Hírvilág

Szócska: partizánból edényfoltozó

TARCZA Orsolya

2011. NOVEMBER 18.

Míg néhány héttel korábban partizánnak titulálta saját magát az egészségügyért felelős államtitkár, addig a Világgazdaság című napilap által szervezett csütörtöki, budapesti konferencián úgy fogalmazott, hogy az egészségügy ütött-kopott edényén igyekszik befoltozni a lukakat, hogy minél kevesebb legyen a veszteség. Szócska Miklós ismertette a struktúraátalakítás jelenleg zajló folyamatait, bejelentette a rezidenseknek kiírt első, ám nem utolsó ösztöndíjprogram sikeres lezárását, mint ahogyan azt is, hogy jövőre a népegészségügyi termékdíj felét szánják az ágazati dolgozók bérének rendezésére, igaz, korábban több ízben bejelentették, hogy azt teljes egészében az egészségügybe, s első sorban a bérekre szánják.

Miközben folyik az ésszerűsítés és rendszertisztítás, párhuzamosan olyan kulcsfontosságú események is zajlanak, mint rendszer átalakítás jogi hátterének kidolgozása, a progresszivitási szintek meghatározása és a menedzsmentfejlesztés. Mindezek közben az alapellátás megerősítésén is gőzerővel dolgozik az ágazati vezetés. A megyei és fővárosi intézmények átvételéhez szükséges jogszabályok a Parlament előtt vannak, azok elfogadása nem az egészségügyi tárca hibájából csúszik – magyarázta az államtitkár, hozzátéve, hogy a szintén elfogadás alatt álló egészségügyi salátatörvény számos eleméből elősejlenek az új rendszer körvonalai, amelyeket az ellenzék is több ponton támogat.

Nem csak az állami gondoskodás alá vételről született döntés, hanem az intézmények adósságállományának átvételéről is, igaz, annak kezelési módjáról még nem határoztak. Az minden esetre biztos, hogy a kisebb és nagyobb beszállítók is számíthatnak arra, hogy tárgyalásokat kezdeményeznek velük a hátralékokról a tudatos adósságrendezés érdekében.

A korábban zajló viták ellenére Szócska szerint teljesen egyértelmű volt, hogy az intézmények felügyelete az ágazathoz került, s nem a kormányhivatalokhoz. Átadás-átvétel folyamatát a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség-és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI) vezeti, ám ebben az állami szervek képviselői és a tárca szakemberei is részt vesznek. Míg a tulajdonjog az államhoz, a vagyonkezelés a GYEMSZI-hez kerül. Csak a szeptember 1. után keletkezett kötelezettségvállalásokat veszik át az intézményekkel egy időben. Mint korábban többször, az államtitkár ismét hangsúlyozta, boszorkányüldözés nem lesz, azonban a tulajdonosváltáshoz kapcsolódó tisztújítás igen, amelybe „akár személyi szinten is beavatkozhat a tárca”.

A kórházak átvétele mellett folyamatosan történik az intézményi funkcióváltás és integráció, az új rendszer három irányítói a GYEMSZI, az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) és az Országos Tisztifőorvosi Hivatal lesznek, amelyek meghatározott feladatokat látnak el egymás mellett. Jövő év március végére kidolgozzák az új struktúra területi ellátási kötelezettségi és kapacitástérképét, az azt követő egy hónapban az OEP már erre alapozva köti meg az új finanszírozási szerződéseket az ellátókkal. Az államtitkárság által kidolgozott ütemterv szerint 2012. május 1-től az új rendszer működőképesen feláll.

Száz aktív ágyas intézmény marad talpon az új rendszerben a jelenlegi 120-ból, eddig összesen 17 funkcióváltó intézményről tudni, egyelőre 16 vidéki és egy budapesti kórház alakul át. Az államtitkár beszámolója szerint többen önként váltanak át az eddigitől eltérő ellátási formákra, így egynapos sebészeti, vagy krónikus ellátást nyújtanak a jövőben. De van olyan kórház is, amely szociális gondoskodást kínál a későbbiekben az aktív ágyak helyett.

A folyamat nem ad hoc jelleggel történik, hanem az ellátási szükségletek alapján. Az átalakítások miatt elbocsátásokkal nem számol a tárca, „de azt mindenkinek be kell látnia, hogy nem lehet hat helyen fél csapattal fenntartani az ügyeletet” – fogalmazott Szócska Miklós, aki szerint ezeket a szétaprózott feladatokat koncentrálni kell. Bizonyos szakmák amúgy is térségi központokba kerülnek, a jól definiált progresszivitási szintek azonban az egységes ellátást biztosítják, s kiigazítják a jelenleg meglévő területi egyenlőtlenségeket. A fél év múlva felálló új térséghatárokat településenként, szakmánként és progresszivitási szintenként határozzák meg, az elérhetőség idejét is szem előtt tartva, lefedve a bevált betegutakat.

