Hírvilág

Te vagy JElen, te tudSZ segíteni

2011. AUGUSZTUS 15.

Az EüM a "Te vagy JElen, te tudSZ segíteni" (JESZ) II. pályázati program támogatási keretét 55 millió forintra emelte.

Az indoklás szerint a pályázati program iránt megnyilvánuló jelentős társadalmi érdeklődés hatására, valamint a minél magasabb megvalósítási színvonal érdekében a Minisztérium felülvizsgálta a pályázati lehetőségeket, és belső átcsoportosításból 50.000.000Ft-ról 55.000.000Ft-ra emelte a támogatás keretét.

Magyarországon évente mintegy huszonötezer ember hal meg hirtelen szívhalál következtében. Jelentős részük megfelelő segítségnyújtás, ellátás esetén megmenthető lenne. Ismert, hogy az életmentés érdekében Európában azt a célt tűzték ki, hogy mindenhova 15 percen belül kiérjen a mentő. Az is ismert, hogy az élet szempontjából az első öt perc a meghatározó, ebben az arany öt percben lehet a hirtelen szívhalált visszafordítani, a szívet újraindítani. Ezt a problémát ismerték fel a világban akkor, amikor a hangsúlyt az első, arany öt perc kihasználására, a laikus életmentés fejlesztésére tették. Ebbe a tendenciába illeszkedik az Egészségügyi Minisztérium hirtelen szívhalált megelőző programja.

A program első szakasza (JESZ I.) 2009. decemberében zárult. Célja ennek a szemléletnek, kultúrának a meghonosítása volt. A pályázat eredményeként 89 életmentő pont létesült, 826 fő tanár és 216 fő egyéb munkakörben dolgozó képzése valósult meg, akik a pályázat keretében közel 10.000 fő kiképzését vállalták.

A program folytatásaként az Egészségügyi Minisztérium újabb pályázatot hirdet a hirtelen szív­halál megelőzése érdekében. A JESZ II. fő célja a félautomata defibrillátorok telepítése olyan nyilvános helyekre, ahol sokan fordulnak meg, így oktatási-, kereskedelmi-, sport-, kulturális-, hitéleti intézmények, tömegközlekedési létesítmények stb. területén. A pályázaton összesen 50.000.000 forint vissza nem térítendő támogatást lehet elnyerni a közösség számára nyilvános helyeken az életmentésre alkalmas eszközök kihelyezésére. A pályázat eredményeként mintegy 100 db félautomata defibrillátor kerülhet elhelyezésre, emellett a program biztosítja az eszközök kezelésébe, felügyeletébe bevont személyek képzését, illetve a program minimum két éves fenntarthatóságát. Egy pályázó az eszközkihelyezésre maximum 1.500.000 forint, vissza nem térítendő támogatást nyerhet el. Pályázni tudnak a Magyarország területén nyilvántartásba vett jogi személyek, továbbá jogi személyiséggel nem rendelkező olyan gazdasági társaságok, amelyek olyan tevékenységet folytatnak, amely folyamatosan vagy időszakosan jelentős számú személy egyidejű jelenléte, részvétele mellett folyik.

Forrás: EüM

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.