Hírvilág

„Robot” növekedési faktor fehérjét állítottak elő

2011. AUGUSZTUS 15.


Kifejlesztettek egy költséghatékony, nanométeres méretű gyógyszert, mellyel kezelhetők a krónikus sebek, mint például az égések, vagy a cukorbetegség miatt keletkező lábszárfekélyek.

A cukorbetegség robbanásszerűen terjedő egészségügyi probléma, mely a világ lakosságának csaknem 3 százalékát érinti. A betegség miatt romlik a keringés, gyakran keletkeznek nehezen gyógyuló sebek a bőrön. Fájdalom, fertőzések kísérik, sokszor a végtag amputációja marad csak megoldásként. Több növekedési faktornak nevezett fehérjéről is kiderült, hogy felgyorsítják a gyógyulási folyamatot, de drága előállításuk, és nem tart sokáig hatásuk.

A Héber Egyetem és a Harvard tudósai azonban genetikai eljárással állítottak elő egy „robot” növekedési faktor fehérjét, mely a hőmérsékletre reagál. Ha emelkedik a hőmérséklet, akkor ezeknek a fehérjéknek tucatjai állnak össze nanorészecskévé, ami több mint 200-szor kisebb egy hajszálnál. Ez a tulajdonság sokat egyszerűsít a fehérje tisztítási folyamatán, így nagyon olcsó lesz előállítása. Segítségével lehetővé válik az is, hogy a növekedési faktor a helyén maradjon az égés vagy a seb területén. A tudósok „robotnak” hívják felfedezésüket, mivel a robotok is olyan gépek, melyek környezetükre specifikus tevékenység végrehajtásával reagálnak. A fehérje is pontosan így tesz, hő hatására.

A kutatócsoport által kifejlesztett kísérleti gyógyszer egy topikális kenőcs, már megkapta a szabadalmat. Cukorbeteg egerek krónikus sebeit már kezelték vele, és rendkívüli módon meggyorsította a gyógyulást. A cél az, hogy hamarosan embereken is végezzenek klinikai kísérleteket a tesztek és finomítások elvégzését követően.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: LAM (Lege Artis Medicinae) - 2006; 16(5) Az alsó végtagai fájdalom angiológiai eredete


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.