Hírvilág

Tűzzsonglőrök és orvoslás Pakson

2012. JÚNIUS 17.


A paksi Városi Múzeum orvostörténeti kiállítással és ahhoz fűződő programokkal készül a múzeumok éjszakájára, a dunaföldvári várban pedig börtönkalandtúra és szó szerint tüzes programok várják a látogatókat.

A városi Semmelweis-napi ünnepséghez kötődően új időszaki kiállítást rendez a Városi Múzeum Pakson. Az intézmény az Isten a földből terömtötte az orvoslást... című tárlatra építi a múzeumok éjszakája programját.

Az orvoslás olyan szegmense a tudomány- és kultúrtörténetnek, amely mindenkit érint és mindenkit érdekel - fogalmazott az igazgató, hozzáfűzve, hogy a római kortól a XX. századig követik nyomon a tudományág történetét dióhéjban, felvillantva egy-egy érdekességet.
A múzeumok éjszakáján Ferenczy József plasztikai sebész, főorvos az orvostörténet különleges eseteiről tart előadást. Lesz kézművesfoglalkozás, ahol pestisdoktorálarcot, rontásűző amulettet, gyógynövényes bőrápolókrémet és papír mentőautót egyaránt készítenek.
Orvostörténeti kvízjáték, orvos mesék vetítése, gyógyteasarok, egészségellenőrzés és éjszakai tárlatvezetés tartozik még a programba, illetve életre kel egy régi orvosi kézikönyv is Németh Szabolcs, Vida Zsolt amatőr színjátszók, valamint a múzeum munkatársai, Gazdag-Fejes Margit, Kákai Emese, Makó Gábor és Szabó Antal előadásában.

Dunaföldváron a vár, az ott lévő kiállítóterek és a várudvar nyújtanak hangulatos helyszínt a múzeumok éjszakája programhoz, amellyel június 23-án várják a közönséget.

Pataki Dezső közölte, hogy két új kiállítást nyitnak ebből az alkalomból, egyiket a fafaragó galériában, a másikat az ispánházban. Előbbi a Duna-Tisza köze népművészetét, utóbbi Matyasi Gábor fotóit mutatja be. Matyasi Gábor, aki civilben fogász és szájsebész, zenészként – a Johnny Biglip Band tagjaként – is bemutatkozik a dunaföldvári közönség előtt. A zenekar az este 9-kor kezdődő "Bor és blues" egyik főszereplője.

Nemcsak a két új, időszaki kiállítást, hanem a vármúzeum állandó tárlatait is meg lehet majd nézni ezen az estén, éjszakán tárlatvezetés mellett. Különlegesség, hogy a várbörtön erre az alkalomra életre kel, korabeli jelmezt viselő statiszták "sínylődnek majd a cellákban", de aki kedvet kap, lehetősége lesz kis időre a rabok bőrébe bújni, vázolta Pataki Dezső.
Mivel ugyanezen a hétvégén nemzetközi zsonglőrtalálkozó is zajlik Dunaföldváron, két ízben is lesz zsonglőrbemutató. Az első fél 8-kor, a második valamikor éjféltájt. A tűzzsonglőrök látványosnak ígérkező bemutatója a már hagyományos Szent Iván éji tűzugrással együtt zárja a programot.MTI 2012. június 17., vasárnap 10:33

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Klinikum

Beszélgetés Bálint Géza főorvossal

Beszélgetés, Dr. Bálint Géza főorvossal az ORFI volt főigazgatójával, a magyar reumatológia egyik legismertebb kiváló orvosával, a humanista orvoslásról 80. születésnapja és Huszár Tibor „Beszélgetőkönyv Bálint Géza professzorral” című könyv megjelenése kapcsán.

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Gondolat

Buddhizmus a hazai gyakorló szempontjából

BRYS Zoltán

Gánti Bence a buddhizmus rendkívül szerteágazó, sokszor ellentmondásos bölcseletének és gyakorlatainak bemutatására vállalkozik új kötetében. Aktuális téma, hiszen hazánkban is több buddhista iskola működik, és a reneszánszát élő New Age mozgalom is részben a hinajána, a tibeti és a zen buddhista hagyományokból táplálkozik.