Hírvilág

WHO: Itt az idő a tuberculosis visszaszorítására

2011. AUGUSZTUS 15.

A tbc megelőzhető és gyógyítható, előfordulási gyakorisága azonban növekszik a szegénységgel, valamint a gyenge egészségügyi rendszerek mellett. Ez az oka annak, hogy a WHO 2009. március 24-én közölt jelentése sötét képet fest a tbc-helyzetről.

A Lancet múlt heti számában külön szerkesztőségi közleményt szenteltek e témának, itt a cikk legfontosabb megállapításait foglaltuk össze.


A tbc incidenciája csökkent 2000 óta, de csak évi 1%-nál kisebb mértékben. Az új esetek felismerése is stagnál. Sok régióban nem fog megvalósulni a tervezett 2015-ig a „Stop Tb Partnership” célkitűzése, amely szerint 50%-kal kell, hogy csökkenjen a betegség incidenciája az 1990-es adatokhoz képest.

Még aggasztóbb a tbc és az AIDS együttes előfordulása a szubszaharai régióban, és a többszörösen gyógyszer-rezisztens tbc kelet-Európában: e két tényező megnehezíti a kezelést, és végzetes kimenetellel fenyeget.

Az incidenciajelentés 2007-ben 9,3 millió volt, ennek fele Ázsiában és egyharmada Afrikában. Körülbelül 1–3 millió betegnél egyidejű HIV-fertőzés is fennállt, 456.000 mindkét betegségben szenvedő meghalt, és ezzel a tbc vált a HIV-fertőzöttek halálozásának fő okává. Ugyanakkor, fordított szempontból vizsgálva, 1-7 millió tbc-ben szenvedő halálának oka volt HIV-fertőzés. Félmillió betegről feltételezik, hogy többszörösen gyógyszerrezisztens fertőzésben szenved. A világon leginkább Indiát és Kínát sújtja a tbc, 2 millió, illetve 1,3 millió tbc-s beteggel, és mindkét országban 100.000 feletti a többszörösen gyógyszerrezisztens fertőzésben szenvedők száma.

A tragédia – egyesek szerint az ostobaság – az, hogy sem a bevált HIV-társfertőzés elleni, sem a rezisztencia elleni módszereket nem vezették be szélesebb körben világszerte. 2004-ben a WHO együttműködést sürgetett a tbc-vel és az AIDS-szel foglalkozó szakemberek között, valamint rutinszerű HIV-szűrést tbc-s betegeknél, és tbc-szűrést a HIV fertőzötteknél. A szűrés meggyorsítja a diagnózist, segíti a kezelést, és megóvja a csökkent immunvédelemben szenvedő HIV fertőzötteket a tbc-s megbetegedéstől. A két különböző fertőzésben együttesen szenvedőket azonban két különböző helyen kezelik.

2007-ben a világméretűre tervezett szűrés csődöt mondott. Afrikában a cél az volt, hogy 900.000 tbc-s beteget vizsgáljanak HIV szempontjából, és 1,3 millió HIV-fertőzöttet tbc irányában. A szűrés 500.000, illetve 300.000 betegnél történt meg, és azok, akiknél együttes fertőzést derítettek fel, sem kaptak megfelelő kezelést.

A többszörös rezisztencia előfordulását az esetek felderítetlensége, a nem megfelelő gyógyszerelés és az ellenőrzés hiánya fokozza. Kelet-Európában a betegség relapsusa leggyakrabban rezisztencia miatt történik. A rezisztencia vizsgálata megfelelően felszerelt laboratóriumokban végzett érzékenységi tesztet igényel. 2007-ben az 500.000 feltételezetten rezisztens törzzsel fertőzött betegnek csak a 2%-át vizsgálták ebből a szempontból. A multirezisztens törzzsel fertőzötteknek pedi csak a 3%-a kapott a nemzetközi irányelveknek megfelelő terápiát.

Számos országban a megfelelő gyakorlat alkalmazása a fegyelem, az infrastruktúra és az eszközök hiánya miatt maradt el. A tbc epidemiológiájának változása a vizsgálati módszerek újragondolását teszi szükségessé.

