Hírvilág

Segít az őssejt- átültetés a szklerózis multiplexes betegeken

2011. AUGUSZTUS 15.


Őssejt-átültetést alkalmaztak igen gyorsan rosszabbodó állapotú szklerózis multiplexben szenvedő betegek gyógyításában a Thesszaloniki Egyetem munkatársai.

A szklerózis multiplex az idegrendszer egy igen súlyos degenerációval járó betegsége. Az ebben szenvedő betegek nagy része képtelen írni, beszélni, vagy járni, és jelenleg nem létezik hatékony gyógyító eljárás betegségükre. Az utóbbi időben történtek próbálkozások a célzott biológiai terápiára a Tysabri és a Gilenya nevű szerekkel, azonban ezek mérsékelt sikerrel jártak.

A Neurology március 22-i számában megjelent tanulmány összegzi a 15 évvel ezelőtt kezdődött vizsgálatot, melyben olyan szklerózis multiplexben szenvedő betegek vettek részt, akiken őssejt-átültetést végeztek. Ennek során a beteg csontvelőjét (mely immun- és vérsejteket is tartalmaz) kiirtják, majd a betegből kinyert őssejteket ültetnek be. A beavatkozást követően öt évvel a tudósok a betegség stabilizálódásáról számoltak be az esetek mintegy 80 százalékában. A pozitív agyi változásokat a mágneses rezonancia is megerősítette.

Most, 15 évvel később, megállapították, hogy a kezdeti 35 eset 25 százalékában stabil is maradt a betegség. A hatás még jobb (44 százalék) volt azon esetekben, amikor a betegség kifejezetten agresszív formája alakult ki. Azonban a beavatkozás jelenleg drága, és a kockázat sem elhanyagolható. A transzplantáció szövődménye két esetben (6 százalék) halál volt.

Az eredményeket további vizsgálatok segítségével kellene megerősíteni, azonban a beavatkozással járó magas kockázat ezek kivitelezését megnehezíti. Emiatt aztán a jövőben még inkább az agresszív formában szenvedő szklerózis multiplexes betegek jönnek szóba.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Áttörés a szklerózis multiplex kezelésébenÚj fehérje a neurológiai betegségek gyógyításábanHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Agykutatás

A drogok hatása az agyra

A kábítószerélvezet valószínűleg a „gondolkodás nélküli cselekvés” veleszületett hajlamához köthető. Legalábbis ezt mutatták ki a kutatók mesterséges stimulánst használó testvérek vizsgálata alapján.

Agykutatás

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.

Gondolat

Béke velünk? Halasi Zoltánnal Csontos Erika beszélgetett

CSONTOS Erika

Halasi Zoltán költőként, esszéistaként, műfordítóként lett ismert és elismert. Már a publicisztikája is jelezte széleskörű érdeklődését a különféle kultúrák iránt, aztán egy váratlan fordulattal prózát kezdett írni. Még váratlanabb, hogy ez a próza az elsüllyedt kelet-európai zsidó kultúrát idézte meg. Az apropót hozzá egy lengyelországi zsidó költő jiddis nyelvű holokauszt-poémájának lefordítása szolgáltatta.

Klinikum

Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben műhelykonferencia

A Budai Családközpontú Lelki Egészség Centrum szervezésében 2018. szeptember 8-án került megrendezésre az Ebadta lehetőségek: kutyás terápiák az egészségügyben című műhelykonferencia a budapesti Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházak Pszichiátriai és Pszichiátriai Rehabilitációs Osztályán.

1.

Lege Artis Medicinae

Októberi Szám Melléklete
OKT 15.

2.

Lege Artis Medicinae

Novemberi Szám Melléklete
OKT 15.

3.

Lege Artis Medicinae

Március Szám Melléklete
OKT 15.

4.

Lege Artis Medicinae

Júniusi Szám Melléklete
OKT 15.

5.

Lege Artis Medicinae

Júliusi Szám Melléklete
OKT 15.