatát fogja össze. Küldetése, hogy elősegítse a mozgásszervi betegségek kutatását és javítsa az e betegségekben szenvedők életminőségét. Az Évtized szorosan együttműködik az Egyesület Nemzetek Szervezete Egészségügyi Világszervezetével.

Ebben az évben az Ízületi Betegségek Világnapja alkalmából az Évtized kampányt indított Brüsszelben, az Európai Parlamentben, abból a célból, hogy megváltozzék az ízületi betegségekkel kapcsolatos egészségpolitika. Ezzel egy időben alakult meg a Reumás és Mozgásszervi Betegségek Európai Érdekcsoportja. Ez évben adták ki a reumás betegségekben szenvedők munkájával és munkavállalásával foglalkozó Charta-t is.

A Charta felhívja a figyelmet a politikai döntéshozók, egészségügyi szolgáltatók és a munkaadók szerepének fontosságára abban, hogy a reumás betegek részére megfelelő munkakörnyezetet alakítsanak ki. „Működő csodák” címmel kiállítást szerveznek, amely bemutatja, hogy milyen előnyös az egész társadalom számára, ha a reumás betegek megtarthatók aktív kenyérkereső munkájukban. A kiállítást az Európai Parlamentben is bemutatják.

Prof. Anthony Woolf, brit reumatológus a Csont és Ízület Évtizede Nemzetközi Kormányzóbizottságának tagja a következőket nyilatkozta: „ A mozgásszervi betegségek vezető okai mind a fogyatékosságnak, mind a keresőképtelenségnek szerte a világon. Az Ízületi Betegségek Világnapja szeretné ráirányítani a figyelmet arra, hogy e betegségek mekkora terhet jelentenek a társadalomnak. Elsősorban a döntéshozóknak szeretné megmutatni, hogy milyen lépések tehetők e betegségek terhének csökkentésére.”

A közreadók megjegyzése:
Magyarország állami szinten elsőként csatlakozott az Évtizedhez és abban tevékeny munkát fejt ki. A Nemzeti Akciós Hálózat és az Alapítvány sokat tesz a háziorvosok reumatológiai képzéséért és a betegek felvilágosításáért, e területeken számos könyvet, cikket jelentetett meg. Az Eurobarométer adatai szerint a mozgásszervi fájdalom tekintetében Magyarország az első az Európai Unióban.

A mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelése ma sem egészségügyi prioritás Magyarországon, bár az Unióban az. A reumatológia oktatása hazánkban csak a Semmelweis Egyetemen kötelező, ott is csak a belgyógyászat keretében. A fent említett Charta megalkotásában az Unió meghívására két magyar beteg is részt vett. Sajnos a betegek munkakörnyezetének megfelelő átalakítására egyelőre a legtöbb munkaadónak szándéka sincs.


A sajtótájékoztatót fordította és közreadja:

Szabóné Dúl Katalin, a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány alapítója
Dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede hazai koordinátora

Az eredeti, angol nyelvű közlemény PDF- formátumban csatolva.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.

Hírvilág

Az orvoson múlik a legtöbb

Egyre több a fogászati implantáció, így a hibák száma is növekszik.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

1.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

TEVA Szimpózium
OKT 28.

2.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Novartis Szimpózium: megfontolások az SPSM kezelése kapcsán
OKT 28.

3.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Esetismertetések II.
OKT 28.

4.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Hazai neuroimmunológiai műhelyek: Szeged
OKT 28.

5.

Ideggyógyászati Szemle Proceedings

Esetismertetések I.
OKT 28.