Hírvilág

Oltás heroinistáknak

2011. AUGUSZTUS 15.


A tanulmány nemrég jelent meg a Journal of Medicinal Chemistry című folyóiratban, és megmutatta, hogy az új oltóanyag antitesteket képez, melyek nem csak a heroint, de más pszichoaktív hatóanyagokat is megakadályozzák abban, hogy az agyba jussanak, ahol kiváltják az eufórikus hatást. "25 éve dolgozom drogellenes vakcinákon, de még sosem láttam ennyire erőteljes immunválaszt, mint a dinamikus heroinellenes oltóanyagnál.” – mondta el Kim D. Janda, a tanulmány vezetője. "Elképesztően hatékony. Reményeink szerint terápiás megoldást jelenthet azok számára, akik szeretnének függőségüktől megszabadulni.”


"Erőteljes és specifikus választ láttuk ezen heroinoltás esetében.” – mondta George F. Koob, a Scripps Intézet Függőségi Neurobiológiai Bizottságának elnöke. „Szerintem az emberi változata valódi segítséget nyújthat a rászorulóknak.”

Míg az injekciós droghasználat romboló világjárvánnyá nőtte ki magát, a heroin különösen pusztító erejű, ami egyedül az Egyesült Államokban legalább 22 milliárd dolláros (4 400 milliárd forint) kárt okoz a termeléskiesés, a bűncselekmények, az orvosi költségek és a társadalmi jólétre gyakorolt hatása miatt. A heroinhasználat és függőség a HIV vírus terjedését is okozhatja a közös tűhasználat során.

Az „immunofarmakoterápiás” megközelítéssel Janda és munkatársai már korábban is készítettek vakcinákat, melyek immunmolekulák segítségével hatástalanítanak más drogokat, mint például a kokaint, a metamfetamint és a nikotint. A kokain és nikotin elleni oltás esetében már megkezdődtek a humán klinikai kísérletek.


Innovatív megközelítés

"A heroin lipofil és gyorsan lebomlik 6AM-re.” – mondta G. Neil Stowe, Janda laboratóriumának munkatársa. „Hamar bekerül az agy véráramába, és eljut az opioid receptorokhoz.” A kutatók egy heroinhoz hasonló haptént (immunválaszt kiváltó apró molekula) kötöttek egy generikus szállító fehérjéhez (KLH), és összekeverték egy adjuvánssal a „koktél” elkészítéséhez. Ez a keverék lassan bomlik le a szervezetben, így a heroin különféle pszchoaktív összetevőinek teszi ki az immunrendszert, mint például a 6AM és a morfin.

"Lényegében az oltás antitesteket képez egy folyamatosan változó drogcélpont ellen. Ilyen megközelítést még sosem alkalmaztak drogellenes oltóanyagoknál.” – mondta Stowe. Az eredmények összehasonlításához olyan oltóanyagot is készítettek, mely egyszerűen csak a morfint veszi célba, majd mindkettőt beadták patkányoknak.


Ígéretes eredmények

A patkányoknál gyorsan kialakult egy erőteljes poliklonális antitest-képződés a dinamikus heroinoltás hatására. A függő rágcsálók kevesebbszer adagoltak maguknak a kábítószerből, a hét állatból csak 3 tett így. Ezzel szemben a kontrollcsoport patkányai mind adagoltak maguknak a heroinból. A heroinoltás erősen specifikus, csak erre a drogra és a 6AM-re termelt antitesteket, a többi opiátszármazékra nem. „Ennek az a jelentősége, hogy a vakcinát össze lehet kombinálni más heroinrehabilitációs programokkal.” – mondta Janda.Forrás: Medipress

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Egészségpolitika

Gyerekek és gyermekeket várók, tervezők – szabad-e oltani?

Úgy tűnik ebben a hazai álláspont egyértelmű, de számos országban már kismamákat oltanak. A jelenlegi szakértői vélemények szerint az mRNS-oltások nem veszélyesek a terhes kismamákra, de klinikai kísérletek hiányában ezt mégsem lehet százszázalékos biztonsággal állítani. Magyarországon éppen ezért nem ajánlják az oltást várandósoknak, de az Egyesült Államokban, Izraelben, vagy Angliában a kismamákra bízzák a döntést. Gyermekeknek egyelőre sehol sem adnak vakcinát.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Egészségpolitika

Szakmai javaslat a Covid-19-járvány okozta tömeges megbetegedések és halálozások csökkentése érdekében hozandó intézkedésekre a negyedik hullámban

Tisztában vagyunk azzal, hogy a járvány elleni védekezésbe már mindenki belefáradt. Mégis, egészségügyi szakemberként tudjuk, hogy a Covid-19-járvány 4. hulláma során sem lesznek elkerülhetők a racionális korlátozó intézkedések. Hazánk jelenlegi átoltottsági szintjén a nyájimmunitás kialakulásával egyelőre nem számolhatunk, az ismét erősödő járvány a következő hónapokban több ezer áldozattal jár majd, elsősorban az oltatlanok között. Le kell számolnunk azzal a tévhittel is, hogy a beoltottság önmagában teljes biztonságot jelent! A hamis biztonságérzet az oltottak körében, a kiegészítő védelmi szabályok sutba dobása a járvány fellángolásának a melegágyát képezi az átoltottság mai szintje mellett.

Egészségpolitika

Oltásellenesség - a 10 legnagyobb egészségügyi veszély egyike

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization, WHO) újabb 5 éves tervében összegyűjtötte az egész világot érintő egészségügyi veszélyeket. A lista az oltásokkal megelőzhető fertőzések elterjedésétől a gyógyszereknek ellenálló kórokozókon és a túlsúlyon át a környezetszennyezésig és a klímaváltozásig számos komoly és sürgős megoldásra váró problémát ölel fel. Ezzel közel egy időben, Amerikában több mint 26 ezer iskolásnak nem engedték meg az iskolakezdést, mert nem voltak beoltatva. Magyarországon a védőoltási rendszer szinte egyedülálló.

Klinikum

Átoltottságot növelő stratégiák

Az Egyesült Államok 10 milliárd dollárral támogatta a Covid-19 elleni oltások fejlesztését, az USA állami szervei ezért is fontosnak tartják az átoltottság növelését. Tavaly novemberi adatok szerint az amerikai lakosság 40%-a nem akarta beoltatni magát, és az oltást nem akarók mindössze 46%-a mondta, hogy esetleg megfontolja a vakcinációt, ha majd több információ áll rendelkezésre. Ezek az adatok is alátámasztják, hogy az oltásfelvételt promotáló kommunikációs szakmai csoportoknak hatalmas munkát kell elvégezniük: ahhoz, hogy az élet visszatérhessen a normális kerékvágásba, az átoltottságnak el kell érnie a 80%-ot.