Hírvilág

Tudománytalan a paleolit étrend?

2011. AUGUSZTUS 15.


A paleolit (kőkorszaki) étrendtől a nyers étrendig bezárólag sok egészségtudatos ember szeretne úgy táplálkozni, ahogyan őseink tették. De valóban jót tesznek ezek az étrendek szervezetünknek?

Az Ancestral Appetites: Food in Prehistory (Őseink étvágya: táplálkozás az őskorban) című idén megjelent könyv szerzője, Kristen Gremillion szerint azonban ezeknek az étrendi előírásoknak egy része nem alkalmazható a mai ember esetében. Bár sokat tanulhatunk őseink táplálkozási szokásaiból, modern ételeink és étrendjeink többségét nem véletlenül fejlesztettük ki.

Gremillion arról ír könyvében, hogy az emberek ételeiket és az ételek elkészítési módját az új ismertekhez és az új környezethez igazították. „Az emberek mindenevők, és nagyon sokféle dolgot ehetünk” – állítja Gremillion. „Ahelyett, hogy megpróbálnánk egészséges étrendünket arra alapozni, amit a több ezer évvel ezelőtt élt emberek szerintünk ettek, valószínűleg logikusabb lenne a mai táplálkozási szükségleteinket figyelembe venni, és ezt kielégítő megoldást találni.”

Gremillion főleg azt a kérdést hangsúlyozza, hogy a diétamániások szerint ezek az étrendek azért „természetesebbek”, mert olyan korszakból származnak, amikor a modern kultúra még nem tette tönkre étkezési szokásainkat. A szerző szerint ilyen korszak sosem létezett.

„Az emberi étkezési viselkedést nem lehet pusztán a biológiai működésünkre redukálni. Ételeinkben és táplálkozási szokásainkban mindig is nagy szerepet játszott a kultúra. Az emberek mindig újítottak, új ételeket és elkészítési módokat kutattak. Nem állíthatjuk azt, hogy csakis egyféleképpen szabad táplálkoznunk” – véli Gremillion.

Az egyik népszerű diéta, a paleolit vagy kőkorszaki étrend azon alapul, hogy mit ettek az ősemberek a mezőgazdasági termelés bevezetése előtt. A hangsúly a sovány húsokon, zöldségeken és gyümölcsökön van, és kerülni kell a feldolgozott élelmiszereket, valamint minden gabonafélét. Gremillion szerint a paleolit étrend tudományos alapokon nyugszik és egészséges, mégsem természetesebb, mint a többi étrend.

„Az embereknek nem természetellenes a gabona fogyasztása, bármit is állítanak manapság. Az emberek azért kezdték el a mezőgazdasági termelést, mert nehezen tudtak elegendő élelmiszert biztosítani a vadászattal és gyűjtögetéssel, a gabona pedig stabil kalóriaforrást jelentett” – állítja a könyv szerzője. „A gabonafélék nem alkothatják étrendünk egyedüli alapját, de részét képezhetik az egészséges étrendnek.”

A paleolit étrenddel ellentétben a nyers étrendnek nincsenek tudományos alapjai. Gremillion szerint semmit sem nyerhetünk azzal, hogy mindent nyersen fogyasztunk. Az emberek már több százezer éve megfőzik ételeiket. Bár néhány tápanyag valóban eltűnik az ételekből a főzés miatt, a főzés megkönnyíti bizonyos tápanyagok felszívását a szervezetünk számára. Ráadásul a fogainknak és az állkapcsunknak is könnyebb, mint a kemény és rostos ételek marcangolása.

Gremillion úgy véli, hogy az élelmiszereket, azok megtermelését és elkészítését illetően nincs egyetlen természetes módszer. Az ember rugalmas, éppen ezért emelkedik ki a többi állat közül, és ez azt jelenti, hogy képes alkalmazkodni. Nincs olyan természetes étkezési mód, amelyhez vissza kell térnünk. A kultúra minden tevékenységünkre hatást gyakorol.



Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Agykutatás

Omega-3-zsírsavak a depresszió ellen

Az étrend-kiegészítőként forgalmazott omega-3-zsírsavak hatásosak a major depresszió kezelésében.

COVID-19

Hogyan éljék túl lelkileg a dolgozók a krízishelyzetet?

A Covid19 embert próbáló kihívás elé állította az egész társadalmat, de pillanatnyilag talán a legnagyobb teher az egészségügyben és a szociális szférában dolgozókra hárul. Munkájukra égetőbb szükség van, mint valaha, éppen ezért fontos, hogy nekik is legyenek megküzdési stratégiáik a kialakult krízishelyzet kezelésére. Mind a világjárvány képe, az azt kísérő félelem szorongást, stresszt okoz, a sok esetben azt kísérő izoláció is komoly lelki terhet jelent. Hogyan észlelhetjük egymáson és enyhíthetjük a nyomást, oldhatjuk meg az esetleg ezt kísérő szimptómákat? A Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum hívja fel a figyelmet: a dolgozók egymásra is ügyeljenek!