Hírvilág

Szoftver teszi lehetővé a prosztata- és hasnyálmirigyrák lézerterápiáját

2012. FEBRUÁR 28.

A lézerfény bizonyos gyógyszerekkel kombinálva (fotodinamikus terápia) képes elpusztítani a rákos daganatokat. Ezt az eljárást manapság leginkább a bőrrák gyógyítására használják. A belső daganatokat azért nem kezelik ezzel a módszerrel, mert nem létezik az a technológia, amellyel kontrollálható az alkalmazott fény mennyisége. A svédországi Lund University atomfizikus kutatói által kidolgozott szoftver képes lehet megoldani a problémát.

"Azt hiszem, hamarosan igazi áttörést szemtanúi leszünk más kutatócsoportokkal együtt szerte a világon, akik kutatásokat folytatnak a lézerfényes rákkezelés területén", mondta Johannes Swartling, a Lund University atomfizika professzora.
A módszer különlegessége, hogy optikai szálakat használnak a kezelésnél alkalmazott fény kibocsátására. Az optikai szálakon keresztül ismétlődően információkat gyűjtenek a tumorról, melyeket visszaküldenek a lézerberendezésbe a speciális szoftvert futtató hardver egységen keresztül.
"A szoftver folyamatosan kiszámítja az optimális fény-adagot, és állít az intenzitáson, ha szükséges. Az egész daganatot el lehet távolítani, míg a szomszédos szervek sérülését el lehet kerülni", mondta Johannes Swartling.

A kutatók szerint a szoftver használható más fényterápiás eljárásoknál is, amelyek LED-eket vagy infravörös lézereket használnak.

Svédországban a vizsgálatok bizonyították, hogy a módszer működik, és tavaszra klinikai vizsgálatokat terveznek az Amerikai Egyesült Államokban és Kanadában is. Közben ugyanennek a lézerfény- technológiának a tesztelése folyamatban van az Egyesült Királyságban, ahol hasnyálmirigyrákos betegek kezelésére használják.
"A lézerfény előnye az, hogy - úgy tűnik -, a mellékhatások a minimálisra csökkenthetők. A jelenlegi módszerek mellett a prosztatarák esetében a kezelés jelentős kockázata az impotencia és az inkontinencia jelentkezése." Ezen kívül, a hagyományos kezelések esetében nagyobb a rák kiújulásának kockázata, hangsúlyozta Johannes Swartling.

A nemzetközi vizsgálatok középpontjában a fénydózis beállítása, a biztonság és hatékonyság áll. Ha minden simán megy, a szoftverfejlesztő cég, a SpectraCure reményei szerint a módszert néhány éven belül jóváhagyja az amerikai Food and Drug Administration és a Kanadai Egészségügyi Minisztérium.


Szemlézte: elitmed.hu, Kolin Péter
Forrás:

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

COVID-19: gasztrointesztinális tünetek

A szerzők szerkesztőségi levél formájában hívják fel a figyelmet arra, hogy a 2019 decembere óta világjárvánnyá lett coronavírus betegség 2019 (COVID-19) okozója, az új coronavirus (SARS-CoV-2) az ismert légzőszervi panaszok mellett gasztrointesztinális tüneteket is okozhat. Enyhe tünetekről van szó: émelygés, hányinger, nem súlyos hasmenés, melyeknek összefüggését a járvánnyal gyakran nem ismerik fel, jóllehet egyértelműen kimutatható a SARS-CoV-jelenléte a tápcsatornából vett biopsziás anyagban éppúgy, mint a székletben. Az emésztőszervi tünetek megelőzhetik a légúti tüneteket. A kezdeti tünetek felismerése nagy jelentőségű, mert lehetővé teszi a fertőzés korai diagnózisát és a beteg izolálását, még a léguti tünetek megjelenése előtt. Jelenleg nem tisztázott fontos szempont a fertőzőképesség megállapítása a gasztrointesztinális COVID-19 eseteiben.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

Klinikum

A bél-agy-tengely újabb összefüggései

Gyulladásos bélbetegség esetén több mint duplájára nő a demencia kockázata; IBD-ben szenvedőknél 7 évvel korábban kezdődik az elbutulás.