Hírvilág

Szabályozzák az otthonszülést

2011. AUGUSZTUS 15.


Csak működési engedéllyel és felelősségbiztosítással rendelkező egészségügyi szolgáltató nyújthat intézeten kívüli szülészeti ellátást. Ez azt jelenti, hogy a szülés helyszíne lehet a várandós nő otthona, amennyiben megfelel a higiénés körülményeknek és onnan szükség esetén 20 perc alatt beszállítható a terhes nő a kórházi háttérintézménybe. Többek között ez áll az intézeten kívüli szülészeti ellátás tervezetében, melyet Szócska Miklós államtitkár ismertetett a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban tartott sajtótájékoztatón, hétfőn.

Az intézeten kívüli szülés nem tartozik az ezer sebből végző egészségügy prioritásai közé, de fontos a közvéleménynek, ezért szakmai, etikai problémaként kell kezelni – mondta az államtitkár. – Általában a szülések, a születések kényes kérdések a fogyó népességű országban. Ezért szeretnénk elérni, hogy vonzó legyen a szülés élménye intézeten kívül és belül, s ennek hatása lehet a népesség szaporulatára. A rendezetlen jogi viszonyok miatt konfliktusok alakultak ki az egészségügyi intéztek és az otthonszülést támogató szervezetek között. Távolról indult az álláspontok közeledése, majd sor került az otthonszülés szabályozásának egyeztetésére. Az ebből készült tervezetet közigazgatási egyeztetésre küldjük, mely elfogadtatására várhatóan 2011. április 1-jén kerül sor. Célunk, hogy rendezett körülmények közé kerüljenek a szülő anyák és gyermekeik. Végül mindenki számára vállalható kompromisszum jelent meg a tervezetben. Rendeletként való életbe lépésétől fogva szabályozott lesz az intézeten kívüli szülés, s elkészül a szakmai protokollja. A tervezet alapjai a korábban benyújtott javaslatok, a szakmai szervezetek és a WHO anyagai, továbbá az angol otthonszülési protokollrendszer.

Az ellátás a jogszabály tervezetben meghatározott házi gyermekorvosi, védőnői, továbbá a háttérkórház által biztosított egészségügyi szolgáltatás kivételével- nem finanszírozott. „- Jelenleg ezt tudjuk biztosítani „ – mondta Szócska Miklós.

A szülészek-nőgyógyászok, és kétéves kórházi szülészeti gyakorlattal rendelkező szülésznők mellett az intézeten kívüli szülést támogató bábák is levezethetik majd a szülést. Utóbbiak képzési követelményét a jövő év elején adjuk meg. A szülésnél egyszerre két olyan személynek kell jelen lenni, akik rendelkeznek újszülött, valamint felnőtt újraélesztés tanfolyami bizonyítvánnyal. „- Pontosítottuk, ki miért felelős – mondta az államtitkár”.

A jogszabály tervezete nem szűkíti le az otthonszülés fogalmára az ellátást, születésházakban is lefolytatható majd a szülés, amennyiben megfelel a kritériumoknak.

A tervezet többek között ismerteti, hogy az anyának a terhesség 36. hetében nyilatkozni kell arról, intézeten kívül szeretne szülni és ezt a szülésért felelős személynek dokumentálni kell a védőnő és a háttérkórház felé. A terhesgondozásnak a jelenleg is működő rendszerben kell történnie. A felelős személynek végig kell kísérni a szülést és a szakma szabályai szerint kell eljárni az anya és az újszülött ellátásában. Neki kell dokumentálni a szülés tényét is. Komplikáció esetén neki kell dönteni a kórházba szállításról, bekísérni az anyát és az intézmény képviselőjének átadni a dokumentációt. Ha akadályozott a háttérkórházba szállítás, akkor másik kórházba kell szállítani az anyát. Továbbá biztosítani kell az anya és a gyermek felügyeletét a szülést követően, majd további négy napon át.

A gyermekorvosi vizsgálatot a szülést követően 24 órán belül el kell végezni. A BCG oltás beadását és a veleszületett anyagcsere betegségek szűrővizsgálatát a házi gyermekorvosnak kell intézni. A védőnőnek a szülést követő három napon belül meg kell látogatni az újszülöttet és meg kell győződnie arról, hogy megtörténtek-e fenti intézkedések.

A tervezet kitér arra is, milyen esetben vehető illetve nem vehető igénybe az intézeten kívüli szülés. Igénybe vehető, ha a terhesség szövődménymentes, ha a várandós nő a fogamzás időpontjában betöltötte 18. életévét, ha első szülés esetében a fogamzás időpontjában nem töltötte be a 40. életévét, ha a terhességi kor a betöltött 37 és 42. hét között van, ha a magzat koponyafekvésű, ha ultrahangvizsgálata során becsült súlya az élettani határértéken belül van.

