Hírvilág

Pincekórház

2012. ÁPRILIS 12.Korhű eszközökkel, életmentő jelenteket felvillantó installációkkal állít emléket az 1956-os forradalom budapesti áldozatainak és életmentő hőseinek az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Markó utcai pincerendszerében csütörtökön nyílt új állandó tárlat.

A Kresz Géza Mentőmúzeumhoz tartozó Pincekórház az 1956-os forradalom budapesti áldozatainak, valamint azoknak az életmentő hősöknek - mentőorvosoknak, mentőápolóknak, sofőröknek, civil önkénteseknek - állít emléket, akik a sérülteket a mentőállomás pincéjében kialakított szükségkórházba szállították, ahol azonnali műtéttel sokak életét sikerült megmenteni.

A Pincekórház 1956 című kiállítás "a bajtársiasságról, az összetartozás lélekemelő pillanatairól szól és segít abban, hogy közelebb kerüljenek hozzánk 1956 tükörcserepei, melyben az orvosok és a mentősök is nagy szerepet kaptak" - mondta Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter a kiállítás megnyitóján csütörtökön Budapesten. Szavai szerint a Pincekórházban dolgozó mentősök életüket kockáztatva mentették a sebesülteket, éjt nappallá téve küzdöttek életükért és tették, amit emberségük diktált.

A mentők hivatástudatát és a rendkívüli helyzetekben való helytállását képviseli a Pincekórház - hangsúlyozta Mártai István, az OMSZ főigazgatója. Mint mondta, a forradalom napjaiban a mentőszolgálat munkatársai a főváros utcáit járták, a sérülteket ellátták a helyszínen, majd különböző kórházakba szállították őket. Valószínűleg ők is féltek, de hivatásuk szem előtt tartásával végezték munkájukat a betegek érdekében és fajra, nemre, vallásra, származásra való tekintet nélkül mindenkit elláttak.

Kiemelte, hogy a harcokban feladatteljesítés közben mentődolgozók is megsérültek, sőt áldozatul is estek. Szolgálatteljesítés közben halt hősi halált többek között Rónafalvi Ödön mentőorvossegéd és Kecskés Sándor mentőápoló.

A Pincekórházat a kényszer szülte, de rengeteg ember kapta vissza az életét ezen a helyen - mutatott rá Kovács Gábor, aki 1956-ban mentőápolóként dolgozott. Mint mondta, azokban az októberi napokban a kerületi kórházak megteltek és már nem tudták elhelyezni a sérülteket, ezért volt szükség a Pincekórház kialakítására. A kiállításon már egy idealizált kórház látható, az eredeti koszos és pókhálós volt, de minden dolgozó emberfeletti teljesítményt nyújtott.

Azokon a napokon több mint 20 ezer sérültet szállítottak el az állami egészségügyi intézményekbe, a mentőszolgálat alig 1000 mentődolgozóval és 500 kocsival dolgozott országszerte - idézte fel Debrődi Gábor, a Kresz Géza Mentőmúzeum igazgatója. Hozzátette: bár csak másfél hétig működött Budapest belvárosában a Pincekórház, de az életet adta mindenki számára.

A folyamatosan növekvő beteglétszám és a helyszűke miatt a Pincekórház betegeit időről időre továbbszállították a különböző kórházakba. Október utolsó napjaiban tárgyalások kezdődtek a Mentőszolgálat főigazgatója és a Szobi utcai kórház vezetője között, melynek eredményeként a Pincekórházat kiürítették és átköltöztetették. A mentők átvehették az épületet, s így kialakult a Mentőkórház, mely Magyarországon a sürgősségi betegellátás csírája lett.MTI 2012. április 12., csütörtök

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok