Hírvilág

Tüntetnek a rezidensek -- Párizsban

2012. NOVEMBER 13.
Határozatlan idejű sztrájkba kezdtek Franciaországban hétfőn a magánklinikákon dolgozó sebészek és az állami kórházakban dolgozó rezidensek, miközben mintegy harminc orvos-szakszervezet szervez a következő napokban tüntetéseket a kormány egészségügyi politikája ellen.

A magánsebészek az egészségügyi minisztérium azon keretszerződése ellen tiltakoznak, amely korlátozni kívánja azt az összeget, amelyet a társadalombiztosítás által ajánlott és visszatérített munkadíjon felül elkérhetnek a betegektől. Ezt a plusz összeget a franciák a magánbiztosítóktól igényelhetik vissza, amennyiben a kötelező TB-járulékon kívül kiegészítő biztosítást is fizetnek.

A Magánkórházak Szövetsége (FHP) szerint az 1100 franciaországi magánkórház és -klinika hetven százaléka érintett valamilyen szinten a munkabeszüntetésben: a műtéteket elhalasztották, a sürgős beavatkozást igénylő betegeket pedig az állami kórházakba irányították. A 37 párizsi állami kórház vezetősége azt közölte, hogy a műtéti beavatkozásokat náluk is elhalasztották hétfőn, de a sürgős eseteket mindenhol el tudták látni.

A Kórházi rezidensek országos szakszervezetének (ISNH) felhívására eközben hétfő délután mintegy 4 ezer rezidens tüntetett az egészségügyi minisztérium épülete előtt. Ők a jelenlegi munkakörülményeik ellen és a kormány állítólagos "röghöz kötési" javaslata ellen tiltakoznak. A francia Orvosok Rendjének Nemzeti Tanácsa (CNOM) azt javasolja, hogy a végzős orvostanhallgatók szakképesítésük megszerzése után legalább öt évig kötelezően abban a régióban gyakorolják a hivatásukat, ahol a tanulmányaikat végezték.

A kórházi műtétek specialistáinak legjelentősebb szakszervezete, a Bloc, valamint húsz másik orvos-szervezet felhívására a magánsebészek szerdára szerveznek tiltakozó megmozdulást Párizsban.

Marisol Touraine egészségügyi miniszter arra hívta fel a figyelmet, hogy a sebészek honoráriumát korlátozó szerződést a három legjelentősebb szakszervezet már aláírta, ugyanakkor jelezte: "az ajtó még mindig nyitva áll". Szerinte jó megállapodás született, mert a betegeknek kevesebbet kell majd fizetniük, a sebészi beavatkozások egy részéért pedig a társadalombiztosítás többet fog fizetni az orvosoknak. A miniszter szerint a betegeknek nem kell nyugtalankodniuk, a kórházak nem fognak leállni a sztrájk idején sem.

Julien Langlet, a rezidens-szakszervezet vezetője szerint az ő megmozdulásuk "legalább egy hétig-tíz napig fog tartani". A miniszter azt is megerősítette, hogy a kormánynak nem áll szándékában a pályakezdők röghöz kötése. Szerinte a lapok "megalapozatlan pletykákról" cikkeznek ez ügyben. Kijelentette: "megismétlem, itt és most, egyértelműen, hogy a kormány soha nem tervezte és nem tervezi az orvosok szabad elhelyezkedésének korlátozását".MTI 2012. november 12., hétfő

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Gyömrői Edit – pszichoanalízisen innen és túl

Hosszú életútja végigkísérte a 20. századot, pályáját rekordmennyiségű lakóhely-, nyelv-, név- és szakmaváltás kísérte.

Egészségpolitika

Mentális világjárvány küszöbén állunk

Szakemberek szerint, ha nem teszünk minimális erőfeszítéseket, nem avatkozunk be, a Covid-19 pandémiáját viharos sebességgel a pszichés követi. Már most vannak előjelei, egyértelműen megnőtt az erőszak, mind a családokon belül, mind az utcákon, közlekedésben, de többen fordították ezeket az indulatokat önmaguk ellen. Radó Iván, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnöke szerint most az oltópontokhoz hasonló segítőhelyekre lenne szükség, hogy megelőzzük a „lelki katasztrófát”. A járvány megannyi szereplőt számos módon visel meg lelkileg, ami hadipszichiátriai helyzethez vezethet, bár erre fel lehet készülni. Rezidensek, pszichológusok és szakorvosok együttes munkája – de akár jól képzett önkéntesek is – sokat tehetnek azért, hogy a járvány mentális hatása is megoldódjon.

PharmaPraxis

Gyógyszerész-orvos kollaboratív modellben végzett hypertonia-menedzsment értékelése

Napjainkban a körzeti orvosi praxisok munkaerőhiánnyal küzdenek, és egyre fontosabbá válik egy új gondozási modell kialakítása: a nem-orvos szolgáltatók, többek között a gyógyszerészek bevonása és integrált betegellátó csapatok kialakítása.

Egészségpolitika

Lelkünket betegíti a rossz környezet

Lég-, fény- vagy zajszennyezés, klímaváltozás, az extrém időjárási események, a városi, épített környezet, vagy a kémiai szennyező anyagok, fémek, műanyagok és gyógyszerek, bizonyítottan akár komoly lelki betegségeket okozhatnak. A Covid-19 most különösen aktuálissá teszi a problémát: ugrásszerűen nőtt meg a szorongás, depresszió, de az öngyilkosságok száma is, főleg az aktív korúak körében.

Gondolat

Dali betegségei

NAGY Zsuzsanna

Dali gyerekkorában számtalan traumát szenvedett. Nemi identitása is bizonytalanná vált.