Idegtudományok

Öngyilkosság: hogyan küzdjünk ellen?

2011. AUGUSZTUS 15.

A WHO becslése szerint 2002-ben 877.000 haláleset öngyilkosság következtében következett be, 85%-ban alacsony és közepes jövedelmű országokban. Az öngyilkossági kísérletek száma ennek kb. a negyvenszerese, ezek egy részénél fennáll a befejezett suicidium veszélye.


A 15-34 éves korosztályban az öngyilkosság a három leggyakoribb halálok között szerepel. Számos vizsgálat arra utal, hogy folyamatos kapcsolattartás (pl. rövid levelek küldése, vagy a veszélyeztetett időnkénti felkeresése telefonon vagy személyesen) csökkentette a befejezett öngyilkosság veszélyét suicid kísérlet után.


A WHO irányításával 5 országban végeztek kiterjedt vizsgálatot befejezett öngyilkosság megelőzésének a lehetőségéről 2002. január és 2004. április között. 1867 öngyilkossági kísérlet után lévő ember vett részt a vizsgálatban, amelyet mindenütt azonos protokoll alapján végeztek. A lemorzsolódás 9% volt. Az esetek követése 18 hónapos volt, és 2005. október 31-én fejeződött be.


Az esetek többsége egyedülálló nő volt, középfokú végzettséggel és munkahellyel. Egy harmaduk valóban veszélyeztette az életét, egy negyedük alkohollal vagy gyógyszerrel próbált erőt meríteni az öngyilkossághoz, és egy ötödüknek volt már előző öngyilkossági kísérlete.

Véletlenszerűen két csoportra osztották az eseteket, az egyik (TAU, n=945) a hagyományos elbocsátásban és ellátásban részesült, a másik (BIC, n=922) a közös protokollban megfogalmazott utánkövetésben. Ez, a TAU csoportnak megfelelő hagyományos ellátáson túl, elbocsátáskor egy órás egyéni foglalkozást, majd 18 hónap folyamán 9 kontaktust (telefonhívást, vagy látogatást) jelentett – az 1.,2., 4.,7. és 11. héten, majd a 4., 6., 12. és 18. hónapban. A vizsgálatban résztvevőknek rövid, egy oldalas, saját nyelvre lefordított kérdőívet adtak kitöltésre a vizsgálat kezdetekor és a végén. A TAU és a BIC csoport között nem volt eltérés a szociális-gazdasági helyzetben.

A TAU csoportban a 18. hónap végére szignifikánsan több haláleset következett be öngyilkosság miatt, mint a BIC csoportban (X2= 13.83; P< 0.001).

A szerzők az eredményekből azt a következtetést vonják le, hogy az általános öngyilkosság elleni stratégiákat ki kell egészíteni egyéni foglalkozással, pszichoszociális tanácsadással és folyamatos támogató kapcsolattartással. A BIC módszer előnye, hogy nem igényel különösen magas szintű és időtartamú képzést a támogató részére. Ezáltal kisebb költséggel és anyagi/személyi beruházással elvégezhető, ami alacsony és közepes jövedelmű országok számára is hozzáférhetővé teszi.

Forrás: WHO, https://www.who.int/bulletin/volumes/86/9/07-046995/en/index.html

Szemlézte: Házijogorvos , dr. Szatmári Marianna

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.