Hírvilág

Szex és TV Ha sokat nézik, még teherbe is eshetnek!

2011. AUGUSZTUS 15.

Szex és New York
Az Amerikai Egyesült Államokban már korábban kimutatták, hogy a szexuális tartalmú TV-műsorok nézése előre jelzi a nemi élet korábbi elkezdését (12-17 éves serdülők körében). Most ugyanaz a kutatócsoport egy lépéssel tovább ment: Annak jártak utána, hogy az ilyen televíziózási szokások befolyásolják-e a serdülők teherbe esésének a valószínűségét.

Komoly tudományos felmérés
Több mint 700 serdülőt tanulmányoztak, akiket részletesen kikérdeztek a TV-nézési szokásaikról 2001-ben, majd a három év múlva történt ellenőrző vizsgálat alkalmával felmérték, hogy azóta teherbe estek-e, illetve gyermeket nemzettek-e.

Mit néznek a gyerekek esténként?
A résztvevőket az első interjúban többek között arról kérdezték, hogy milyen gyakran nézik a kutatók által említett 23, erősen szexuális tartalmú TV-műsort. Majd a résztvevőket sorba állították a legkevesebb szexet nézőktől a legtöbbet ilyen műsorokat nézőkig, és összehasonlították az így létrejött listában az első egyötödöt (kvintilis) az utolsó egyötöddel.

A jó gyerekek nem esnek teherbe
A következő három év alatt a (kevés szexet néző) első kvintilis tagjainak 5%-a esett teherbe, illetve nemzett gyermeket, míg a legmagasabb kvintilis (a sok szexet nézők) 12%-a. Ez azt jelenti, hogy, (ha a statisztikai elemzés kifogástalanul valósult meg,) a serdülők legtöbb szexet néző egyötödében a terhességek 60%-áért a TV-nézési szokásaik felelősek!

Az eredmények hitelessége (?)
Ilyen elemzésekben természetesen számolni kell sokféle torzítás lehetőségével, leginkább azzal, hogy akik sok szexet néznek a TV-ben, amúgy is hajlamosabbak az idő előtti teherbe esésre az életmódjuk, a szociális körülményeik, a családról alkotott elképzeléseik stb. miatt, és nem a TV-zés miatt esnek teherbe. Ennek a torzításnak a kiküszöbölésére a kutatók az első interjú alkalmával rákérdeztek a legfontosabb ilyen tényezőre, és az eredményeket korrigálták e lehetséges torzító hatások kiküszöbölésére. A fenti eredmények a korrekció utáni adatok, vagyis a két csoport közötti különbség valószínűleg tényleg a televíziózási szokásoknak „köszönhető”.

„Ha ez igaz, kidobom a TV-t!”
Az eredményekről beszámoló közlemény szerzői egy sor lehetséges magyarázatot is találtak az eredményekre, és jó néhány javaslattal álltak elő arra, hogy hogyan kellene elkerülni ezeket a (túlnyomórészt nem szándékos, abortusszal végződő) terhességeket.
Ezeket itt nem részletezzük, helyette várjuk a Tisztelt Olvasók véleményét, észrevételeit! A diszkusszió sikeres kibontakozása után ismertetjük a szerzők véleményét is.

Forrás:
Does watching sex on television predict teen pregnancy? Findings from a national longitudinal survey of youth. - Pediatrics 2008 Nov; 122:1047.
PubMed Link


Kapcsolódó anyagok:
Watching sex on television predicts adolescent initiation of sexual behavior.
Pediatrics. 2004 Sep;114(3):e280-9.
PubMed Link

Exposure to degrading versus nondegrading music lyrics and sexual behavior among youth.
Pediatrics. 2006 Aug;118(2):e430-41.
PubMed Link

Fórum:
Serdülőkori terhesség és a televízió

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma