Hírvilág

Súlyos herpes zoster a TNF elleni szerrel kezelt betegekben

2011. AUGUSZTUS 15.

Egyre több autoimmun patogenezisű betegségről kiderül, hogy hatásosan kezelhető a tumornekrózis-faktor-alfa (TNF) hatását gátló gyógyszerekkel, és ennek megfelelően gyorsan terjed az alkalmazásuk. E szerek egyik súlyos mellékhatása, hogy hajlamosítanak bizonyos fertőzésekre, ezek között a leggyakrabban gombás és a bakteriális fertőzéseket szokták említeni.

Néhány esetben a herpes zoster reaktiválódásáról is beszámoltak a TNF elleni szerekkel kapcsolatban. Az összefüggés pontosabb értékelésére most egy német prospektív adatbázisból azonosítottak 5000 beteget, akiket 2001 és 2006 között kezdtek el TNF elleni szerrel kezelni rheumatoid arthritis miatt, vagy pedig módosították a hagyományos bázisterápiás szerrel való kezelésüket.

Összesen 86 esetben tapasztaltak herpes zostert a követés során, ebből 15 esetben több dermatoma is érintett volt, és 12 beteget kórházban kellett kezelni, viszont postherpeticus neuralgia csak két beteg esetében jelentkezett.

A többféle zavaró tényező szerinti korrekció után azt találták, hogy a TNF elleni monoklonális antitesttel (infliximab vagy adalimumab) kezelt betegekben majdnem kétszer nagyobb volt a herpes zoster kockázata, mint a hagyományos bázisterápiás szert kapott betegek csoportjában. Az ugyancsak a TNF hatását gátló, de nem antitest jellegű etanercept alkalmazása csak kisebb mértékben, nem szignifikánsan növelte e szövődmény kockázatát.

Összességében a herpes zoster abszolút kockázata csekély volt, de a szerkesztőségi közlemény szerzői hozzáteszik, hogy az esetek között szokatlanul sok volt a súlyos övsömör. Ugyancsak meglepő, hogy milyen ritkán alakult ki postherpeticus neuralgia.

Felmerül a herpes zoster elleni védőoltás lehetősége, de ennek a hatásosságát csak ép immunrendszeri működésű betegek körében bizonyították. A szerzők az oltás beadását javasolják a TNF elleni szerek alkalmazása előtt legalább három héttel, vagy pedig a kezelés megszakítása után a gyógyszer féléletideje ötszörösének megfelelő idő múlva.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Feb 18; 301:737.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A Janus-kináz-gátlás alapjai – mi történik a sejten belül? - A Figyelő 2017;1

POLGÁR Anna

A rheumatoid arthritis (RA) patomechanizmusának ismert résztvevői az aktivált T-sejtek által stimulált B-sejtek és a monocyta-macrophag rendszer sejtjei, amelyek jelentős mennyiségű gyulladásos citokint termelnek. A citokinek hatásukat a különböző sejteken megjelenő receptorok közvetítésével fejtik ki.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Klinikum

A biológiai terápia leépítésének tapasztalatai rheumatoid arthritisben - A Figyelő 2015;2

ROJKOVICH Bernadette

Rheumatoid arthritisben (RA) a krónikus progresszív ízületi gyulladás krónikus fájdalomhoz, az ízületek destrukciójához, funkciókárosodáshoz, a komorbiditások révén élethosszcsökkenéshez vezet. A krónikus gyulladás minél korábbi megfékezése javítja a betegség hosszú távú lefolyását, az ízületi károsodások kialakulását.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2017;1

SZABÓ Brigitta

A krónikus ízületi gyulladás (rheumatoid arthritis) nemcsak felnőtt-, hanem gyermekkorban is előfordul, bár jóval ritkábban, és a két kórkép között számos különbség van. A betegség felismerése sokszor késik, mert a felnőttekkel szemben a gyermekek kevésbé panaszkodnak. A szülők sokszor a sántítást, reggeli ízületi merevséget vagy kisgyermekeknél fürdetés során a látványos ízületi duzzanatot észlelik, és ezzel viszik a gyermeket orvoshoz.

Klinikum

A dohányzás szerepe a rheumatoid arthritis patogenezisében - A Figyelő 2016;1

KISS Emese

A rheumatoid arthritis (RA) az ízületek destrukciójához vezető krónikus autoimmun betegség. Kialakulásában genetikai és környezeti faktorok együttesen vesznek részt. A genetikai meghatározottság körülbelül 50%-áért bizonyos HLA-DRB1 szekvenciák, az úgynevezett shared epitópok (SE) felelősek.