Klinikum

A Csont és Ízület Évtizede 2000-2010

2011. AUGUSZTUS 15.

Adatok és tények:

• Több százmillió ember szenved világszerte ízületi betegségektől, elsősorban artrózisban (ízületi porckopás) és reumatoid artritiszben (reumás sokízületi gyulladás). Ez a szám exponenciálisan fog növekedni 2020-ig, tekintettel arra, hogy az 50 éven felüli lakosság addig várhatóan megduplázódik.
• Az ízületi betegségek a fogyatékosság vezetői okai az Egyesült Államokban, és az összes krónikus megbetegedés felét teszik ki a 65 éven felüliek között.
• Az ízületi porckopás 135 millió embert érint világszerte és a negyedik leggyakoribb egészségügyi probléma nők, a nyolcadik férfiak között.
• Reumatoid artritiszben 20 millióan szenvednek a világon – köztük gyermekek is.

A 2000. január 1-vel kezdődő Csont és Ízület Évtizede 65 ország nemzeti Akciós Hálózatát fogja össze. Küldetése, hogy elősegítse a mozgásszervi betegségek kutatását és javítsa az e betegségekben szenvedők életminőségét. Az Évtized szorosan együttműködik az Egyesület Nemzetek Szervezete Egészségügyi Világszervezetével.

Ebben az évben az Ízületi Betegségek Világnapja alkalmából az Évtized kampányt indított Brüsszelben, az Európai Parlamentben, abból a célból, hogy megváltozzék az ízületi betegségekkel kapcsolatos egészségpolitika. Ezzel egy időben alakult meg a Reumás és Mozgásszervi Betegségek Európai Érdekcsoportja. Ez évben adták ki a reumás betegségekben szenvedők munkájával és munkavállalásával foglalkozó Charta-t is.

A Charta felhívja a figyelmet a politikai döntéshozók, egészségügyi szolgáltatók és a munkaadók szerepének fontosságára abban, hogy a reumás betegek részére megfelelő munkakörnyezetet alakítsanak ki. „Működő csodák” címmel kiállítást szerveznek, amely bemutatja, hogy milyen előnyös az egész társadalom számára, ha a reumás betegek megtarthatók aktív kenyérkereső munkájukban. A kiállítást az Európai Parlamentben is bemutatják.

Prof. Anthony Woolf, brit reumatológus a Csont és Ízület Évtizede Nemzetközi Kormányzóbizottságának tagja a következőket nyilatkozta: „ A mozgásszervi betegségek vezető okai mind a fogyatékosságnak, mind a keresőképtelenségnek szerte a világon. Az Ízületi Betegségek Világnapja szeretné ráirányítani a figyelmet arra, hogy e betegségek mekkora terhet jelentenek a társadalomnak. Elsősorban a döntéshozóknak szeretné megmutatni, hogy milyen lépések tehetők e betegségek terhének csökkentésére.”

A közreadók megjegyzése:
Magyarország állami szinten elsőként csatlakozott az Évtizedhez és abban tevékeny munkát fejt ki. A Nemzeti Akciós Hálózat és az Alapítvány sokat tesz a háziorvosok reumatológiai képzéséért és a betegek felvilágosításáért, e területeken számos könyvet, cikket jelentetett meg. Az Eurobarométer adatai szerint a mozgásszervi fájdalom tekintetében Magyarország az első az Európai Unióban.

A mozgásszervi betegségek megelőzése és kezelése ma sem egészségügyi prioritás Magyarországon, bár az Unióban az. A reumatológia oktatása hazánkban csak a Semmelweis Egyetemen kötelező, ott is csak a belgyógyászat keretében. A fent említett Charta megalkotásában az Unió meghívására két magyar beteg is részt vett. Sajnos a betegek munkakörnyezetének megfelelő átalakítására egyelőre a legtöbb munkaadónak szándéka sincs.


A sajtótájékoztatót fordította és közreadja:

Szabóné Dúl Katalin, a Csont és Ízület Évtizede Alapítvány alapítója
Dr. Bálint Géza, a Csont és Ízület Évtizede hazai koordinátora

Az eredeti, angol nyelvű közlemény PDF- formátumban csatolva.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Kapcsolódó anyagok

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Egészségpolitika

Már a csecsemőknél is diagnosztizálható a lelki zavar

Szülés körüli depresszió, az újszülött alvási, étkezési, figyelem zavara, a sok sírás, megannyi jelzés, amivel foglalkozni kell. A korábbi teóriákkal szemben nemcsak két éves kor után, hanem már egészen korai időszakban is figyelni kell és diagnózis is felállítható a kisbaba lelki problémájáról. A témában először rendeztek a napokban nemzetközi konferenciát Magyarországon, ahol több mint 240 előadást tartottak az érintett területek neves szakemberei.

Gondolat

A pánik a legtisztább önmagunkkal áll kapcsolatban – interjú Parádi Józseffel

Parádi József neurológus, pszichiáter és pszichoterapeuta sok évvel ezelőtt visszaadta a gyógyszerfelírási engedélyét. Úgy látja, hogy bár bizonyos, súlyos esetekben szükség lehet gyógyszeres kezelésre, a pszichoterápiás munka az elsődleges számára: a tüneteket elsősorban szerencsésebb fenomenológiai úton megérteni és feldolgozni.

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.

Klinikum

A biológiai terápia 15 éve - A Figyelő 2015;2

HOLLÓ Péter

Mintegy 15 évvel ezelőtt új fejezet kezdődött a gyógyszergyártásban: megjelentek az első olyan szerek, melyekkel egy adott betegség patomechanizmusába célzottan tudunk a kulcsfontosságú molekulák gátlása révén beavatkozni. Legfőbb jellemzőjük, hogy biotechnológiai úton előállított, fehérjetermészetű molekulák, a gátolni tervezett molekulák vagy receptoraik antitestjei.