Hírvilág

Szentivánéj Szentendrén

2012. JÚNIUS 20.

Harminchárom helyszínen ötvenöt programmal várja a közönséget délutántól éjfélig az Egyéjszakás kaland a szentendrei művészettel című rendezvény szombaton.

Szentivánéj bűbájos éjszakáján „művészeti varázslatokkal” fogadják a látogatókat Szentendrén, ahol a többi között színes szobrok kiállítása, különleges tárlatvezetések, interaktív programok és koncertek szórakoztatják a vendégeket. Az Egyéjszakás kaland a szentendrei művészettel című rendezvénybe a város szinte valamennyi múzeuma, kiállítóhelye és galériája bekapcsolódik.

A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága és Szentendre közös programja délután három órakor kezdődik a Szentendrei színes szobrok című tárlat megnyitójával. A színek szobrászati lehetőségeit felvillantó kiállításon a hagyományos bronz, márvány és fa mellett papír, féldrágakő, alumínium, pamut, sőt poliuretánhab is megtalálható; a kiállított művek között akad holdbéli lény, performanszból hátramaradt és szoborrá avanzsált tárgy, ideális mértani rendet kutató mű és korunkról szóló groteszk látlelet is. Az alkotások sorában egyebek mellett megjelenik Pistyur Imre mitikus kőszobrának és Szilárd Klára talált vasakból készült alkotásának festett formája vagy Páljános Ervin színes kerámiaszobra.

A programsorozat különleges, csupán egyetlen éjszakán át látható kiállítását a Dunakorzón álló Art Kamion kínálja, ahol Finta József és Vadász György építészek grafikai kiállítására kerül sor Tolcsvay László közreműködésével.

Az év legrövidebb éjszakáján összesen tizenhárom tárlat nyílik meg. „Kiállítás a kiállításban” mottóval kerül sor a Textil hat főre című megnyitóra, Szívzuhatag címmel Szeivolt Kati festőművész kamarakiállítására, a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior Alkotócsoportjának bemutatójára, valamint Jakovits József szobrászművész kamaratárlatára. Humorral egymás közt címmel szentendrei művészek portrékarikatúrái láthatók – mások mellett Ferenczy Károly, Czóbel Béla, Kmetty János, valamint fiatal kortárs művészek egymásról készített vagy éppen saját magukat karikírozó portréi.

A szervezők számítanak a közönség aktív részvételére is, hiszen nemcsak a kisebbek, de a felnőttek is bekapcsolódhatnak többek között a Beszélő képek vagy a Képfejtő elnevezésű programokba, de készíthetnek textil-mozaikképet, és akár maguk is vállalkozhatnak karikatúrarajzolásra. A Hogyan készül a karikatúra? előadáshoz kötődően ef Zámbó István képzőművész és Kozmosz, a galaktikus terrier ül modellt. A kicsiket egyebek mellett angyalkészítésre és gyümölcsismerkedőre várják.

A Vajda Lajos Stúdióban Kirajzolódás címmel nyílik kiállítás, míg az Erdész Galériában Horváth Márton üvegtervező, a Dalmát Kávézóban Kutasi Tamás fotóművész alkotásai láthatók. Telegdi Félix „Élő tárgyai” a Folt Kávézóban, a fiatal szentendrei képző- és iparművészek az ElevenKertben várják a látogatókat; a Malom Étterem galériájában Deim Pál festő művészplakát-gyűjteménye tekinthető meg Plakátok a múltból címmel. A Kutas-P’Art Galériában Tóth Ernő képző- és Kutas László szobrászművésszel találkozhatnak személyesen az érdeklődők, a Műhelylátogatások keretében pedig Aknay János, Buhály József és Szakács Imre képzőművészek fogadják a látogatókat.

Az éjfélig tartó rendezvény kísérő eseményeinek sorában egyebek mellett táncperformansz, tűz melletti „ütős” koncert, Fő téri zene, filmvetítések és kerekasztal-beszélgetések is szerepelnek, de galéria- és szoborséta is várja az érdeklődőket, ahol Vincze Ottó képzőművész és Mélyi József művészettörténész vezeti végig a látogatókat a városon.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Egy szeretett test története

Szántó Piroska közel nyolcvan éves volt, amikor összeállította Akt című kötetét, amelyben visszaemlékezései olvashatóak rajzokkal kísérve. Szimpatikus őszinteséggel, eszméi, szerelme és barátai iránti odaadással, de a sok évtizedes történések tanulságaként megszülető iróniával meséli el festészetének, magánéletének és politikai-közéleti aktivitásának alakulását.

Hírvilág

Megállj a természet kirablásának!

ÖkoKörök a pazarlás mérséklésére

Hírvilág

Női alkotók és sorsok

Kortárs művésznők várják a Nyitott Műtermek látogatóit

Hírvilág

Eladó Barcsay és Amerigo Tot

Barcsay Jenő, Amerigo Tot, Keserű Ilona alkotásai a Képcsarnok aukcióján

Hírvilág

Közösségi szolgálat diákoknak

OFI: az iskolák csaknem negyede elkezdte szervezni a közösségi szolgálatot