Hírvilág

Pajzsmirigy - szűrés kellene a kismamáknak

2011. AUGUSZTUS 15.


Minden leendő kismamának ellenőriztetnie kellene a pajzsmirigyét még a teherbeesés előtt – vélik cseh kutatók. Egy vérvétellel még tünetmentes nőknél is megállapítható, hogy kik azok, akiknél szülés után betegség alakul ki.

A korai felismerés nagyon fontos lenne a babák és mamák egészsége szempontjából - hangzott el az Európai Endokrinológiai Kongresszuson. Dr. Eliska Potlukova a prágai Károly Egyetemről csaknem 200 nőt követett nyomon a terhesség kezdeti szakaszától. A résztvevők felének semmilyen pajzsmiriggyel összefüggő panasza nem volt, de vérükből kimutattak egy olyan markert, ami későbbi kockázati tényezőkre utalhat. Ezen kismamák harmadánál a szülést követő két éven belül meg is jelent a betegség.

Dr. Potlukova szerint a pajzsmirigyproblémákra hajlamos nők tízezreit lehetne időben kiszűrni, ami nagyon fontos lenne a terhesség problémamentessége szempontjából. „Ha egy fogamzóképes korú nő gyermeket tervez, fel kellene keresnie a háziorvosát vagy a nőgyógyászát, hogy megvizsgálják a pajzsmirigy-funkcióit, és megnézzék, nem szenved-e autoimmun zavarban. Minden fiatal nőnek meg kellene győződnie arról, hogy a pajzsmirigye rendesen működik.”

A terhes nők pajzsmirigy-szűrése már sok országban napirendre került. Az Egyesült Államokban elvetették az általános szűrést 2006-ban, mert úgy vélték, nincs bizonyíték arra, hogy bármit segítene a felismerés. A legtöbb országban, köztük az Egyesült Királyságban is csak a magas rizikójú csoportokat szűrik, például akiknek a családjában előfordult már pajzsmirigy-betegség, vagy korábban ilyen panaszaik voltak.
Sue Jacobs, a Királyi Szülésznőképző szülésznő oktatója elmondta, hogy több bizonyíték szükséges az általános szűrés bevezetéséhez. „Az Egyesült Királyságban széles körű a terhesgondozás, már a terhesség lehető legkorábbi szakaszától kezdve. Ez jó kiindulási alapot biztosít a nők megfigyelésére a terhesség alatt és közvetlenül utána.” A kutatást egy jó irányba megtett lépésnek minősítette, de véleménye szerint nagyobb populációban is meg kell ismételni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Jódhiányos a serdülő lányok kétharmadaLAM (Lege Artis Medicinae) - 2009; 19(klsz)A pajzsmirigyrákok korszerű komplex kezelése

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Gondolat

Miért vagyunk illetve miért nem vagyunk kaukázusiak?

A paleontológiai leletek és a genetikai vizsgálatok egyértelműen azt mutatják, hogy az emberiség Afrikából származik. Nem kellene használnunk az ezt tagadó, elavult kifejezést.

Gondolat

Veszélyben az egyetemek autonómiája?

Tiltakozó közleményekkel „szavaznak” sorra az egyetemek az alapítványi átalakítás, illetve annak intézési módja ellen. Professzorok, munkatársak, hallgatók, legutóbb az MTA doktorai adtak ki hivatalos állásfoglalást. Megkérdeztünk „kívülállókat”, Freund Tamást, az MTA elnökét, Tillmann József filozófus, esztéta, egyetemi tanárt, Fleck Zoltán jogász, szociológust, tanszékvezető egyetemi tanárt a kialakult helyzetről, a folyamatról, illetve Fábián Istvánt, a debreceni egyetem korábbi rektorát is. Többen a tudományos és kutatómunka, az egyetemi autonómia ellehetetlenülésétől félnek, veszélyes ugyanis, ha ezek a szellemi műhelyek politikai irányítás alá kerülnek. Az MTA elnöke kiemelte az egyetemi autonómia tiszteletben tartásának és a döntések előtti tisztázó vitáknak a fontosságát.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Ökológia

Túlfogyasztás és lelki kiteljesedés – Gyulai Iván új kötetéről

A szerző ökológus, a hazai környezet-, és természetvédelem ismert szakembere és a fenntartható fejlődés fáradhatatlan kutatója és propagátora. Gyulai Iván e kötetében a fenntartható fejlődés koncepcióját mutatja be. Nagyon világosan, közérthetően, rendszerszemléletben. Onnan indul el, hogy a megközelítésmód fókuszában nem az emberi igények, hanem a szükségletek kielégítésének biztosítása áll. Ez a kérdéskör magyar irodalmában gyakran összekeveredik.

Idegtudományok

Neurokannabisz

Főleg a Cannabis/kender hatóanyagainak idegrendszeri működéséről és neurológiai, pszichiátriai kórképekben kifejtett terápiás hatásairól volt szó a második magyarországi Orvosi Kannabisz Konferencián, aminek első napján a szakemberek, második napján a betegek és a laikus érdeklődők nyelvén folyt a kommunikáció.