Hírvilág

Tudománynépszerűsítő fesztivál

2012. SZEPTEMBER 06."Jégre viszik" a Kutatók éjszakáját: a rendezvény központi programjának idén a Műjégpálya ad otthont.

"Szeptember 28-án a természettudomány, az orvostudomány, a műszaki tudományok, a társadalomtudomány és a bölcsészettudományok is mind a jégen lesznek - garantáltan úgy, ahogy általában nem találkozhatunk velük" - hangsúlyozta szerdai közleményében a Tempus Közalapítvány, amely a felsőoktatási intézményekkel és kutatóintézetekkel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Kutatók éjszakáját.
Mint a dokumentum rámutat, az idei új központi helyszín, a Műjégpálya egy éjszakára a tudományos ismeretterjesztés helyszínévé válik.

"Izgalmas és meghökkentő programok mutatják be a kutatókat, tudományos módszereket és eredményeket - érthető, élvezhető, szórakoztató formában" - hangsúlyozzák a szervezők.
A programok már délután három órakor elkezdődnek és másnap hajnalig tartanak. Az izgalmas előadások mellett számos workshop és interaktív műhely várja majd a látogatókat. Az érdeklődők megismerkedhetnek például a Budapesti Corvinus Egyetem növénykórtani tanszékének munkásságával, amelynek programjain a gyerekek is kipróbálhatják, milyen igazi kutatónak lenni. "Kórokozók, gyümölcs-DNS házilag, kutatóállomások, növénydoki oklevél" - sorolja a Tempus Közalapítvány a gazdag programkínálatot.

Az ELTE kőzettan-geokémia tanszékének vulkanológia csoportja a tűzhányók világába kalauzolja el a látogatókat: vulkánkísérletek, vulkánkitörések zajlanak majd egész nap a Műjégpályán. A Mókás fizika elnevezésű programon pedig tudományos interaktív játékokat próbálhatnak ki a résztvevők. Az Erasmus program 25. születésnapja alkalmából indított Erasmus Szabadegyetem évadnyitó előadása is itt kap helyet.

"A Kutatók éjszakája az ország egyik legjelentősebb kutatás-fejlesztéssel foglalkozó eseménysorozata. A rendezvény Budapest mellett 29 városban, illetve 32 európai ország 320 városában zajlik párhuzamosan, így izgalmas és különleges programokra lehet számítani mindenütt. Idén a Kutatók éjszakájának programjaira több mint ötvenezer látogatót várnak a szervezők az országban" - hangsúlyozza a közlemény.

Az Európai Bizottság kezdeményezésére és támogatásával Európa szerte megrendezett tudománynépszerűsítő fesztivált 2005 óta minden év szeptemberének negyedik péntekjén tartják, az idén ez szeptember 28-ára esik. Az eseménysorozatot partnereivel karöltve immár hetedik alkalommal rendezi meg a Tempus Közalapítvány, és idén harmadízben a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közalapítvány is társszervezője az eseménynek.
Részletesen a programokról a www.kutatokejszakaja.hu oldalon, illetve a Facebookon (https://www.facebook.com/kutatokejszakaja) olvashatnak az érdeklődők.2012. szeptember 5., szerda

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Kodálytól Kodályig - Interjú Somogyi-Tóth Dániellel

Somogyi-Tóth Dániel orgonaművész, karmesterrel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatójával beszélgettünk az idei március hozta megváltozott világunkról, zenéről, működésről, tapasztalásokról.

Gondolat

Filmet varázsolni az életből

A For Sama (Kislányomnak, Samának) valódi kordokumentum, amelyben testközelből szembesülhetünk egy háború börtönszerű csapdahelyzetével. Amikor egyik napról a másikra kell eldöntenünk, hogy maradunk, ahol vagyunk, vagy mindent feladunk, és új életet kezdünk - mindezt hihetetlen gyorsasággal, a halál veszélye pedig mindkettőnél fennáll. Hamza Al-Kateab egyike azon kevés orvosoknak, akik hivatásukhoz és esküjükhöz ragaszkodva még nem hagyták el háború sújtotta hazájukat, Szíriát, egy szebb jövő érdekében. Felesége, Waad Al-Kateab rendezőnő a saját szemszögéből követi nyomon életüket a szíriai civil háború idején. A lányuknak, Samának címzett dokumentumfilm az első a műfajban, amit négy kategóriában is jelöltek BAFTA-díjra, mostanra pedig egy Oscar-díj várományosa is. A For Sama (Kislányomnak, Samának) január 27. és február 2. között lesz látható a VI. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, ennek apropóján beszélgettünk Sós Ágnes dokumentumfilm-rendezővel.

Gondolat

Lecsupaszított kommunikáció

GYIMESI Ágnes Andrea

A Tárt Kapu Színház előadásai a pszichésen sérülteknek segítenek a mindennapi beilleszkedésben.

Gondolat

Fesztiváljelenség

Szabó János Zoltán "A fesztiváljelenség" című könyve hiánypótló hazai munka. Az első fejezet a fesztiválok különböző szakirodalmának érthető, lényegre törő feldolgozása, míg a második a hazai fesztiválok társadalmi funkcióit és az NKA rejtett szempontrendszerét vizsgáló kutatás ismertetése

Gondolat

A látás története – Egy film a személyes vizuális tapasztalatokról

CZIGLÉNYI Boglárka

Mark Cousins skót filmrendezőnek aznapra az volt a terve, hogy korán felkel, és bejárja, lefilmezi a körülötte lévő vizuális világot. Aztán mégis ágyban maradt, és a sötét szobában gondolta végig mindazokat a képeket, amelyek fontosak voltak számára az élete során. A saját látásának történetét próbálta rekonstruálni, egy nappal azelőtt, hogy szembetegsége miatt meg kellett operálni. A beavatkozásra készülve és az esetleges megvakulástól is félve Mark Cousins azzal foglalkozott, ami filmrendezőként a legfontosabb számára: a látás fejlődésével és örömével. Erről szól szubjektív és érzékeny dokumentumfilmje.