A humánerőforrás krízist, a bérek rendezését továbbra is a népegészségügyi termékadóból fedeznék. Bár idén 3 milliárdos bevétellel számoltak a közteherből, ám a legfrissebb számítások szerint ez nem teljesül, így idén 2,4 milliárd forint jut majd a bérpótlékok kiegészítésére. A jövő évi költségvetés tervezésekor 20 milliárd forintot reméltek a csipszadóból, azonban a jelenlegi szabályozás értelmében már csak 15 milliárdot remélhetnek bevételként. Ezért várhatóan kiszélesítik az ezzel az adóval terhelt áruk körét, az állam így 30 milliárdos többletforrással számol, ám mint kiderült, a korábban hangoztatott tervekkel ellentétben ennek csupán a felét, 15 milliárdot fordítanak az egészségügyben dolgozók bérére.

A rezidensek helyzetének orvoslása továbbra is a Markusovszky Lajos Ösztöndíjrendszer a megoldás az államtitkár szerint. Az eredetileg 600 főre kiírt pályázat „betelt, 524-en nyertek” – jelentette be a szakállamtitkár. Hogy a maradék 76 helyet miért nem töltötték fel, arra az ezt firtató kérdés ellenére sem érkezett válasz. További kétszáz pályázó rezidensnek már nem tudtak helyet biztosítani, de a jövőben hasonló módon kívánják megoldani gyakorló orvosok bérproblémáit. Hamarosan újabb, uniós forrásokra alapozott pályázatot indítanak mintegy 9 milliárd forintból, a rezidensek mellett a szakorvosok, szakdolgozók bérét is uniós keretből, pályázati rendszerben kívánják bővíteni.

Az alapellátás megújítása már tavaly elkezdődött, ennek jogszabályi hátterét szintén a most benyújtott salátatörvény adja, amelyben a praxisjoggal kapcsolatos szabályozás már megjelent. Létrehozták a praxisalapot, amely a diákhitelhez hasonlóan működve segíti majd hozzá a fiatal kollégákat a praxisok megvételéhez, ezzel egyidejűleg támogatva az idősebb kollégák kilépését a rendszerből. Az ellátatlan körzetek praxisainak betöltését a Svájci Alap forrásaiból kívánják megoldani.

A háziorvosok kapuőri szerepének megerősítése mellett betegútszervezési feladatokat is kapnak, az ügyeleti rendszer átalakítása őket is érinteni fogja, itt ugyanis a mentőké lesz a főszerep. Az alapellátás továbbra is önkormányzati felelősség, az állam azonban egységesíti a háziorvosokkal kötendő szerződéseket az alapellátók védelmében. Bár az adótörvényekben nem tudtak kivételt tenni a vállalkozó háziorvosok esetében sem a helyi iparűzési adófizetési kötelezettség alól, Szócska azt ígérte, akár egyenként keresi meg a polgármestereket annak érdekében, hogy meggyőzze őket arról, hogy az IPÁ-t az ellátás megerősítésére fordítsák.

Kérdésekre válaszolva az államtitkár elmondta, „éppen a lukas edényt próbálja befoltozni”, hogy minél kevesebb veszteség érje az egészségügyet. Olyan modelleken is dolgoznak, amelyeknek köszönhetően az egyes szakmákban dolgozók további jövedelemhez jutnak az ágazaton belül. Az egészségügyben dolgozók „mélységes depressziójával” tisztában van, nem tagadja a problémákat, éppen ezért nemzetközi kapcsolatokat is megmozgatva igyekszik megoldani a krízist, próbál úrrá lenni a helyzeten, miközben nem csak az ágazat, de az ország túlélése is az aprómunkán múlik. „Ezeket az időket át kell vészelni, miközben tiszta erőből foltozom az edényt” – fogalmazott Szócska Miklós, hozzátéve, az egészségügy átszervezése nem egyéjszakás kaland, hanem tudatos, módszeres folyamat.

eLitMed.hu
2011-11-18

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Hírvilág

Pszichiátriai diagnózis

Szétverték a pszichiátriai ellátást – állapította meg az ÁSZ, a kormány még mindig csak tervezgeti az új központi intézet felállítását.

Gondolat

Irtózás az ürességtől - A téma az utcán hever I.

SÁNDOR Zsolt

Az antik felfogás szerint a természet nem tűr üres helyet, a horror vacui - az irtózás az ürességtől - sokáig a művészet számára is érvényes parancsot jelentett, a teljes rendelkezésre álló felület, tér kitöltésének parancsát.