Hírvilág

Sokat költünk fölösleges műtét előtti vizsgálatokra

2011. AUGUSZTUS 15.


Fölösleges vizsgálatoknak is ki vannak téve a nőgyógyászati műtétre előjegyzett betegek, derül ki egy új kutatásból. A vérvétel, vizeletvizsgálat, EKG és mellkasröntgen ugyan nem fájdalmasak, ám kellemetlenséget és izgalmat okoznak, ráadásul költségesek is, nyilatkozta dr. Jason D. Wright a New York-i Columbia Egyetem neves orvosa, a kísérlet vezetője.

Kollégáival kiszámolták, hogy kórházuk nőgyógyászatán két év alatt (2005 és 2007 között) az 1402 beteg fölösleges kivizsgálásai 418 ezer amerikai dollárba kerültek. 95 százalékuknál az összes vizsgálatot elvégeztették, 90 százalékuknál volt legalább egy olyan vizsgálat is, amelyre a jelenleg érvényben lévő szakmai előírások szerint nem volt szükség. Nem volt indokolt 749 vizeletvizsgálat, a 407 májfunkciós vizsgálat és az 1046 alvadási vizsgálat, de fölösleges volt a 427 mellkasröntgen vizsgálat 99 százaléka is. Az elvégzett EKG vizsgálatok alig 36 százaléka és a teljes vérképek 29 százaléka volt az, amit a szakmai javaslatok is előírtak.

Szükségtelen vizsgálatok más műtétek esetén is gyakoriak. Az amerikai egészségügy hárommilliárd dollárt költ évente preoperatív laborvizsgálatokra. Számos bizonyíték van arra, hogy a műtét előtti vizsgálatok egy része fölösleges. Az összefoglaló az Obstetrics & Gynecology című szaklapban jelent meg.

A műtét előtti kivizsgálás menetéről az utóbbi években több szakmai ajánlás is megjelent, azonban nem tudni pontosan, hogy a műtét előtti kivizsgálás során ezt hány orvos veszi figyelembe. A műtét előtti vizsgálatok listája függ a betegtől és a beavatkozástól is. Például egy egészséges, 35 éves nőnek műtéti meddővé tétel előtt nincs szüksége vizsgálatokra a NICE protokollja szerint, míg egy 65 éves, cukor- és szívbeteg páciens petefészekdaganat miatti műtétje előtt számos különböző vizsgálatot is elvégzendő.

A felmérés nem foglalkozott azzal, hogy miért kerülnek fölösleges vizsgálatok elrendelésre, a szakirodalom szerint ennek több oka is van. Elsődleges ok a peres esetek számának növekedése, az orvosok nem akarnak perbe keveredni azért, mert nem végeztek el egy-egy vizsgálatot. Ugyanakkor a sebészek attól is félnek, hogy ha egyes vizsgálatok hiányoznak, az altatóorvos nem altalja el a műtéthez a beteget. Harmadrészt az orvosok egy része nem ismeri a műtéti kivizsgálással kapcsolatos legfrissebb szakmai előírásokat.

( Magyarországon műtét előtti kivizsgálást minden kisebb-nagyobb műtét előtt elrendelünk, amelyben vérkép, vizelet, EKG és mellkasröntgen kötelező, nagyobb műtétetek előtt egyéb vizsgálatokat is végeztetünk, vér-kémiai, alvadási vizsgálatok mellett altatóorvosi konzílium is történik.)

Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

PharmaPraxis

Modern kötszerek tudatos választása és alkalmazása a gyógyszertárban

LÉGRÁDI Péter

A megfelelő kötszer kiválasztásának alapja és fő célja, hogy az gyors és optimális sebgyógyulást eredményezzen, csökkentse a fájdalmat, kontrollálja a seb bakteriális állapotát, védjen az infekció ellen, abszorbeálja a sebváladékot, a lehető legkevésbé zavarja a beteget és javítsa az életminőséget. Az alábbi cikkben a modern sebtisztítás, -fertőtlenítés és -kötözés metódusát és eszközeit ismertetjük.

COVID-19

A COVID-19-el fertőzött betegek kórházi kibocsátásának feltételei

Avagy mikor hagyhatja el a beteg a kórházat és mikor érhet véget az otthoni karantén? Az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési központ (ECDC) az EU/EGT-tagállamok felkérésére készített útmutatása azokra a szempontokra tesz ajánlásokat, amelyek alapján az igazoltan COVID-19-fertőzött beteg biztonságosan (azaz fertőzésveszély nélkül) kibocsátható a kórházból, vagy megszüntethető otthoni izolációja.