Hírvilág

Új elmélet az újszülöttek agyi működéseiről

2011. AUGUSZTUS 15.


A London-i MRC Clinical Sciences Center at Imperial College kutatói speciális mágneses rezonancia vizsgálat (fMRI) segítségével elemezték 70 olyan kisbaba agyát, akik a 29. és 43. hét között születtek. A vizsgálatból kiderült, hogy az érett újszülötteknek a felnőttekével megegyező, úgynevezett „resting state networks” agyi területük van. Ezek olyan összekapcsolt idegsejthálózatok, melyek mindig aktívak, még akkor is, ha alszunk vagy éppen nem figyelünk semmire.

Az egyik ilyen hálózatot - amely újszülöttekben is teljesen kifejlődött és azonosítani is sikerült -, „default mode network”-nak nevezik. Erről azt gondolják, hogy fontos szerepet játszik az önelemzésben és az álmodozásban. A korábbi kutatások szerint ezek az agyfunkciók még éretlenek megszületésünkkor, teljesen csak koragyermekkorra fejlődnek ki.

„Néhány kutató úgy vélte, hogy ez az agyterület felelős az önelemzésért és a szemlélődésért, a későbbi emlékekért, a jövőről való álmodozásért. Az, hogy ezeket a működéseket újszülötteknél is sikerült megtalálni, azt sugallja, hogy a magzati élet sokkal eseménydúsabb, mint amire bármelyikünk emlékszik - boldogan fekszünk, önmagunkra figyelünk és a jövőre gondolunk. Sajnos ez még csak egy elmélet, így lehet, hogy téves”- magyarázza a cikk első szerzője David Edwards.

„Eredményeink szerint az újszülöttek agya sokkal jobban kifejlődik, mint azt korábban gondoltuk. Általánosságban azt várjuk, hogy meg tudjuk magyarázni az agyi aktivitást, amit vizsgálataink során gondolkodás vagy egyes tevékenységek során tapasztalunk. Ám agyunk nagy része olyan tevékenységekért felelős, amelyeket egyáltalán nem is ismerünk, ez a komplex mechanizmus az, amit mi vizsgálunk”.

Az eredményeket nyomtatott formában is ismertetik a Proceedings of the National Academy of Sciences-ben.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A csecsemők agyi fejlődése az evolúció lenyomatát mutatjaHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A stroke új kezelése

Kutatók egy új terápiás eljárást ismertettek, mellyel csökkenthetőek az agyi infartus okozta károsodások, az elhalt idegek újra növekedhetnek, a kiesett működések helyreállhatnak. Ráadásul az eddigiekkel szemben „a terápia hosszú idővel a stroke után is hatékony” - állítja Gwendolyn Kartje, a cikk első szerzője.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Idegtudományok

A krónikus neurológiai Covid-tünetek hátterében álló mechanizmus

Bár a hosszú Covidnak nevezett krónikus tünetegyüttes diszexekutív szindrómával vagy ködös agyműködéssel járhat, az eddigi vizsgálatok nem találtak a tünetek hátterében encephalitist. Amerikai patológusok most megfejtették a mechanizmust, ami legalábbis részben magyarázhatja a neurológiai tüneteket.

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.