Hírvilág

Száz év életképei

2012. SZEPTEMBER 20.Több mint 1500 fénykép segítségével idézi fel a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum (DEOEC) elmúlt száz évét a Centenáriumi Emlékalbum; a kötetben olyan dokumentumok is helyet kaptak, mint az egyetem alapító okirata vagy felvétel az avatóünnepségről IV. Károly és Zita királyné részvételével.

A centenáriumi kiadvány fotókon mutatja be az egyetemváros orvoskari telepének százéves történetét két orvos, Batár István szülész-nőgyógyász egyetemi docens és Tóth Csaba urológus professzor szerkesztésében - hangzott el a csütörtöki debreceni sajtótájékoztatón.

Az album fejezetei végigvezetik az olvasót a kezdeti építkezéstől az arculatváltáson át az újabb létesítmények, nagyberuházások megjelenítéséig. A kötet olvasói megismerhetik az egyetemi vezetőket, bepillanthatnak az intézmény nagyobb eseményeibe, láthatnak életképeket a múltból, a diákéletből, és bemutatkozik a mai DEOEC intézeteivel, klinikáival együtt.

A kötet szerkesztői szorosan kötődnek a centrumhoz: Batár István az intézmény száz évéből több mint ötvenet személyesen is végigélt, előbb diákként, majd a szülészeti és nőgyógyászati klinika orvosaként. Tóth Csaba professzor 16 éve került Debrecenbe, 1995-től 2011-ig vezette az urológiai klinikát, jelenleg professzor emeritusként dolgozik.

Mindketten évtizedek óta fényképeznek, Batár István emellett fotódokumentumokat is gyűjt. Az alkotók több ezer képből válogatták azt az 1570-et, amely bekerült az albumba.
A kiadványban olyan kuriózumok is megtalálhatók, mint a Debreczeni Magyar Királyi Tudományegyetem felállításáról rendelkező 1912-es "törvényczikk", amelyet az utolsó pillanatban bocsátott rendelkezésükre az Országos Levéltár, vagy Neuber Ede bőrgyógyász professzor légi felvételei az 1930-as évekből. Kivételes képeket köszönhetnek Kiss Zsigmond egykori egyetemi tanácsjegyzőnek, akinek 12 kötetes fényképalbum-sorozata a csodával határos módon túlélte a háború pusztítását, és ma az egyetemi és nemzeti könyvtár gyűjteményét gazdagítja.MTI 2012. szeptember 20., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

PharmaPraxis

Antimikrobás szerek a patikai gyakorlatban

TÓSAKI Árpád

A baktériumfertőzés esetén alkalmazható készítmények széles tárháza áll a gyógyítók rendelkezésére. Egyes csoportjaik eltérő hatásmechanizmussal pusztítják el a kórokozókat. Jelen cikkben a baktériumok sejtfalszintézisére ható gyógyszerekkel ismerkedünk meg részletesebben.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.