Hírvilág

Vérszívó-porszívó ischaemiás stroke után

2011. AUGUSZTUS 15.Egy vérrögszívó szívja ki a stroke-képző akadályokat az agyi erekből, mint egy sci-fiben. Dr. Mayank Goyal, a Kanadai Stroke Kongresszuson, június 8-án közölte, hogy már 27 beteg tanúsíthatja, hogy ez az endovaszkuláris eljárás valóban működik.

Az innovatív technika egy Penumbra Systemnek nevezett eszközt használ. Ez bontja le, és óvatosan szívja ki a stroke-ot okozó vérrögöket, hogy megnyissa az elzáródott vérereket. Ha egy ischaemiás stroke után néhány órán belül alkalmazzák, visszafordíthatja az agy érintett területeinek károsodását a véráramlás helyreállításával. Ez megakadályozza az agysejtek végleges elvesztését és az agyi károsodást.


Az eljárásnál a lágyékon keresztül hatolnak be, és egy apró katétert vezetnek a vérerekbe. A katétert a nyakig felvezetik, majd egy még kisebb katétert juttatnak az agyba, a vérrög mellé. Ezután kiszívják a vérrögöt.

"Ehhez több éves gyakorlás szükséges" - mondta dr. Goyal , a Tengerész MR Kutató Központ igazgatója a Calgary Egyetemen. Azonban csak az igazán nagy rögöket lehet ezzel az eljárással eltávolítani.

Jelenleg az egyetlen ismert kezelés az ischaemiás típusú agyvérzésnél a jól bevált vérrögoldó gyógyszer használata. Ezt a stroke kialakulásától számított három órán belül be kell adni, hogy hasson. Ez az új kezelés csökkenti a vérzés kockázatát, és talán sikerül megmenteni vele az agysejteket az első három órát követően is.

"Ez paradigmaváltó megállapítás arról, hogyan kezeljük az agyvérzést szerte a világon" - mondta a Kanadai Stroke Hálózat szóvivője, dr. Antoine Hakim.

A kihívás annak meghatározása volt, hogy melyik betegnél lenne hatásos az eljárás. A tanulmány kimutatta, hogy azon betegek, akik jó eredményeket kaptak a CT vizsgálaton, majd elvégezték rajtuk az eljárást, általában felépültek egy nagyobb agyvérzésből.

"Az ilyen típusú eljárás eredményei nem mindig jók, emiatt vált fontos kérdéssé a stroke közösségben a betegek kiválasztása" - folytatta Dr. Goyal. "A megfigyeléseink azonban megoldották azt a rejtélyt, hogy miért van ez, és hogy mely betegek számára előnyös ez az eljárás."

Dr. Goyal jelenleg egy oktatási honlapon dolgozik, amely segít más orvosoknak egész Kanadában, hogy a betegek CT felvételeit hatékonyan értelmezzék.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyag: Kanadai Stroke Hálózat

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma