Hírvilág

Nők másféle időkben

2013. NOVEMBER 10.


Tizenöt magyar költőnő verseiből összeálló női életutat mutat be Kubik Anna színésznő új, Másféle idő című hangoskönyve, amelyben a költemények mellett Johann Sebastian Bach művei is végigvezetik a hallgatót a mélységekben és magasságokban gazdag női sorson.

A színésznő szerint, hogy bár majdnem mindegyik vers más stílusú és más költőnő alkotása, egymásutániságukban mégis kiadnak egy jellegzetesen női életutat. A születés előtti állapotból induló történetben egy lányból nő lesz, majd asszony, aztán bekövetkezik egy tragédia, amely után felmerül a kérdés, hogy miféle választások, lehetőségek, gondolatok állnak a szereplő előtt, hogyan folytatódhat az élete. Erre utal az egyik Török Sophie-versből származó cím is: egy fordulópont után törvényszerűen másféle idő, útkeresés, átrendeződés veszi kezdetét - jegyezte meg a színésznő.

Míg a sarokpontokat a kezdő Fa Székely Magdától, a sorsfordulatot hozó De fato Tóth Krisztinától és Hervay Gizella záróverse, a Mennyei felvonulás adja, a "hétköznapokat" olyan költők versei jelentik, mint Nemes Nagy Ágnes, Török Sophie, Hajnal Anna és Reichard Piroska.
Mindazonáltal, tette hozzá a Kossuth-díjas színésznő, meg kellett állapítania, hogy a nőközpontúság látszata ellenére "végestelen végig arról a bizonyos férfiról szól a történet… a jelenlétéről, később pedig a hiányáról".

A versek mellett nagy szerepet kap a lemezen J. S. Bach néhány alkotása is, amelyek olykor a lírai művek aláfestéseként, máskor önállóan hangzanak el Miskolczi Anitának, a Magyar Állami Operaház gordonkaművészének előadásában. Kubik Anna szólt arról, hogy számára Bach zenéje "az élet egészét felvonultatja", ahogy a válogatott versek is, így evidens volt, hogy őt választják.

A debreceni Csokonai Nemzeti Színház művésze azt is elmesélte, hogy a versválogatás ötlete régebbre nyúlik vissza: Erős Kinga szerkesztővel első találkozásuk óta szerettek volna összeállítani egy önálló színházi esthez való anyagot. Azonban a válogatás olyan személyesre sikerült, hogy azt Kubik Anna nem szerette volna estéről estére, rendszeresen előadni, így lett belőle hangoskönyv.

Az Orpheusz Kiadó gondozásában megjelent hangoskönyvet hétfő este mutatják be a Magyar Írószövetség fővárosi, Bajza utcai klubjában. Az estet az írószövetség elnöke, Szentmártoni János nyitja meg, házigazdája Prágai Tamás költő, a színésznő mellett közreműködik Miskolczi Anita és Erős Kinga irodalomtörténész, a lemez szerkesztő-rendezője.
2013. november 10.

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.

Klinikum

A poszt-akut Covid-19-beteg ellátása a háziorvosi praxisban

A Covid-19-betegek 10%-a tapasztal elhúzódó gyógyulást. Holisztikus támogatással, pihenéssel, tüneti kezeléssel és az aktivitás fokozatos növelésével legtöbbjük spontán, bár lassan gyógyul. Az új, perzisztens vagy progresszív respiratorikus, cardialis vagy neurológiai tünetek specialista bevonását igényelhetik.

Hírvilág

A H1N1 elleni védőoltás halálos, az idegeket érintő betegséghez vezethet - egy vezető neurológus szerint

Az információ Nagy-Britanniában egy bizalmas levélben jutott el a vezető neurológusokhoz, akik értetlenkedve fogadták a hírt, hiszen már emberek millióinak, köztük gyermekeknek is megkezdődött az oltása.

Klinikum

A hyperuricaemia diétás vonatkozásai

MEZEI Zsuzsanna

A húgysav keletkezésének vannak endogen (purinszintézis, sejtpusztulás) és exogen (táplálkozás) forrásai. A kezelésnek tehát ennek megfelelően kell, hogy legyen nem csak endogen, hanem exogen útja is, ami magát a táplálkozást (és a helyes életvitelt is) foglalja magába.