Hírvilág

Petefészekrák és hormonpótlás

2011. AUGUSZTUS 15.

Számos megfigyeléses vizsgálatban találtak összefüggést a posztmenopauzás hormonpótlás és a petefészekrák nagyobb kockázata között. A legújabb vizsgálatban dán kutatók prospektíven követtek 900 ezer nőt (50–79 évesek), és értékelték a petefészekrák kialakulását, valamint a betegek részére rendelt gyógyszereket tartalmazó adatbázist.

Az átlagosan nyolcéves követés folyamán 2681 esetben állították fel az epithelialis ovariumcarcinoma diagnózisát. A számos demográfiai jellemző és a hormonháztartást befolyásoló tényezők (például a korábbi terhességek) szerint korrigált elemzés eredménye szerint az aktuálisan hormonkezelésben részesülő nők körében az epithelialis carcinoma kockázata 44%-kal (erősen szignifikánsan), a korábban hormonpótlást kapott nők esetében pedig 15%-kal (éppen szignifikánsan) volt magasabb, mint a hormonkezelést nem kapott nők csoportjában.

A hormonpótlás befejezése után a petefészekrák kockázata csökkent, és körülbelül két év alatt érte el a nem kezelt nőkre jellemző értéket. Nem különbözött a csak ösztrogént és az emellett progesztagént is tartalmazó kezelés hatása, és egyformának bizonyult a folyamatos és a ciklusos kezelés, illetve a különböző ösztrogénvegyületek hatása is.

A transdermalis és a vaginalis ösztrogénbevitel esetén tapasztalt kockázat (13%, illetve 23%) nem különbözött szignifikánsan a per os adott hormonpótlásétól.
A számítások szerint petefészekrák abszolút kockázata 8300 személyenként és évenként egy esettel nőtt a hormonkezelés hatására.

A megfigyeléses vizsgálatok összes lehetséges torzítása és zavaró tényezője ellenére az eredmények valószínűleg a valóságot tükrözik, többek között azért, mert más körülmények között végzett több nagy esetszámú vizsgálat is hasonló eredményeket hozott.
Az ijesztő, 44%-os relatív kockázatnövekedés ellenére a petefészekrák abszolút kockázata csekély. Mégis említésre lehet érdemes, amikor a betegeket tájékoztatjuk a hormonpótlás lehetséges hatásairól.


Szemlézte: eLitMed.hu, dr. Kern Dávid

Forrás: JAMA 2009 Jul 15; 302:298.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Ismét leszerepelt a posztmenopauzás hormonpótlás

A posztmenopauzás hormonkezelés kedvezőtlen kockázat-előny aránya érvényes a kezelést a menopauza utáni 5 éven belül elkezdő nők esetében is.

Hírvilág

Több a csonttörés, mióta kiderültek a hormonpótlás veszélyei

A posztmenopauzás hormonpótlás kedvezőtlen hatásairól szóló adatok közlése óta jóval kevesebben szednek ösztrogént a menopauza után, és nőtt a csonttörések gyakorisága.

Hírvilág

Hormonpótlás: jobb fokozatosan elhagyni?

A posztmenopauzás hormonpótlás adagjának fokozatos csökkentésekor is visszatérhetnek a hőhullámok.