A fokozódó gyógyszer-rezisztencia, az egyidejű HIV-fertőzés, a gyenge egészségügyi rendszer és újonnan már a gazdasági válság miatt is legalább 100 millió elszegényedett ember nagyszerű talajt képez a tbc-fertőzésnek. Ugyanakkor ezek a problémák a célokat is kitűzik: az ellátás javítása együttműködéssel, az egészségügyi rendszer megerősítése és a kutatás. A rövidebb kezelési idő javítja a betegek együttműködését, és fokozza a hatékonyságot. De ehhez gyors diagnózis és fejlesztett kezelés szükséges. Manapság, amikor az Amerikai Egyesült Államok-ban dollár milliárdokat költenek el nem hatékony intézményekre, a tbc-kezelés 1–6 milliárd dolláros alulfinanszírozottsága szégyen, különösen annak fényében, hogy minden e célra költött dollár produktivitás szempontjából 15-öt termel.

A tbc-vel szembeni hozzáállásnak meg kell változnia mind a szakemberek, mind a lakosság körében. A laboratóriumoknak és a klinikusoknak követniük kell a legjobb gyakorlatot a diagnózis felállításában, a betegség jelentésében és ellátásában – ehhez azonban eszközökre van szükségük. E mellett be kell vonni a közösségeket is a tbc menedzselésébe, csökkenteni kell a stigmatizálást, támogatni kell az ellátást és helyi megoldásokat kell keresni. A Kínában tartott értekezletnek fordulópontot kell jelentenie a tbc-re adott kollektív válaszunkban.


Szemlézte: Házijogorvos, dr. Szatmári Marianna

Forrás: Lancet 4 April 2009; 373:1145.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Az adherencia és jelentősége a reumatológiai betegek ellátásában – ahogyan azt a szakdolgozó látja - A Figyelő 2016;1

MARGITHÁZINÉ Szabó Emese

Az adherencia WHO szerinti definíciója „az egyén egészségügyi szakemberrel egyeztetett ajánlásoknak megfelelő viselkedése a gyógyszerszedés, diéta és az életmódváltozás területén”. A beteg az egészségügyi dolgozókkal együtt a gyógyítás aktív részesévé kell, hogy váljon.

Egészségpolitika

Valamilyen vízió kell, nem csak pénz

„Össztársadalmi egészségjavításnak, egészségfejlesztésnek kellene minden kormányzati döntés fókuszában lennie – Health in All Policies –, ahogyan azt a WHO, az Egészségügyi Világszervezet vallja csaknem tíz esztendeje. Láthatóan ezt a szemléletet, ezt a megközelítést még nem sajátította el a magyar kormány az eddigi munkavégzése során, pedig nem megspórolható feladat annak tisztázása, mit kell annak érdekében tenni, hogy a magyar lakosság egészségi állapota rapidabb módon javulhasson” – mondja Sinkó Eszter egészségügyi közgazdász. Szerinte tudatos stratégiaalkotásra van szükség nemcsak az egészségügy területén, hanem az oktatás, környezetvédelem területén is, de az iparfejlesztésekben a „zöldesítés” felé való elmozdulás is létfontosságúnak tűnik.

Egészségpolitika

Sportolói szívszűrés a városmajori klinikán

Ma már évente több mint 500 sportoló átfogó ,,szívszűrését” végzik a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán, a női vízilabda válogatottat például évek óta nyomon követi az itteni orvos csapat. Már a legapróbb eltéréseket is kiszűrik, így megelőzhetik a tragédiákat, de a sportolók teljesítményének javításához is hozzá tudnak járulni, ha ismerik a szívük munkáját.

Klinikum

A fertőző megbetegedések jelentése régen és ma

SZALKA András

Az elmúlt 30-40 évben a klasszikus fertőző betegségek eltűnésével, ill. számuk jelentős csökkenésével párhuzamosan egyre több egészségügyi beavatkozásokkal és kórházi fertőzésekkel kapcsolatos infekciók diagnosztizálhatók. Az is közismert, hogy egyes nem kórházi eredetű fertőzések még ma is jelentős számban fordulnak elő (pl. salmonellosis, campylobacteriosis, varicella) és szinte minden évben új kórokozókat és új betegségeket ismertünk meg. Az új ismeretek közé tartozik infekciók szempontjából az is, hogy bármilyen mikroorganizmus fertőzést idézhet elő, a szervezet megváltozott védekezőképességének tükrében.