Hírvilág

Vitatott a gerincfúziós műtétek hatásossága

2011. AUGUSZTUS 15.


Az utóbbi húsz évben a gerincfúziós műtétek száma megháromszorozódott, azonban egyre vitatottabb hatásosságuk. A legújabb adatok szerint nagyobb arányban vezetnek tartós munkaképtelenséghez, mint a konzervatív kezelés.

A kutatók véletlenszerűen választottak ki 725 beteget, akiknek derékfájását gerincfúziós műtéttel, illetve 725 olyan beteget, akiket konzervatív úton kezeltek. A műtét lényege, hogy a csigolyaközti porckorongot eltávolítva a csigolyák összecsontosodnak, így stabilizálva a gerincoszlopot. A résztvevők olyan 1999 - 2001 között kezelt ohioi betegek voltak, akiknek tartós munkaképtelenségét munkahelyi sérülés következtében kialakult derékfájás okozta. A vizsgálat 2006-ban ért véget.

A vizsgált szempontok majd mindegyike rosszabb eredményt hozott a műtétes csoportban. Csak egynegyedük állt újra munkába, szemben a másik csoport egyharmadával. A műtéttel kezeltek 11 százaléka vált teljesen munkaképtelenné, míg a konzervatívan kezeltek 2 százaléka. Műtét után a betegek 85 százaléka folytatta a kábító fájdalomcsillapítók használatát, a konzervatívan kezelteknek 49 százaléka. A műtétes csoport tagjainak 41 százalékánál a dózist emelni kellett. Műtétek után a betegek 36 százalékánál léptek fel komplikációk (agyhártyagyulladás, veseelégtelenség, halál). A betegek 27 százalékát újra meg kellett operálni, három beteget négyszer is. A kieső munkanapok száma 1140 volt a műtétes, és 316 a nem műtétes csoportban. „Nem azt mondom, hogy a gerincfúziós műtét fölösleges, csak azt, hogy előtte alaposan át kell gondolni a műtét javallatát” – mondta a vizsgálat vezetője, Dr. Trang H. Nguyen, a Cincinnati Orvosi Egyetem doktorandusza.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Ideggyógyászati Szemle - 2003; 56(1-2) Gerincstabilizációs műtétek osztályunkon 1989-2002


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Az infectiv endocarditis megelőzése szívbillentyű-betegségben szenvedők esetében

Az American College of Cardiology és az American Heart Association utoljára 2006-ban közölt irányelveket a szívbillentyű-betegség kezelésére. Azóta az infectiv endocarditis (IE) megelőzésével kapcsolatban számos új eredmény született, amelyek szükségessé tették az irányelvek jelen frissítését. Egyes szakembereket meglephetnek majd az irányelvek, amelyek jelentősen eltérnek a korábbiaktól…

Idegtudományok

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

Hírvilág

Roosevelt betegsége

Franklin Delano Roosevelt amerikai elnök 130 éve született

COVID-19

Covid-19 – a rákgyógyításban is nehézségeket okozott

A betegek, de még az orvosok is nehéz helyzetbe kerültek a világjárvány hozta egészségügyi átrendeződés kapcsán. Egyrészt volt, ahol hónapokig nem is fogadták a betegeket, a már megkezdett kezelések is abbamaradtak, másrészt maguk az érintettek is tartottak bemenni az intézményekbe. A kormányrendeletek ellenére tanácstalan volt gyógyító és páciens egyaránt.