Hírvilág

Szócska alázattal ünnepelt

2011. AUGUSZTUS 15.

Miután a novemberben bemutatott Semmelweis Tervet hosszú hónapokon keresztül csupán vitairatként emlegette Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár, addig a Parlament egészségügyi bizottságának szerdai ülésén „folyamatosan alakuló keretnek” nevezte, amely csak a főbb irányokat mutatja az ágazatban egy gazdasági világégés és egészségügyi polgárháború után. Mint mondta, a Semmelweis Terv kormányszintű elfogadásával végre született egy egységes koncepció, amelyet a szakmával széles körben egyeztetve fogadtak el, így a Tervről beszélve „van okunk egy pillanatra ünnepelni” – közölte a szakpolitikus, hozzátéve, hogy alázattal fogadja az ünneplést.

Talán, hogy kivédje a további, forrásteremtést és a Terv végrehajtásának ütemezését firtató, még a bizottság kormánypárti képviselőitől is gyakorta elhangzó kérdéseket, az államtitkár már beszámolója elején leszögezte, a kormány az ágazat első forrásteremtő lépését is támogatja a népegészségügyi termékdíj bevezetésével. Ismét leszögezte azt is, hogy az ágazatban – például az intézmények közös gyógyszerbeszerzési társulásaival – megtakarított pénzt csak az ellátórendszeren belül, a bérek fejlesztésére lehet felhasználni. „Ezt még a Széll Kálmán Terv sem vonhatja meg”. Az átalakítás ütemezését az ország gazdasági teljesítőképessége szabja meg.

A Semmelweis Terv rendszerstratégiájához az Új Széchenyi Terv biztosít uniós pénzt. Az ezzel kapcsolatos adminisztrációs munka már az elmúlt évben lezajlott, a végrehajtást segítő pályázatok elkészültek, ám ezek nem csak az anyagi hátteret nyújtják majd, hanem ösztönzőket is tartalmaznak. Szűkösek azonban a főváros és vonzáskörzetének uniós anyagi forrásai, így ebben a térségben az átszervezés során felszabaduló ingatlanok hasznosításából remélnek bevételeket.

Nem dózerolnak

A korábbi hetekben sokan hiányolták, hogy a május 31-én hozott, az egészségügyi struktúraátalakításról szóló kormányhatározat pontos szövege még hetekkel a döntést követően sem ismert. Szerda óta azonban mind a kormány.hu oldalon, mind pedig a Magyar Közlönyben megjelent a határozat. Így hivatalosan is kialakításra kerülhetnek az 1-1,6 millió lakost ellátó térségek. „Nem lehet minden kórházban MR, de ahhoz, ami marad, a térség minden polgárának hozzá kell jutnia” – jelentette ki Szócska, ugyanakkor hangsúlyozta, a térségekben most meglévő ellátási rendszerre építenek, intézményeket „nem dózerolnak át máshová” az átszervezéskor.

A funkcióváltás során elképzelhető az is, hogy egészségügyi intézmény szociális ellátást nyújt a jövőben, a határkérdésekről folyamatosan egyeztetnek a szociális tárcával – válaszolt Szócska Miklós Iván László (Fidesz) felvetésére, a professzor szerint ugyanis hiányzik a Semmelweis Tervből az időskori akut ellátás, a szociális és egészségügyi ágazatok együttműködésének koncepciója.

A térségek progresszív ellátási csúcsai az egyetemek lesznek, amelyek azonban egymás között is megosztanák a munkát, a finanszírozásban elismernék kiemelkedő teljesítményüket. Szintén képviselői felvetésre reagálva az államtitkár elmondta, a jelenleg is működő magánellátást nyújtó intézetek feladatait is áttekintik a transzparens rendszer érdekében, különösen aggályos azoknak a magántulajdonban lévő ellátóknak a működése, amelyek a közfinanszírozott ellátásra, a közvagyonra, a közalkalmazottak részmunkaidejű foglalkoztatására építették vállalkozásukat.

Az új rendszer különböző szintjein – kistérségi, megyei és nagytérségi – szükséges ellátás szakmai feladatainak meghatározásán már hetek óta dolgoznak a nemrégiben felállított szakmai kollégiumi testületek.

A kapacitás- és munkaszervezési, fenntartói feladatokat ellátó térségi egészségszervezési központokat a meglévő intézményrendszeren belül, a helyi menedzsmentre építve hozzák létre, amelyek hangsúlyozottan nem lesznek alapkezelők. Felállításuk a jövő év első félévére valósulhat meg, míg a teljesítményfinanszírozási rendszer megújítása 2012 nyarára várható.

Az államtitkár nem fogalmazott ennyire konkrétan az egységes életpályamodellek megszületésének időpontjával kapcsolatban, mint mondta, azokat a „közeljövőben” dolgozzák ki.