Nem választhatja az anya az intézeten kívüli szülést, ha saját illetve a környezetében előforduló betegségek veszélyeztetik saját illetve magzata életét, egészségét. Ha korábbi szüléseinél a magzatnál vállelakadás, nála negyedfokú gátsérülés alakult ki. Ha korábban császármetszése illetve méhtesten végzett műtéte volt. Ha lázas, HIV vagy hepatitis B, C fertőzése van, ha drogfüggő, alkoholista, erős dohányos, ha elől fekszik méhlepénye, továbbá olyan betegségei vannak, melyekben császármetszést javasol a konziliárus orvos. Ilyenek a diabetes mellitus, a hypertónia, az eclampsia, praeeclampsia, az anyai szívbetegség, a ritmuszavar, a cardiális decompenzáció s ultrahangvizsgálattal valószínűsített köldökzsinór vagy egyéb rendellenesség.

Továbbá nem szülhet intézeten kívül, ha magzati betegségek állnak fenn vagy annak gyanúja, úgy mint intrauterin magzati retardácó, iker-vagy többes terhesség, 4000 gramm feletti várható születési súly, a magzat méhen belüli elhalása, magzati fejlődési rendellenesség, ha a magzat neonatológiai ellátást igényel, magzati oxygénhiányra utaló, kóros NST, RH-alloimmunizáció esetén vagy más vércsoport összeférhetetlenség esetén, ha hematológus vagy neonatológus szerint várható az újszülött károsodása, ha medence-, haránt- vagy ferde fekvésű a magzat, ha idő előtt történik a burokrepedés, ha a szülés nem indul el spontán 24 órán belül, vagy a magzatvíz meconiumos, s ha igazolt a B típusú streptococcus fertőzés.

A tervezet tartalmazza az anyai illetve magzati kórházba szállítás indikációit és az intézeten kívüli szülés tárgyi és higiénés feltételeit is.

eLitMed Császi Erzsébet

Kapcsolódó anyagok: Otthonszülés a kórházban


Dekriminalizálni az otthonszülést - Interjú dr. Szebik Imrével a Semmelweis Egyetem Magatartáskutató Intézet orvos bioetikusával


Nil nocere!


Szülés és otthonszülés


Otthon szülni lehet, de veszélyes


Górcső alatt az otthonszülés

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

A szerotonin nem csak neurotranszmitter

A szerotonin nemcsak ingerületátvivőként működik, hanem a génexpresszió szabályozásában is részt vesz. E felfedezés következtében jobban megérthetjük a normál agyfejlődést, a pszichiátriai és neurodegeneratív betegségeket, és új terápiás módszereket fejleszthetünk ki.

Klinikum

SARS-CoV-2-immunitás és kapcsolata az oltásokkal

A The Lancet tanulmánya összefoglalja jelenlegi tudásunkat a SARS-CoV-2-fertőzésre adott humorális és celluláris immunválasszal kapcsolatban, és összehasonlítja a természetes, valamint a befogadott, illetve III-as fázisú vizsgálatban lévő vakcinákra adott immunválaszokat.

Idegtudományok

A fejlődő pszichiátriai határai

Beszámoló az MPT XVII. Vándorgyűléséről

Gondolat

Az emberiség öt nagy ostora

Soha az emberiség történetében nem volt olyan betegség, amely az orvoslást, a társadalom szociális szerkezetét és a túlvilág képzetét döntőbben determinálta volna, mint a lepra és a pestis...

Klinikum

Az immunitás nemi különbségeinek hatása a vakcinafejlesztésre

Bár a vakcináció az egyik legsikeresebb közegészségügyi intervenció, a klasszikus vakcinafejlesztés leginkább empirikus alapokon folyik, a vakcinák biztonságossági és immunogenitási profilja patogénspecifikus. Az oltási rezsimek minden beoltandó számára ugyanazt az oltást ajánlják, holott jól ismert: a beoltott egyén sajátosságai – életkor, nem, komorbiditások, egyéb infekciók, mikrobiom – jelentősen befolyásolják a vakcinációra adott individuális választ. A Frontiers in Immunology összefoglaló közleménye áttekinti a férfi, illetve női nem hatását az oltásokkal kapcsolatos immunválaszra, és az „ugyanazt az oltást mindenkinek”, illetve az „egy kórokozó, egy vakcina” szemlélet helyett a különböző populációkat figyelembe vevő oltásfejlesztési és oltási stratégia mellett érvel.