Hírvilág

Postthromboticus szindróma – gyakoriság és prognózis

2011. AUGUSZTUS 15.

A mélyvénás thrombosis leggyakoribb szövődményei a tüdőembolia és a postthromboticus szindróma (PTS). Az életükben először proximalis mélyvénás thrombosist elszenvedő betegek egyharmadában kialakul PTS az antikoagulációs kezelés ellenére is ( Lancet 2005; 365:1163.). A PTS tünetei a fájdalom, a végtag duzzanata, a bőr pigmentációja és súlyos esetekben (a betegek körülbelül 8%-ában) bőrfekélyek. Nem egészen tisztázott, hogy egyes betegekben miért alakul ki PTS, másokban pedig miért nem.

A PTS fellépésével összefüggésben álló tényezők azonosítására kanadai kutatók prospektív, többcentrumos vizsgálatot végeztek 387 beteg bevonásával, akik vénás duplex-ultrahangvizsgálattal megerősített mélyvénás thrombosist szenvedtek (60%-ukban volt jelen proximalis thrombosis, 15%-ukban lépett fel tüdőembolia is). A betegeket kezdetben heparinnal kezelték (átlagosan 7 napig, kétharmaduk alacsony molekulatömegű heparint, egyharmaduk nem frakcionált heparint kapott), majd warfarinnal (átlagosan 34 héten keresztül). A PTS tüneteit 4 hónaponként ellenőrizték egy évig, majd két év után újra. A tünetek súlyosságát a Villalta-skálán (Haemostasis 1994; 24:158a) mérték fel; 5–9-es pontszám esetén enyhe, 10–14 pont esetén közepesen súlyos és >14 pont estén súlyos PTS-t diagnosztizáltak.

A betegek 29%-ában állapítottak meg enyhe, 9%-ukban közepesen súlyos és 3%-ukban súlyos PTS-t; öt betegnél alakult ki fekély. A Villalta-skálán mért nagyobb pontszámot előre jelezte az idősebb életkor, a magasabb testtömegindex, a női nem, a vena femoralis communis vagy a vena iliaca érintettsége és az anamnézisben szereplő mélyvénás thrombosis ugyanazon az oldalon.

A nagy betegszámú, prospektív vizsgálat eredményei megerősítik, hogy súlyos PTS viszonylag ritkán fordul elő a hagyományos antithromboticus kezelés mellett. Rossz azonban a hosszú távú prognózis, ha a thrombosis után rövid idővel lépnek fel súlyos PTS-re utaló tünetek, főleg proximalis thrombosis esetén. Ilyenkor megfontolható a thrombusok invazív eltávolítása. Nem vizsgálták, hogy a kompressziós harisnya vagy pedig a tartós antikoaguláns kezelés csökkenti-e a PTS kockázatát.


Forrás: Ann Intern Med 2008 Nov 18; 149:698.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Hírvilág

Magyar világszenzáció! - Megvan a cukorbetegség gyógyszere?

Magyar szer hozhat áttörést a felnőttkori cukorbetegség gyógyításában. A tablettákat már embereken tesztelik. A nemzetközi kutatók is az antibiotikumhoz hasonló áttörésről beszélnek. A kész gyógyszer négy év múlva kerülhet a piacra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A túl nagy mértékű antikoaguláció rendezése – Mit ér a K-vitamin?

A warfarint szedő betegekben a túl magas INR miatt adott kis dózisú K-vitamin nem csökkentette a vérzés kockázatát.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.

Klinikum

Gyermekreumatológiai panaszok, tünetek értékelése szakdolgozói szemmel - A Figyelő 2015;2

SZABÓ Brigitta

A betegelőjegyzést végző szakdolgozó felelőssége nagy, mivel a beteg, illetve a szülő elmondása alapján kell döntenie az ellátandó eset sürgősségéről. A bemutatott célzott kérdésekkel nagy biztonsággal eldönthető, hogy melyik beteg igényel soron kívüli ellátást és ki az, aki kivárhatja a szokásos előjegyzési időt.