Míg a megyei és helyi önkormányzati fenntartású fekvőbeteg ellátó intézmények államosítása egyelőre elmarad, addig Szócska Miklós a bizottság ülésén arról számolt be, „a budapesti kórházak állami tulajdonba vétele folyamatban van”, ami azért is eredmény, mert „csak összehangolt logika mentén lehet logisztikailag jól szervezett munkát végezni.”

A fővárosban egyébként három sürgősségi központ felállításáról is döntött a kormány, a pszichiátriai ellátás megszervezésére is felhatalmazást kapott az ágazat vezetése. Ennek érdekében hamarosan elkészülhet az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet megvalósíthatóságának tervezete. Bár korábbra ígérték, úgy tűnik, mégis csak az év végére állítják fel az Országos Betegjogi és Dokumentációs Központot, amelynek nem csak a betegjogok védelme lesz a feladata, hanem a műhibák módszertanának centruma is lesz.

Nagy szerepet szánnak a jövőben a népegészségügyi programoknak, a hangsúly a szervezett szűréseken lesz. A munkát – az elmúlt egy évben alaposan átszervezett – Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatra bízzák. Még ezen a cikluson belül szeretnék elérni, hogy ne haljon meg több nő méhnyakrákban hazánkban, mint Finnországban. A programokat az eddigi gyakorlattól eltérően nem kampányszerűen, hanem hosszútávon is biztosítani kívánják, a magánellátásban szűrtek adatait is összesíteni kívánják. A prevenciós munkában áttörésnek nevezte az államtitkár a nemdohányzók védelméről szóló elfogadását.

Luxus a szabad orvosválasztás?

A gyógyítás egyik legfontosabb eleme a beteg orvosba vetett hite. Ez is sérül Garai István Levente (MSZP) szerint, ha a szabad orvosválasztásért fizetni kell a jövőben. Míg az orvos kamara ellenzi, addig a kórházi szervezetek támogatják az államtitkárság az irányú terveit, hogy a beteg fizessen akkor, ha a térségi ellátás helyett – mint Szócska fogalmazott: „luxusként” máshol gyógyíttatná magát. Az államtitkár hozzátette azt is, hogy ezt a kérdést társadalmi vitára kívánják bocsátani a jövőben. Elképzeléseik szerint az ilyen fizetős betegek forrásteremtést jelenthetnének felkapott és népszerű orvosi műhelyek számára.

„Hagyjuk abba az ünneplést” – javasolta Kovács Tibor (MSZP), aki mint mondta: nem irigyel senkit, aki belevág az ágazat átalakításába, amelyet ezer és ezer szakmai, politikai és gazdasági érdek szakít szét. Szócska válaszában leszögezte, az egységes kormánytámogatás az egészségpolitika mögött mindenki számára erőteljes üzenet, a közös egyeztetéseken kialakított koncepció megvalósítása során senkinek nem enged visszautat csupán azért, mert sérülnek az érdekei.

A Semmelweis Tervben megfogalmazott átalakítások sikerét Szócska Miklós szerint a széleskörű, és nyilvánosság előtt zajló egyeztetések is segítik, „ilyen kockázatot előttem egészségpolitikus még nem vállalt” – mondta az államtitkár, arra is felhívva a bizottság tagjainak figyelmét, hogy a keretrendszerek elfogadásáig polgárháborús helyzet nélkül „eltolta” a programot.

eLitMed.hu, T.O.
2011-06-30

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

PharmaPraxis

Húsz éve Magyarország stratégiai partnere a Servier Hungária

Kitartás - elkötelezettség, emberi kötődés a magyar kutatók iránt, folyamatos megújuló befektetés: ezek a gondolatok jellemezték a Servier elmúlt 20 évét hazánkban

Gondolat

A megspórolt pénzt kiveszik a kasszából – Interjú dr. Tomcsányi Jánossal

Naponta jönnek a fejvadászok, és keresik az orvosokat – mondta dr. Tomcsányi János, a szakmai kollégium kardiológiai tagozatvezetője.

Gondolat

A terápiák társadalmától a teremtő vágyakig

Gerevich doktor sokrétű érdeklődési körére világít rá a jelen kötet tanulmányainak sokszínűsége a szakmán és annak határterületein belül és azon túl, továbbá azt is ábrázolja, hogy a pszichiátria és a pszichológia tudománya mennyire átszövi a hétköznapjainkat is és jelen van az élet minden területén, legyen szó pszichiátriai kórképek gyógyításáról vagy az ezirányú kutatómunkáról, esetleg éppen arról, hogy vajon hol a határ az egészséges és a beteg psziché között, mi jelent már devianciát vagy fogadható el a normalitás keretein belül.

Hírvilág

Pszichiátriai diagnózis

Szétverték a pszichiátriai ellátást – állapította meg az ÁSZ, a kormány még mindig csak tervezgeti az új központi intézet felállítását.