Hírvilág

Tüntetnek a rezidensek -- Párizsban

2012. NOVEMBER 13.
Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek Franciaországban hétfőn a magánklinikákon dolgozó sebészek és az állami kórházakban dolgozó rezidensek, miközben mintegy harminc orvos-szakszervezet szervez a következő napokban tüntetéseket a kormány egészségügyi politikája ellen.

A magánsebészek az egészségügyi minisztérium azon keretszerződése ellen tiltakoznak, amely korlátozni kívánja azt az összeget, amelyet a társadalombiztosítás által ajánlott és visszatérített munkadíjon felül elkérhetnek a betegektől. Ezt a plusz összeget a franciák a magánbiztosítóktól igényelhetik vissza, amennyiben a kötelező TB-járulékon kívül kiegészítő biztosítást is fizetnek.

A Magánkórházak Szövetsége (FHP) szerint az 1100 franciaországi magánkórház és -klinika hetven százaléka érintett valamilyen szinten a munkabeszüntetésben: a műtéteket elhalasztották, a sürgős beavatkozást igénylő betegeket pedig az állami kórházakba irányították. A 37 párizsi állami kórház vezetősége azt közölte, hogy a műtéti beavatkozásokat náluk is elhalasztották hétfőn, de a sürgős eseteket mindenhol el tudták látni.

A Kórházi rezidensek országos szakszervezetének (ISNH) felhívására eközben hétfő délután mintegy 4 ezer rezidens tüntetett az egészségügyi minisztérium épülete előtt. Ők a jelenlegi munkakörülményeik ellen és a kormány állítólagos "röghöz kötési" javaslata ellen tiltakoznak. A francia Orvosok Rendjének Nemzeti Tanácsa (CNOM) azt javasolja, hogy a végzős orvostanhallgatók szakképesítésük megszerzése után legalább öt évig kötelezően abban a régióban gyakorolják a hivatásukat, ahol a tanulmányaikat végezték.

A kórházi műtétek specialistáinak legjelentősebb szakszervezete, a Bloc, valamint húsz másik orvos-szervezet felhívására a magánsebészek szerdára szerveznek tiltakozó megmozdulást Párizsban.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a sebészek honoráriumát korlátozó szerződést a három legjelentősebb szakszervezet már aláírta, ugyanakkor jelezte: "az ajtó még mindig nyitva áll". Szerinte jó megállapodás született, mert a betegeknek kevesebbet kell majd fizetniük, a sebészi beavatkozások egy részéért pedig a társadalombiztosítás többet fog fizetni az orvosoknak. A miniszter szerint a betegeknek nem kell nyugtalankodniuk, a kórházak nem fognak leállni a sztrájk idején sem.

Julien Langlet, a rezidens-szakszervezet vezetője szerint az ő megmozdulásuk "legalább egy hétig-tíz napig fog tartani". A miniszter azt is megerősítette, hogy a kormánynak nem áll szándékában a pályakezdők röghöz kötése. Szerinte a lapok "megalapozatlan pletykákról" cikkeznek ez ügyben. Kijelentette: "megismétlem, itt és most, egyértelműen, hogy a kormány soha nem tervezte és nem tervezi az orvosok szabad elhelyezkedésének korlátozását".MTI 2012. november 12., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Gondolat

Tárgyak, terek, formák, színek összhangja – Életmű-katalógus Lakatos Artúr egyetemes művészetéről

MÉHES Balázs

„De túltettem magamat (a nehézségeken) akkor, ha dolgozhattam.” (Lakatos Artúr: Előszó, 1918, részlet)

Gondolat

Pénz nélkül nincs gyökeres változás – Interjú dr. Verebély Tiborral

Nem látom a Semmelweis Tervben az orvosok anyagi megbecsültségének javítását. Egyértelműen ki kellene derülni, hogy az orvosok és a kórházak érdekeltek abban, hogy jó munkájuk révén minél több beteg keresse fel az orvost. Hivatalosan meghatározták a betegutakat, de régi tapasztalat, hogy a hivatalos út hosszú távon nem járható – véli dr. Verebély Tibor, a szakmai kollégium gyermeksebészet tagozatvezetője.