Hírvilág

Postthromboticus szindróma – gyakoriság és prognózis

2011. AUGUSZTUS 15.

A mélyvénás thrombosis leggyakoribb szövődményei a tüdőembolia és a postthromboticus szindróma (PTS). Az életükben először proximalis mélyvénás thrombosist elszenvedő betegek egyharmadában kialakul PTS az antikoagulációs kezelés ellenére is ( Lancet 2005; 365:1163.). A PTS tünetei a fájdalom, a végtag duzzanata, a bőr pigmentációja és súlyos esetekben (a betegek körülbelül 8%-ában) bőrfekélyek. Nem egészen tisztázott, hogy egyes betegekben miért alakul ki PTS, másokban pedig miért nem.

A PTS fellépésével összefüggésben álló tényezők azonosítására kanadai kutatók prospektív, többcentrumos vizsgálatot végeztek 387 beteg bevonásával, akik vénás duplex-ultrahangvizsgálattal megerősített mélyvénás thrombosist szenvedtek (60%-ukban volt jelen proximalis thrombosis, 15%-ukban lépett fel tüdőembolia is). A betegeket kezdetben heparinnal kezelték (átlagosan 7 napig, kétharmaduk alacsony molekulatömegű heparint, egyharmaduk nem frakcionált heparint kapott), majd warfarinnal (átlagosan 34 héten keresztül). A PTS tüneteit 4 hónaponként ellenőrizték egy évig, majd két év után újra. A tünetek súlyosságát a Villalta-skálán (Haemostasis 1994; 24:158a) mérték fel; 5–9-es pontszám esetén enyhe, 10–14 pont esetén közepesen súlyos és >14 pont estén súlyos PTS-t diagnosztizáltak.

A betegek 29%-ában állapítottak meg enyhe, 9%-ukban közepesen súlyos és 3%-ukban súlyos PTS-t; öt betegnél alakult ki fekély. A Villalta-skálán mért nagyobb pontszámot előre jelezte az idősebb életkor, a magasabb testtömegindex, a női nem, a vena femoralis communis vagy a vena iliaca érintettsége és az anamnézisben szereplő mélyvénás thrombosis ugyanazon az oldalon.

A nagy betegszámú, prospektív vizsgálat eredményei megerősítik, hogy súlyos PTS viszonylag ritkán fordul elő a hagyományos antithromboticus kezelés mellett. Rossz azonban a hosszú távú prognózis, ha a thrombosis után rövid idővel lépnek fel súlyos PTS-re utaló tünetek, főleg proximalis thrombosis esetén. Ilyenkor megfontolható a thrombusok invazív eltávolítása. Nem vizsgálták, hogy a kompressziós harisnya vagy pedig a tartós antikoaguláns kezelés csökkenti-e a PTS kockázatát.


Forrás: Ann Intern Med 2008 Nov 18; 149:698.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

A túl nagy mértékű antikoaguláció rendezése – Mit ér a K-vitamin?

A warfarint szedő betegekben a túl magas INR miatt adott kis dózisú K-vitamin nem csökkentette a vérzés kockázatát.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, kardiális vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Gondolat

Szifilisz vagy hibás gének?

VIII. Henrik betegségei