Hírvilág

Három császármetszés után hüvelyi úton szült

2011. AUGUSZTUS 15.

Három császármetszés után a negyedik gyermekét otthon szülte meg az az amerikai a nő, aki nemet mondott a műtétre, mivel szerinte a korábbiak szükségtelenek voltak.

Aneka december 2-ára volt kiírva a negyedik gyermekével császármetszésre, azonban ő otthon maradt. Az orvos értetlenül hívta, hol van, hiszen az ilyesmit nem lehet csak úgy elfelejteni. Aneka tudta jól mit csinál: természetes úton akarta megszülni a gyermekét, és számára már nem számított, mit mondott a szülész vagy, hogy döntését hány orvos ellenezte . "Ön felelőtlen! Meghalhat a baba és ön is”- próbálta meggyőzni az asszonyt telefonon az orvos.

Sok internetes közösségi portál hősnek tartja Anekát, aki szembe mert szállni az orvosokkal és végül természetes úton otthon szülte meg kisbabáját, amivel új utat teremtett a többi anyának is.

Az első terhességénél az akkori orvosa túl szűknek találta Aneka csípőjét, ezért javasolta a császármetszést. „Nem értettem miről beszél, szerintem nem szűk a csípőm”- emlékezett vissza az édesanya. Négy évvel később a második babájánál is császármetszést kellett végrehajtani, mivel orvosi tanulmányokra hivatkozva a szülész veszélyesnek ítélte meg a normális szülést. A kutatások szerint ugyanis azoknál a nőknél, akik előzőleg császárral szültek, nagyobb az esélye, hogy a régi hegek a méhben felszakadnak. Az orvosok ezzel győzték meg Anekát, és a harmadik gyermekénél is megműtötték.

A negyedik terhességénél az édesanya azonban utánaolvasott a műtétek szükségességének. Megnézte a Ricki Lake "The Business of Being Born" (azaz Üzlet a születés) című filmjét is, ami a szüléseket orvosi üzletként mutatja be. Ezeknek az információknak a birtokában úgy érezte, megfosztották a szülés örömének átélésétől, és elhatározta, a negyedik gyermekét hüvelyi úton szüli meg. Hiába beszélt három kórházzal is, mind elutasították, a legközelebbi kórház, amely végül vállalta volna, 90 percre volt tőlük, ezért végül egy bába segítségével otthon szülte meg gyermekét. Hosszú, 20 órás vajúdás után Aneka világra hozta egészséges kisbabáját.

Az eset után az Amerikai Szülészeti és Nőgyógyászati Intézet (ACOG) kiadott egy nyilatkozatot, miszerint valóban kockázatos természetes úton szülnie annak, akinek már volt császármetszése, de egy újabb műtét is veszélyes lehet. Ezért mérlegelve a rizikókat, engedélyezik, hogy a nők a természetes szülést is választhassák. Hozzátették azt is, hogy bár korlátozott számú adat áll rendelkezésre arról, hogy mi történik azokkal a nőkkel - mint Aneka -, akik több császármetszés után természetesen szülnek, mindenesetre az eddigi statisztikák szerint 0,5 és 0,9 százalék az esélye annak, hogy méhszakadás lépjen fel, ami azonban halálos is lehet az anyára és a babára nézve.

Forrás: Medipress

Szabályozzák az otthonszüléstCsaládközpontú szülészeti ellátásHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma