Hírvilág

Szkíta pecsét és császárszobrok

2012. OKTÓBER 04.Griffet ábrázoló szkíta pecsétet és római császárszobrok lábának töredékeit is megtekinthetik az érdeklődők a Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből című régészeti kiállításon, amelyen több mint 150 leletet és leletegyüttest mutatnak be csütörtöktől a hónap végéig a Nemzeti Múzeumban.

A tárlat egy részét a Parlamentben májusban már láthatta a közönség. A Nemzeti Múzeum kiállítását kibővítették a Nemzeti Örökségvédelmi Központ ásatási eredményeit, valamint az Antik világ peremén című kelta és szkíta műkincseket bemutató anyaggal. Nyolcezer év történelméről kapnak áttekintést az érdeklődők a Kárpát-medence korai betelepülésétől a középkor végéig - mondta az MTI-nek a Lassányi Gábor, a Magyar Régészeti Szövetség (MRSZ) elnöke, a kiállítás kurátora a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Az M6-os autópálya építésekor tárták fel a bátaszéki római kori útállomás romjait, amelyek között különböző használati tárgyakat, például sarkantyút, lándzsát és császárszobrot is találtak. Az épület falmaradványain pedig játéktábla és különböző állatok, például tyúkok lábnyomai láthatók. Az útállomást katonai és polgári közigazgatás felügyelte és szabvány szerint épült. Szálláshelyül szolgált, fürdő is tartozott hozzá, a kocsi alkatrészmaradványok pedig arra utalnak, hogy szerelőműhelyt is működtettek, és az utazók fáradt lovaikat is ki tudták ott cserélni.

Az M3-as autópálya építéskor találtak rá a Kr.u. 3. századból való körárkos szarmata temetőre. Az épen maradt sírokban különböző ékszereket, gyöngyöket és fibulákat találtak.
Különlegesnek számít a 11-12. századi fazekasmesterség ritka lelete, egy rostélyos edényégető kemence, és ugyancsak érdekességek a jó állapotban megmaradt nagykállói avar kori veremházak is. Nagykálló mellett vászonba tekert ezüst érméket tártak fel, és megőrződtek a 800 éves szövet darabkái is.

Új, önálló vitrint kapott annak a több tízezer régészeti fémleletnek a java, amelyet a Kaposvári Rendőrség 2001-ben foglalt le. A tolvajok a leletanyagot a műkincspiacon nem tudták eladni, mivel töredékes tárgyakból áll, ruhakapcsoló tűkből és ruhadíszekből.

A régészetet aktívan támogató civilek által megtalált és megmentett tárgyakat is bemutatnak, köztük ezüst- és aranypénzeket, kelta kardot, bronzkori fegyvereket és egy római kori bronz szatírszobrot is.

A Megmentett örökség - Kincsek Európa szívéből című kiállítás egy hónapig látogatható és 2013 elejéig végigjárja az országot Szegeden, Szombathelyen, Kecskeméten, Szekszárdon és Pécsett is kiállítják.2012. október 4., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Látomások a Bibliában, a szemorvos tükrében

RÁCZ Péter

A látomást látó bibliai személy olyan vizuális jelenséget észlel, amelyet ébrenlétben él meg, nem álmában.

Hírvilág

Ügyeleti és bérpótlék saláta

Az újabb egészségügyi salátatörvény jövő héten kerülhet a Parlament elé.

Gondolat

Indiánok és a szerencsejáték-biznisz

Hazárdjátékkal a nemzetépítés felé - A szuverenitás bizarr vonásai

Klinikum

Kedves Kollégák!

Túl egy pár őszi, számunkra fontos szakmai kongresszuson, ebben a Hírlevélben elsősorban gratulálni szeretnék.

Hírvilág

Journal Watch Psychiatry on-line magyar kiadás

A NEJM Journal Watch Psychiatry - orvosok számára - számai on-line is elérhetőek.