Idegtudományok

S1P-szint és a Parkinson-kór

2021. JÚLIUS 14.

A Parkinson-kór egy olyan neurodegeneratív kórkép, melynek hátterében többféle mechanizmus, úgymint a mitokondriális diszfunkció, a megnövekedett oxidatív stressz, a gyulladásos folyamatok és a synucleinaggregáció kóroki szerepe is felmerül. Egéren végzett állatkísérletekben ezeket az idegsejtpusztuláshoz vezető folyamatokat a szfingozin-1-foszfát (S1P) -agonisták képesek voltak lassítani. Az S1P-receptor-modulátor fingolimod csökkentette az alfa-synuclein-aggregációt és a dopaminerg neurodegenerációt, lassította a striatumban a dopaminszint csökkenését, mindezzel enyhítve a motoros tünetek súlyosságát. Az S1P az agyi érhálózat működésében is lényeges szerepet játszik, az S1P-jelátvitel az agyi endothelsejtek zonula occludensének működését szabályozva hozzájárul a vér-agy gát megfelelő működéséhez.

Schwedhelm és munkatársai a Movement Disorders-ben megjelent cikkükben a szérum-S1P-szint és a Parkinson-kórban megjelenő fenotípusok közti összefüggést tanulmányozták. 196, on-fázisban lévő Parkinson-kóros beteg motoros és kognitív tüneteit az UPDRS III, H&Y, valamint a MoCA-skálák szerint értékelték, majd 64 beteg követéses vizsgálatát végezték el. A motoros hanyatlást legalább 5 pontnyi MDS-UPDRS III-skála szerinti csökkenéssel, míg a kognitív hanyatlást legalább 3 pontnyi MoCA-skála szerinti csökkenéssel definiálták. A kezdetben, valamint a követéses időszakban mért szérum-S1P-értékeket a kontrollcsoport megfelelően párosított betegeinek S1P-szintjével hasonlították össze.

Eredményeik három pontban foglalhatók össze: 1) a Parkinson-kóros betegek szérum-S1P-koncentrációja szignifikánsan alacsonyabb a kontrollcsoport szérum-S1P-koncentrációjához képest, 2) a Parkinson-kóros betegekben a szérum-S1P-koncentrációk fordítottan arányosak a motoros tünetek súlyosságával, és 3) szignifikáns kapcsolat mutatható ki a követéses időszakban észlelt motoros hanyatlás és az alacsony kezdeti S1P-koncentráció között. A kognitív funkciók és az S1P-koncentráció között nem sikerült hasonló összefüggéseket kimutatni.

Összefoglalásképp, Schwedhelm és munkatársainak vizsgálata igazolja az alacsony S1P-szint és Parkinson-kórban tapasztalt súlyosabb motoros tünetek, valamint a progresszió megnövekedett valószínűsége közti összefüggést. Jelenleg nem ismeretes, hogy az S1P-analógok, mint például a fingolimod, alkalmazhatóak-e a Parkinson-kór terápiájában.

Szemlézte:
Cséke Balázs dr.

Eredeti közelmény
Schwedhelm E, Englisch C, Niemann L, Lezius S, von Lucadou M, Marmann K, et al. Sphingosine-1-Phosphate, Motor Severity, and Progression in Parkinson’s Disease (MARK-PD). Mov Disord 2021. https://doi.org/10.1002/mds.28652

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.