Hírvilág

Rosuvastatin cardiovascularis prevenció

2011. AUGUSZTUS 15.

A C-reaktív protein (CRP) szintje a cardiovascularis események független előrejelző tényezője. A rosuvastatin gyártója által támogatott Justification for the Use of Statins in Prevention: an Interventional Trial Evaluating Rosuvastatin (JUPITER) vizsgálatban arra keresték a választ, hogy vajon a rosuvastatin- kezelés csökkenti-e az első cardiovascularis esemény kockázatát egyébként egészséges személyek esetében. Majdnem 90 000 személyből beválasztottak a vizsgálatba 17 800-at, akik CRP-szintje ≥2 mg/l volt, de a koleszterinszintjük nem volt emelkedett (LDL<130 mg/dl), ők véletlen besorolás alapján kaptak napi 20 mg rosuvastatint vagy placebót. A vizsgálatot 1,9 év után idő előtt leállították, mert az adat- és biztonság-ellenőrző bizottság megállapította, hogy a rosuvastatincsoportban szignifikánsan kisebb volt az elsődleges végpont, az első súlyos cardiovascularis esemény (szívinfarktus, stroke, instabil angina miatti kórházi kezelés, revascularisatio vagy cardiovascularis betegség miatti halál) gyakorisága.

Az elsődleges végpont incidenciája a rosuvastatincsoportban 100 betegévenként 0,77-nak, a placebocsoportban 1,36-nak adódott (43%-os csökkenés, p<0,00001). A rosuvastatinnal kezelt betegek körében az elsődleges végpontot alkotó különböző összetevők mindegyike külön-külön is szignifikánsan ritkábban fordult elő, a bármilyen okból bekövetkezett halálozás is 20%-kal kisebb volt a rosuvastatincsoportban. A sztatin mindegyik vizsgált alcsoportban hatásosnak bizonyult.

A JUPITER vizsgálatban tehát a sztatinkezelés egyértelműen csökkentette a cardiovascularis események kockázatát. A cikket kísérő szerkesztőségi közlemény szerzője szerint viszont, ha egy gyógyszeres kezelés költségeit mérlegeljük, a kockázat abszolút különbsége fontosabb, mint a relatív különbség. Ezen kívül a vizsgálat eredményei arról sem adnak tájékoztatást, hogy a klinikai gyakorlatban mennyi a CRP-szint mérésének értéke. Ezért jelenleg nem indokolt az aktuális irányelvek megváltoztatása, amelyekben nem szerepel a CRP-szint figyelembe vétele a cardiovascularis kockázat megítélésében.

Forrás: Rosuvastatin to Prevent Vascular Events in Men and Women with Elevated C-Reactive Protein, N Engl J Med 2008 Nov 9

Expanding the Orbit of Primary Prevention - Moving beyond JUPITER, N Engl J Med 2008 Nov 9

Szemlézte: eLitMed.hu, dr.Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Reumatológiai gyulladásos megbetegedések és családtervezés – a reumatológus szemével - A Figyelő 2017;1

SEVCIC Krisztina

Klinikai vizsgálatok igazolják, hogy az RA-s nőknek kevesebb gyermekük születik, illetve gyakoribb köztük a gyermektelenség, különösen, ha fiatal életkorban (30 éves kor előtt) diagnosztizálják betegségüket, illetve ha a diagnózis felállításakor még nincs gyermekük.

Gondolat

A Koenzim Q10 klinikai jelentősége

Q10 Szimpózium Anna Grand Hotel 2011. október 1. Balatonfüred

Klinikum

Chondroprotekció a gyakorlatban

A glükózamint több kettős vak, placebokontrollos, hosszú távú vizsgálatban is kedvező hatásúnak találták, jelentősen csökkentette a térdarthrosisban szenvedő betegek fájdalmát, az ízület merevségét, javította a fizikai teljesítményt.

Gondolat

Nem tükörkép hasonmások Az ikrek világa

FAZEKAS Erzsébet

Az iker-testvérek számát 125 millióra becsülik a világon. Statisztikák szerint minden 333 szülésre esik egy olyan, amikor egy terhesség után két baba jön világra.