Hírvilág

Új módszer a rákdiagnosztikában

2011. AUGUSZTUS 15.


Amerikai orvosok közreműködésével fejleszti azt a rák-vérvizsgálatot, amely a biopszia háttérbe szorításával átalakíthatja a rákkezelés területét – jelentette be a Johnson & Johnson gyógyszergyár.

A keringő daganatos sejt (CTC – Circulating Tumor Cell) mikrochip technológia, melyet kifejlesztői „folyékony biopsziának” kereszteltek, forradalmian új megközelítésnek számít a rákdiagnózisban. Az eljárást a Massachusettsi Általános Kórház orvosai dolgozták ki néhány évvel ezelőtt.
A módszer azokat a daganatos sejteket mutatja ki, amelyek leváltak a daganatról, és nagyon kis mennyiségben a véráramban keringenek. A technológia azonban eddig csupán a sejtek számának megadására volt képes, melynek segítségével az orvosok képet alkothattak arról, mi történik a beteg daganatával, de nem biztosította azt a pontosságot, amelyet a legújabb változat.

„Az új technológiának köszönhetően nem csak megszámolhatjuk a sejteket, hanem értelmezhetjük azokat a molekuláris változásokat, amelyek a betegség a sejtekben végbe menő előrehaladását eredményezik” – nyilatkozta Nicholas Dracopoli, a Johnson & Johnson onkológiai kutatórészlegének vezetője. Az új módszer egyetlen vérvétellel biztosíthatja a kutatóknak a hozzáférést a beteg daganatából származó sejtekhez anélkül, hogy a páciensnek invazív, gyakran fájdalmas biopszián kellene átesnie. „Ez lehetővé teszi számunkra azon izolált sejtek összetett molekuláris elemzését, melyek segítségével megvizsgálhatjuk olyan kezelések lehetőségét, amelyek az adott rendellenességben szenvedő beteg számára a legmegfelelőbbek” – tette hozzá Dracopoli. Ez azt jelenti, hogy az orvosok sokkal hamarabb megtudhatják, hogy az alkalmazott terápia sikerrel járt-e, vagy kudarcot vallott, így személyre szabhatják az egyes betegek kezelését.

Az együttműködésben részt vesz a teszt korábbi változatát az amerikai piacra bevezető Veridex vállalat, az ORD vállalat és klinikai kutatók, hogy közös erővel dolgozzák ki a modern technológia továbbfejlesztett változatát.

Az USA Élelmiszer és Gyógyszerellenőrzési Hivatala jóváhagyta a technológia előző változatának alkalmazását a daganatos sejtek kimutatására előrehaladott emlő-, prosztata- illetve vastag- és végbéldaganatban szenvedő betegek vérmintáiban.

Forrás: MedipressHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

PharmaPraxis

D vitamin és kálcium pótlás polycisztás ovárium szindrómában szenvedők betegek esetében

D-vitamin és kálcium pótlással kiegészített kezelés hatékonyan csökkenti a hyperandrogenizmus tüneteit, jótékonyan hat a menstruációs ciklus zavarait és eredményesen csökkenti testtömegindexet.

Klinikum

Éhezés, stresszrezisztencia, tumoros megbetegedések

Az éhezés különbözőképpen hat az egészséges és a rákos sejtekre: míg az előbbiek túlélése, az utóbbiak pusztulása fokozódik. Az éhezés és a hatását utánzó diéták a kemo- és radioterápia hatásfokát is növelik, ezért a folyamatban lévő klinikai vizsgálatok lezárulta után alkalmazásuk gyorsan el fog terjedni a rákbetegség megelőzésében és gyógyításában.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.