Hírvilág

Szigetből az űrbe

2013. JÚLIUS 10.


A Sziget fesztiválon megvalósuló közép-európai űrkiképző központban választják ki hat ország 51 jelöltje, köztük 14 magyar közül azt a 6 embert, aki részt vehet egy globális űrtáborban az Egyesült Államokban. A kiválasztási folyamat végén összesen 23-an kapnak lehetőséget arra, hogy egy repülőn elhagyják a Föld légterét.

Az Axe Apollo Space Academy (AASA) program keretében megvalósuló táborban kiválasztott hat jelölt a floridai Orlandóban kap továbbképzést, a versenyzőknek 110 vetélytárs közül kell a legjobb 23-ba jutniuk.

Az asztronauták képzése mintegy 15 ezer euróba (4,4 millió forint) kerülne, az űrutazás költsége pedig elérheti a 100 ezer eurót - mondta el Carra Anita, az Unilever marketingigazgatója, hozzátéve, hogy a versenyzők egy kétszemélyes repülőgépen utaznak majd 103 kilométer magasságig, a repülés mintegy 60 percig tart. A floridai tábor decemberben lesz, az űrutazásra 2014-ben kerülhet sor.

Carra Anita szólt arról is, hogy a programra 62 országból mintegy 500 ezren jelentkeztek, Magyarországról ötezren indultak el a január 10-én kezdődött kampányban. A Szigeten a jelentkezők közül a 14 magyar versenyzővel együtt 51-en kapnak lehetőséget, hogy részt vegyenek \"az utolsó előtti nagy megmérettetésen\", köztük a Sziget által delegált aspiráns.

A Sziget jelöltjét most keresik, a feladat, hogy minél extrémebb helyszínen készüljön fotó a versenyzőről kezében a Sziget Fesztiválköztársaság zászlajával - mondta el Gerendai Károly, a rendezvény főszervezője.

Farkas Bertalan űrhajós a kezdetek óta segíti szakértelmével a kiválasztási programot. Mint mondta, a kiválasztás célja, hogy a végső megmérettetésen már csak a rátermettség döntsön, a fizikai alkalmatlanságot már Magyarországon kiszűrik. Rámutatott arra, hogy a jelöltek ízelítőt kapnak majd az űrhajósok kiképzéséből. Az egészségügyi szűréseket a Magyar Honvédség Kecskeméti Repülőkórházának orvosai felügyelik majd. A jelölteknek át kell esniük például fogászati és szemészeti ellenőrzésen, EKG-vizsgálaton és vesztibuláris forgószék terhelésen is. A Szigeten a többi között akadálypálya, katapult teszteli a versenyzőket, akiknek mindennapjait az interneten is nyomon követhetik az érdeklődők.

Gerendai Károly felhívta a figyelmet a Sziget nemzetközi jellegére, hiszen a rendezvényre bérletet vásárlók 85 százaléka külföldi. Hozzátette: mivel a jegyárakat nem akarják emelni és a fesztivál területét sem bővíthetik, nem tudnak versenyre kelni a nyugat-európai fesztiválokkal a sztárok tekintetében. Ezért az erős programok mellett a látványt, a szolgáltatások színvonalát fejlesztik - hangsúlyozta Gerendai Károly, aki újdonságként említette a strandot és a nagyobb óriáskereket, valamint rámutatott, hogy a korábbiaknál impozánsabb színpadkép, világítás, valamint installációk, térszobrok várják majd a fesztiválozókat. Minderre mintegy egymillió eurót fordítanak.


2013. július 9., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Űrkutatási fejlesztő laboratórium nyílt Budapesten

Új űrkutatási fejlesztő laboratórium és tesztlabor nyílt hétfőn Budapesten, az MTA Energiatudományi Kutatóközpontban.

Hírvilág

Szerda éjjel fellőtték az űrbe az Aeolus műholdat, mely a szelek lézeres mérést teszteli

A meteorológusok azt remélik, hogy a műhold adatai segítségével javul a középtávú időjárás-előrejelzések minősége.

Gondolat

A "karácsonyfa-opusz" művészete

Gross Arnold Kossuth- és Munkácsy-díjas festőművész, grafikus, érdemes művész 85 éves, 1929. november 25-én az erdélyi Tordán született.

Hírvilág

Szerves molekulák a Plútón?

Összetett szerves molekulák lehetnek a Plútó felszínén

Hírvilág

Fenyőillat és oxigén a klímaváltozás ellen

Az erdei fenyők illata enyhítheti a klímaváltozás hatásait