Hírvilág

Többletfinanszírozást kapnak a kórházak a miniszteri tartalékból

2011. AUGUSZTUS 15.


Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter döntött a 2011. évi fekvőbeteg ellátást szolgáló tartalékkeret egyharmadának felosztásáról, súlyszámban meghatározva - ismerteti a Nemzeti Erőforrás Minisztérium Egészségügyért Felelős Államtitkárság közleménye.

A döntés értelmében a kiemelt traumatológiai ellátást is végző intézmények a 2011. évi európai uniós és állami rendezvények egészségügyi biztosítása miatti többlettevékenységükhöz összesen 8455 súlyszám többletfinanszírozást kapnak a 2010. évi teljesítményük arányában. Emellett az egyházi fenntartású és tulajdonú kórházak a speciális igénnyel összefüggően feloldott területi ellátási kötelezettségük nyomán várható többlettevékenységük miatt részesülnek a miniszteri keretből, kórházanként a 2010. évi teljesítményvolumen korlátjuk 10 százalékának megfelelően, összesen 1 844,8 súlyszámmal.

Ezzel egyidejűleg további kifizetések is történnek a miniszteri tartalékkeret terhére.

Két szolgáltató kérésére váratlan esemény okozta teljesítmény-növekedés kifizetésre kerül sor: a Fejér Megyei Szent György Kórháznak a H1N1 járvány okozta többletforgalom, az ajkai Magyar Imre Kórháznak pedig a vörösiszap katasztrófa miatt.

A DEOEC Gammasebészeti Központnak az agyi gamma-sugár-sebészet eljárással kapcsolatos tavalyi évi - az Orbán Kormány hivatalba lépése előtt történt - hibás jogszabály-módosítás jelentős pénzügyi veszteséget okozott. A jogalkotó hibája miatt elvont kifizetést ezúton rendezi az ágazat.

Három Borsod-Abaúj-Zemplén megyei intézményben (DE OEC Kazincbarcikai Kórház, Almási Balogh Pál Kórház, MISEK Nonprofit Kft.) az ÁNTSZ által elrendelt kötelező tüdőszűrés miatt végeztek többlettevékenységet. Ezek fedezetét szintén a miniszteri keretből fizeti ki a tárca.

A móri Városi Kórház-Rendelőintézet a tavalyi évben történt beruházási munkálatai miatt nem tudta teljes egészében kihasználni a 2010. évi járóbeteg-szakellátási volumenkorlátját, ezért az annak alapján megállapított 2011. évi korlát jelentősen alacsonyabb mértékű, mint amennyit az általa ellátott lakosság szükségletei indokolnak. A tartalékkeret terhére az intézmény volumenkorlátját ezért 17,1 millió német ponttal növeli a miniszter.

Kapcsolódó anyagok: Februárban újra nehéz helyzetbe kerülhetnek a kórházak

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.

Egészségpolitika

Vége a TVK 16 éves uralmának – újraszabták a kórházi finanszírozást

A teljesítmény-volumenkorlát elve szerinti számolás tizenhét év után megszűnik a szakellátásban.Bevezetik az éves keretet a finanszírozásban, illetve szakmákra lesz kiosztva ez a pénz. Az idén életbe lépett változás megkérdezett szakértőink szerint leginkább átnevezés, de nem jelent átütő változást. Igaz, várhatóan megszűnik a kórházak mozgástere abban, hogy a jól és kevésbé jól fizetett területek között „játszanak”.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.