Hírvilág

Sikerek a köpenysejtes lymphoma intenzív immunkemoterápiájával

2011. AUGUSZTUS 15.

A köpenysejtes lymphoma a non-Hodgkin-lymphoma klinikailag heterogén altípusa, és továbbra is vitatott téma a cyclophosphamiddal, vincristinnel doxorubicinnel és prednisonnal (CHOP) végzett indukciós kezelésének az intenzitása. Egy korábbi vizsgálatban a Nordic Lymphoma Group azt találta, hogy a betegek 85%-ánál sikertelennek bizonyult a dózisintenzív CHOP-kezelés, majd kemoterápia és őssejtátültetés kombinációja (Eur J Haematol 2003; 71:73).

Most annak meghatározására, hogy az eredeti, dózisintenzív kezelés rituximabbal és cytarabinnal való kiegészítése javítja-e a köpenysejtes lymphomában szenvedő betegek prognózisát, a kutatócsoport II. fázisú vizsgálatot végzett 160, legfeljebb 65 éves beteg részvételével, akiknél újonnan diagnosztizálták a betegséget. A betegek hatciklusnyi kezelésben részesültek: felváltva háromciklusnyi rituximab-CHOP kombinációt és háromciklusnyi nagy dózisú cytarabint és rituximabot kaptak. Az indukciós kezelésre reagáló betegek nagy dózisú kemoterápiában, majd őssejtátültetésben részesültek. A minimális reziduális betegség jelenlétét polimeráz-láncrakcióval (PCR) vizsgálták a kezelés után vett vér- és csontvelőmintákban és őssejtekben. Azokat a betegeket, akiknél nem lépett fel klinikai progresszió, de molekuláris relapsust állapítottak meg a vér- vagy a csontvelősejtek vizsgálatával, rituximabbal kezelték.

Az összes terápiás válasz aránya szignifikánsan nagyobb volt ebben a vizsgálatban, mint a Nordic Lymphoma Group fent említett korábbi vizsgálatában (96%, illetve 76%, p=0,001), hasonlóképp gyakrabban tapasztaltak teljes terápiás választ is (54%, illetve 27%, p<0,001). A nagy dózisú kemoterápia és a csontvelő-átültetés után a teljes terápiás válasz aránya 90%-ra nőtt. Az új vizsgálatban a négyéves teljes túlélés is hosszabbnak adódott (81%, illetve 55%, p=0,002), valamint a négyéves progressziómentes túlélés is (73%, illetve 37%, p=0,0002). A minimális reziduális betegség szempontjából kivizsgált 79 beteg 92%-a PCR-rel negatívnak bizonyult.

Összesen 39 beteg halt meg a vizsgálat folyamán, 31-en a lymphoma miatt és nyolcan a kezeléssel kapcsolatos toxicitás miatt. A többváltozós elemzés eredménye szerint Ki-67 sejtproliferációs marker fokozott expressziója fordított összefüggésben állt az eseménymentes túléléssel. Az indukciós ciklusok 12–20%-ában vált szükségessé kórházi kezelés neutropeniás láz vagy más, a kezelés által okozott toxicitás miatt. A kezeléssel kapcsolatos nyolc haláleset közül négy a nagy dózisú kemoterápia és őssejtátültetés során következett be, négy pedig a későbbi követés folyamán.

A Nordic Lymphoma Group korábbi vizsgálatával szemben, amelyben a követés során nem csökkent a relapsus aránya, úgy tűnik, hogy ebben a vizsgálatban öt év után platót ért el a túlélési görbe. Azt, hogy a tartósan relapsusban maradt betegek tényleg gyógyultnak tekinthetők-e, hosszabb követéssel kell majd megállapítani.

További vizsgálatok szükségesek annak meghatározásához is, hogy a rituximab és a cytarabin milyen arányban járult hozzá a prognózis javításához. A European MCL Network jelenleg gyűjt 65 évesnél fiatalabb betegeket, akiket hatciklusnyi rituximab-CHOP kombinációval vagy 3-3 rituximab-CHOP kombinációval, illetve rituximabbal, dexamethasonnal, nagy dózisú cytarabinnal és cisplatinnal (DHAP) kezelnek, majd nagy dózisú kemoterápiával és őssejtátültetéssel.

Forrás Blood 2008 Oct 1; 112:2687.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

COVID-19

A SARS-CoV-2 fertőzés (nem is olyan) ritka kardiális szövődménye: a szívizomgyulladás

Érdekes közlemény jelent meg a Lancet Klinikai esetbemutatások rovatában április 23-án egy Dél-Franciaországban észlelt myocarditis kapcsán, melyet a COVID-19 egyértelmű szövődményének tartottak a szerzők. Egy korábban jó karban lévő, 69 éves Lombardiából érkezett olasz férfi nizzai nyaralása során hasmenést, hányást tapasztalt, majd 7 nappal később a COVID-fertőzés tipikus tüneteit produkálva (köhögés, 39 C fokos láz, légszomj) került a Nizzai Egyetemi Kórház Sürgősségi Osztályára, ahonnan azonnal az Intenzív Osztályra szállították. Súlyos heveny légzési elégtelenség, respiratorikus distress, súlyos hypoxia miatt mechanikus lélegeztetésre szorult. Laborértékeiben normális Hb- és vérlemezkeszint, leukocytosis (Fvs: 14.9 G/l), balra tolt vérkép (neutrofil: 89%, lymphocyta: 7%, monocyta: 4%, eosinophil és basophil sejtek: 0-0%) igazolódott. Astrupja acidózist (pH: 7.27), 45.3 Hgmm-es pCO2-t és 146 Hgmm-es PO2-t mutatott, 98.2%-os O2-szaturációval. A beteg előzményeiben mindössze hypertonia szerepelt, melyre 2.5mg bisprolol kezelést kapott, tehát súlyos alapbetegsége nem volt.

Gondolat

Egy halálra ítélt szakma végváraiban – Interjú dr. Prinz Gyulával

Mióta kineveztek tagozatvezetőnek, felhívtam valamennyi hazai fertőző osztályt, hogy megismerjem a valós helyzetet. Kétségbeejtő a fertőző osztályokon dolgozó orvosok létszáma, korösszetétele, és számos helyen aggasztó, hogy milyen nagy távolságra kell küldeni a mikrobiológiai mintákat. Valamennyi kórházban szükség van a klinikai mikrobiológiai és az infektológiai szolgálatra. A fejlett világban a világon mindenütt így van, ez nem tisztán pénz kérdése, hanem szemléleté is – mondta dr. Prinz Gyula a szakmai kollégium infektológia tagozatvezetője.

Gondolat

Bevezetés a szomato-pszichoterápia szerteágazó világába

A szomato-pszichoterápia szemléletében a test és az elme nem különválasztható jelenségek, hanem egyazon dolog, a testelme két aspektusa. Ám ebben a szemléletben mégis a test az elsődleges, a „bölcsebb fél”: a test, a testi élmény biztosíthatja a biztonság, az önbizalom, az önkontroll és a lelki gyógyulás és öngyógyítás lényeges elemeit az egyén számára.