Hírvilág

Szedálógép aneszteziológus helyett Számítógép által szabályozott szedáció endoszkópia alatt

2011. AUGUSZTUS 15.

A rutin endoszkópos beavatkozások alkalmával az aneszteziológusok gyakran adnak propofolt, de ez a megközelítés nem költséghatékony, és egyes biztosítók meg is tiltják. Az aneszteziológusok által végzett szedáció egyik alternatívája a számítógéppel támogatott, egyénre szabott szedálás, amikor egy automata monitorozza a szívfrekvenciát, a vérnyomást, az EKG-t, az oximertiai és kapnográfiai értékeket, és ezek alapján automatikusan szabályozza a sedativum infúzióját. A beteg éberségi szintjét a rendszer úgy határozza meg, hogy kétpercenként hangot szólaltat meg, amely felszólítja a beteget egy gomb megnyomására. Ha a beteg ezt nem teszi meg, a rendszer úgy tekinti, hogy mély szedációban van a beteg, és nem adagol több gyógyszert.

Most az Amerikai Egyesült Államokban és Belgiumban 24-24 betegen kipróbálták a rendszer hatásosságát és biztonságosságát gasztroduodenoszkópián és kolonoszkópián áteső betegeknél. A betegek premedikációként fentanylt kaptak, majd három perccel később az automata elkezdett propofolt adagolni. A betegek az endoszkópiával töltött teljes idő 99%-ában éberek voltak. Egy beteg átlagosan összesen 80–100 mg propofolt kapott a kolonoszkópia alatt és körülbelül feleennyit a gasztroszkópia alatt. A betegek többsége egy percen belül éber, elbocsátható állapotba került, és 60%-uk emlékezett a szedáció alatt történtekre. Oxigén-deszaturácó csak az alanyok 6%-ában lépett fel.

A májusban megrendezett Digestive Disease Week konferencián mutattak be egy újabb, eddig nem közölt vizsgálatot, amelyben 1000 betegen tanulmányozták a számítógéppel támogatott szedálást, amely az oxigenizáció szempontjából biztonságosabbnak bizonyult, mint a hagyományos, aneszteziológus által végzett szedáció, és a betegek is elégedettebbek voltak vele.

A készülék rutin alkalmazása előtt még egy sor kérdés vár megválaszolásra, többek között az, hogy mit szólnak majd ehhez a feleslegessé vált aneszteziológusok, illetve, hogy nem lenne-e esetleg kívánatos, hogy a betegek ne emlékezzenek a beavatkozásra?

Az egyik amerikai egészségbiztosító, amely jelenleg megtéríti az endoszkópia során az aneszteziológus jelenlétét, már fontolóra is vette, hogy amint elegendő adat gyűlik össze az automata használhatóságával kapcsolatban, csak a számítógépes szedálás költségeit fogja megtéríteni, az aneszteziológus által végzett szedálásét nem – az előbbi ugyanis valószínűleg jóval olcsóbb lenne. Ma Magyarországon ez nem jelentene dilemmát, ugyanis nálunk valószínűleg többe kerülne a számítógépes rendszer, mint az aneszteziológus alkalmazása.

Forrás: Gastrointest Endosc 2008 Sep; 68:542.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.