Hírvilág

Sikerek a köpenysejtes lymphoma intenzív immunkemoterápiájával

2011. AUGUSZTUS 15.

A köpenysejtes lymphoma a non-Hodgkin-lymphoma klinikailag heterogén altípusa, és továbbra is vitatott téma a cyclophosphamiddal, vincristinnel doxorubicinnel és prednisonnal (CHOP) végzett indukciós kezelésének az intenzitása. Egy korábbi vizsgálatban a Nordic Lymphoma Group azt találta, hogy a betegek 85%-ánál sikertelennek bizonyult a dózisintenzív CHOP-kezelés, majd kemoterápia és őssejtátültetés kombinációja (Eur J Haematol 2003; 71:73).

Most annak meghatározására, hogy az eredeti, dózisintenzív kezelés rituximabbal és cytarabinnal való kiegészítése javítja-e a köpenysejtes lymphomában szenvedő betegek prognózisát, a kutatócsoport II. fázisú vizsgálatot végzett 160, legfeljebb 65 éves beteg részvételével, akiknél újonnan diagnosztizálták a betegséget. A betegek hatciklusnyi kezelésben részesültek: felváltva háromciklusnyi rituximab-CHOP kombinációt és háromciklusnyi nagy dózisú cytarabint és rituximabot kaptak. Az indukciós kezelésre reagáló betegek nagy dózisú kemoterápiában, majd őssejtátültetésben részesültek. A minimális reziduális betegség jelenlétét polimeráz-láncrakcióval (PCR) vizsgálták a kezelés után vett vér- és csontvelőmintákban és őssejtekben. Azokat a betegeket, akiknél nem lépett fel klinikai progresszió, de molekuláris relapsust állapítottak meg a vér- vagy a csontvelősejtek vizsgálatával, rituximabbal kezelték.

Az összes terápiás válasz aránya szignifikánsan nagyobb volt ebben a vizsgálatban, mint a Nordic Lymphoma Group fent említett korábbi vizsgálatában (96%, illetve 76%, p=0,001), hasonlóképp gyakrabban tapasztaltak teljes terápiás választ is (54%, illetve 27%, p<0,001). A nagy dózisú kemoterápia és a csontvelő-átültetés után a teljes terápiás válasz aránya 90%-ra nőtt. Az új vizsgálatban a négyéves teljes túlélés is hosszabbnak adódott (81%, illetve 55%, p=0,002), valamint a négyéves progressziómentes túlélés is (73%, illetve 37%, p=0,0002). A minimális reziduális betegség szempontjából kivizsgált 79 beteg 92%-a PCR-rel negatívnak bizonyult.

Összesen 39 beteg halt meg a vizsgálat folyamán, 31-en a lymphoma miatt és nyolcan a kezeléssel kapcsolatos toxicitás miatt. A többváltozós elemzés eredménye szerint Ki-67 sejtproliferációs marker fokozott expressziója fordított összefüggésben állt az eseménymentes túléléssel. Az indukciós ciklusok 12–20%-ában vált szükségessé kórházi kezelés neutropeniás láz vagy más, a kezelés által okozott toxicitás miatt. A kezeléssel kapcsolatos nyolc haláleset közül négy a nagy dózisú kemoterápia és őssejtátültetés során következett be, négy pedig a későbbi követés folyamán.

A Nordic Lymphoma Group korábbi vizsgálatával szemben, amelyben a követés során nem csökkent a relapsus aránya, úgy tűnik, hogy ebben a vizsgálatban öt év után platót ért el a túlélési görbe. Azt, hogy a tartósan relapsusban maradt betegek tényleg gyógyultnak tekinthetők-e, hosszabb követéssel kell majd megállapítani.

További vizsgálatok szükségesek annak meghatározásához is, hogy a rituximab és a cytarabin milyen arányban járult hozzá a prognózis javításához. A European MCL Network jelenleg gyűjt 65 évesnél fiatalabb betegeket, akiket hatciklusnyi rituximab-CHOP kombinációval vagy 3-3 rituximab-CHOP kombinációval, illetve rituximabbal, dexamethasonnal, nagy dózisú cytarabinnal és cisplatinnal (DHAP) kezelnek, majd nagy dózisú kemoterápiával és őssejtátültetéssel.

Forrás Blood 2008 Oct 1; 112:2687.

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

A szakdolgozói hiánynak az egészségük látja kárát

12 hónapból 13,5-et dolgoznak, táppénzre és orvoshoz szinte sohasem mennek. A nagyfokú stressz és a sokszor ember feletti munkaterhelés romboló hatását gyakorta káros szenvedéllyel próbálják orvosolni. A felmérések szerint a szakdolgozóktöbb mint 80 százalékakrónikus betegséggel küzd, sokan akár két-hárommal is.Kifejezetten nagy számban fordulnak elő az ízületi,a szív- és érrendszeri betegségek, a visszértágulat, a migrén, az alvászavarok, valamint a lelki és érzelmi problémák. Az egészségügyben dolgozók lelki és fizikális állapota ironikusmódon gyakorta rosszabb, mint az általuk ellátott betegeké.

Gondolat

Hermann Ildi : NHL

2019. január 3-án, teljes váratlansággal halt meg az akkor 40 éves fotóművész. Generációjának egyik legtehetségesebb alkotója volt, több díjjal, elismerésekkel és jelentős, a szakmán túli közönség számára is kiemelkedő sorozatokkal a háta mögött. Életműve igen sokrétű, ám az a vizuális világ, amely már a korai anyagaiban megszületik, formailag egységben tartja azt

COVID-19

Tudományos segítség időseknek Covid-19-járvány idején és azon túl is

Tanácsadás, folyamatos kontroll, amelynek tudományos eredményei is lesznek. Ezzel a célkitűzéssel jött létre egyedüli kezdeményezésként a PTE Transzlációs Medicina Központ, a Transzlációs Medicina Alapítvány és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet összefogásával, a Richter Gedeon támogatásával egy együttműködés.

Gondolat

Én nem beteg emberként élek

GYIMESI Ágnes

B. Ildikónak egy éve megváltozott az élete. Agydaganatot diagnosztizáltak nála, életmentő műtétet hajtottak végre rajta, majd folytatta az orvosi protokoll útját, kemoterápia, sugárkezelés. Majd a belső hangjára hallgatott.

Gondolat

Borderline és stigmatizáció

Dr. Ratkóczi Éva személyközpontú- és kognitív-viselkedésterápiás kiképző pszichoterapeutát kérdeztük a borderline személyiségzavar megjelenítésének jellemzőiről.