Hírvilág

Új állásponton a pápa az óvszer ügyében

2011. AUGUSZTUS 15.


Az Egészségügyi Világszervezet vezetője hétfőn üdvözölte XVI. Benedek pápa nyilatkozatát, amely új álláspontot képvisel az óvszerhasználatot illetően a HIV megelőzésében.

„Örömmel hallottam ezt az álláspontot, hogy a Vatikán az első alkalommal támogatta az óvszer különleges körülmények között történő alkalmazását, ami jó hír számunkra, nagyszerű kezdet” – nyilatkozta Margaret Chan Berlinben. A kedden megjelenő interjúgyűjteményében Benedek pápa azt állítja, hogy az óvszer „bizonyos esetekben” elfogadható, különösen a HIV-fertőzés kockázatának csökkentése érdekében. Ez a kijelentés egyértelmű enyhülést jelent a korábbi keményvonalas vatikáni állásponthoz képest.

Riporteri kérdésre, mely szerint „a Katolikus Egyház nincs-e alapvetően az óvszerhasználat ellen, a pápa azt válaszolta, hogy: „Az egyház természetesen nem tartja igazi és erkölcsös megoldásnak. Bizonyos esetekben azonban, amikor a fertőzés kockázatának csökkentése a cél, ez lehet az első lépés egy másfajta, emberibb szexualitás felé.”

Az ENSZ HIV/AIDS programja, a UNAIDS is üdvözölte Benedek pápa kijelentését, melyet „a Vatikán jelentős és pozitív előrelépéseként” értékelt. A Vatikán eddig a fogamzásgátlás minden módját elítélte, még akkor is, ha az a nemi úton terjedő betegségek visszaszorítását szolgálja.


Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: Óvszerosztás SvájcbanHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei

Gondolat

Szakálltörténet

A szakállt a különböző történetek, mesék és művészi ábrázolások alapján általában a bölcsességhez, teljesítőképességhez vagy magas pozícióhoz kapcsolták.

Ökológia

Minamata kór – Valami új a nap alatt

A kötet alapján teljes bizonyossággal látható, hogy a klíma változása, a tiszta ivóvíz hiánya, a lecsökkent biológiai sokféleség rengeteg viszontagságot hoz még az emberiség számára.

Gondolat

A püspök rejtélyes jóslatai

A világvége jóslatok korunkban is lázban tartják az embereket, a kezdet és a vég titkai mindenkit erősen foglalkoztatnak.