Hírvilág

Palotából múzeum

2011. AUGUSZTUS 15.

Interjú dr. Szarvas Zsuzsannaval, a Néprajzi Múzeum megbízott főigazgatójával, a múzeum felújítása és fejlesztése kapcsán.

Mi volt a célja a "Palotából látogatóbarát" című projektnek?

A látogatóterek korszerűsítése, új terek kialakítása, az épület eredeti térszerkezeti elemeinek visszaállítása, látogatói információs rendszer bővítése. Egy ilyen reprezentatív, nem az építéskor neki szánt funkcióban használt épületben fontos feladat, ugyanakkor nagy kihívás is az eredeti terek megtartása a múzeumi funkciók kiszolgálása mellett.


Mikor volt az utolsó korszerűsítés az épületben? És mi történt most?

- A jelentős átalakításokat a Nemzeti Galéria hajtotta végre az épületen, akkor sok helyen belenyúltak az eredeti épületszerkezetbe, igyekeztek megfelelő kiállítótereket és munkaszobákat létrehozni. A Néprajzi Múzeum 1973-ban költözött az egykori Igazságügyi Palota északi szárnyába, a Nemzeti Galériától örökölt múzeumi térbe. A legnagyobb problémát a raktárak elhelyezése jelentette, ezen a téren igyekeztünk kisebb nagyobb korszerűsítéseket végrehajtani.

Az elmúlt negyven évben a korszerű múzeumi szolgáltatások hiánya egyre feltűnőbbé, kényelmetlenebbé vált, a látogatók fogadását szolgáló terek látványa is elavult. Ugyanakkor megfogalmazódott az igény, hogy az épület nagyszabású elő- és „folyosócsarnokát” szabadítsuk meg a múzeumi kiszolgáló-funkcióktól, és ismét eredeti szépségében mutathassuk meg.

Vízer Balázs tervei alapján egyszerű, funkcionális megfogalmazású terek jöttek létre, melyekben csak egy-egy finom, apró részlet utal a nagyszabású, reprezentatív műemlék hatására.


(ünnepség összefoglaló videó)


Az építkezés egyik legnagyobb nyertese a múzeumpedagógiai műhely, melynek napfényes, modern bútorokkal berendezett foglalkoztató-terme a gyerekek számára is vonzó múzeumi környezetet kínál. A mozgássérült, kerekesszékkel érkező látogatók végre akadálymentesen érhetik el az épület valamennyi szolgáltatását.


A látogatóbarát múzeum megvalósításához milyen új médiumokat használtak fel?

A múzeumban folyó munkáról, a gyűjteményekről és az aktualitásokról egyaránt tájékoztatást nyújtanak az épület csomópontjain újonnan elhelyezett képernyők: kilenc nagyméretű kivetítő, három információs terminál, egy számítógépes munkaállomás.


(a megújult előtér)

Előzőkön a múzeum anyagáról, aktuális programjairól, hátteréről adunk előre megszerkesztett tartalmakat, valamint a múzeum aktuális kiállításairól, programjairól, rendezvényeiről, foglalkozásairól kapnak kétnyelvű (magyar és angol) információkat a látogatók, segítséget a térbeli és időbeli tájékozódásban. Az egyik lépcsőházban kialakított hangfolyosón hallható a múzeum hangarchívumából válogatott anyag, mely a múzeum témájának megfelelő hangeffektusokból, hangdokumentumokból, zenei felvételekből áll.


A projekt segítségével hogyan változott meg az épületben való tájékozódás lehetősége?
Az eligazodást egységes, a múzeum grafikai arculatához illeszkedő irányítótáblák segítik. A látogatók kényelmét szolgálja a korlátlan internet-hozzáférés is.


Köszönjük az interjút!


Forrás: Néprajzi Múzeum, eLitMed.hu

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Lukrécia öngyilkossága

NÉMETH István

Bizonyos esetekben az öngyilkosságot elkövető személy, mint a körülmények áldozata, egyfajta tragikus hőssé, erkölcsi példaképpé magasztosulhatott az utókor szemében, akinek a tette immár nem emberi gyengeségnek vagy megfutamodásnak, hanem éppen ellenkezőleg, a bátorság, az állhatatosság, a szilárd jellem meggyőző bizonyítékának minősült.

Hírvilág

A szüzesség kultusza

GYIMESI Ágnes Andrea

A szüzesség kultúrtörténetében is találunk történelemhamisítást. Az infantilizált ember, a nemzés és halál összefüggéseiről beszélgettünk dr. Magyar László Andrással, a Semmelweis Orvostörténi Múzeum főigazgató-helyettesével.

Gondolat

Közös jelek, bábeli zűrzavar -- beszélgetés Boros Mátyás képzőművésszel

Régóta rajzoló ember vagyok, a családi legenda szerint a rácsos ágyban kezdődött. Az idők során akarva-akaratlanul kialakítottam olyan biztos pontokat, formákat, amelyeket rajzolás közben bármikor elő tudok venni.

Ökológia

Reflexiók a kibontakozó ökológiai krízisre az 1970-es évek művészetében

Az ökológiai gondolkodás az 1970-es évekig nem volt számottevő jelentőségű, bár Aldo Leopold ökológus már a század elején felhívta a figyelmet az erőforrások kimerülésével kapcsolatos aggodalmaira.

Gondolat

Friedrich Schiller kalandos élete

Kevesen tudják, hogy Friedrich Schiller német költő orvosi végzettséggel is rendelkezett. Nemcsak költő, író, filozófus és esztéta, a német művészet és gondolkodás klasszikus korszakának kiemelkedő alakja volt, hanem jogász és orvos is. 210 éve, 1805. május 9-én halt meg.