Hírvilág

Netto kétszázezer forint:rendezni kell a fiatal orvosok bérét

2011. NOVEMBER 30.A Fidesz-frakció készen áll arra, hogy segítséget nyújtson a törvényhozásban Szócska Miklós egészségügyi államtitkárnak a pénzügyi lehetőségek megtalálásban az egészségügyi bérek rendezéséhez - mondta Lázár János frakcióvezető a Magyar Rezidens Szövetség elnökével folytatott tárgyalás után kedden.

Lázár János hangsúlyozta: a frakció felhívja a kormány figyelmét arra, hogy a magyar egészségügyben a humánerőforrás és a munkavállalói gondok akuttá váltak, és ez az egészségügyben az egyik legnagyobb veszélyforrás.
A rezidensszövetség javaslatait, kéréseit igenis komolyan kell venni - mondta Lázár János. Mint kifejtette: Papp Magortól, a Magyar Rezidens Szövetség elnökétől "minden részletében meggyőző tájékoztatást" kapott arról, hogy az általa képviselt fiatal orvosok milyen szakmai és egzisztenciális helyzetben vannak jelenleg Magyarországon. "Ez minden törvényhozó számára kiemelten fontos kérdés". A keddi megbeszélés részleteiről pedig - kérése szerint - Orbán Viktor, miniszterelnököt is tájékoztatni fogja.

Lázár János azt mondta: aktuálisan a bérrendezés kérdéseiről tárgyaltak, de szó volt még az egészségügy általános helyzetéről, a strukturális átalakításokról, a képzés helyzetéről, valamint a karrierpályákról, kilátásokról is.
A frakcióvezető ennek kapcsán megjegyezte, hogy a kormányzat számára az egyik legnagyobb társadalmi kihívás a húszas-harmincas generáció itthon tartása. Lázár János elmondta: beszéltek a számokról is, számára ugyanis az volt a kérdés: "milyen értékben" győzhető meg egy fiatal orvos. Erre a frakcióvezető egyértelmű választ kapott. A szövetség elnökének tájékoztatása alapján egy rezidens számára nettó kétszázezer forintos keresettel talán itthon marad. Miután Nyugat-Európában minimum hatszázezer, vagy nettó egymilliót keresne az a rezidens, aki Magyarországon kétszázezer forintot kér, ezt az ajánlatot Lázár János szerint "alapos megfontolás tárgyává kell tenni".

A Fidesz frakcióvezetője kiemelte, nagyon nagy veszélyforrásnak látja azt, hogyha az egészségügyi dolgozók, orvosok és szakdolgozók bérrendezésére nem kerül sor. "A struktúraátalakítás mellett ez a legnagyobb kihívás" - fogalmazott Lázár János, hozzátéve: ebben a Fidesz-frakció kész támogatni az orvostársadalmat.

Papp Magor, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke az egyezetést igen konstruktívnak nevezte. Kifejtette: a megbeszélésen igyekezett világossá tenni az egészségügyben zajló folyamatokat, a drámai orvos elvándorlást, illetve a fiatal orvosok és szakorvosok azon harcát, hogy itthon szeretnének dolgozni.

Ezen felül Lázár János személyes közbenjárását is kérték arra vonatkozóan, hogy egy kormányzati konzultáció keretében Orbán Viktor miniszterelnökkel is lehetőségük legyen tárgyalni.
Papp Magor kiemelte: a céljuk az, hogy december folyamán megegyezzenek és ne kelljen aktiválni azt a több mint 2500 felmondólevelet, amelyet mostanáig sikerült összegyűjteniük. A szövetség elnöke leszögezte: a megegyezés alapja az lehet, ha valamennyi orvost érintő bérrendezés kezdődik meg. Véleménye szerint ha valamennyi kolléga számára első lépcsőben egy nagyjából 100 ezer forintos béremelést biztosítanak, továbbá törvényi garanciát adnak arra, hogy ez tovább folytatódik, meggyőződése, hogy a fiatal orvosok, és a tapasztalt kollégák nagy többségét is itthon fogják tudni tartani.

Papp Magor elmondta, a szövetség által kezdeményezett konzultációsorozat részeként - melyben elsőként Harrach Péterrel, a KDNP frakcióvezetőjével tárgyaltak - a jövő héten a Nemzetgazdasági Minisztériumban Matolcsy György minisztert keresik majd fel. Mint kiemelte: bízik benne, hogy sikerül majd megtalálni a megfelelő forrást ahhoz, hogy az orvosainkat Magyarországon tudjuk tartani.

MTI

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

COVID-19

Enyhe tünetmentes SARS-CoV-2-fertőzött betegeknél észlelt íz- és illatérzékelés-változás

Az egyes jelentések és tudományos publikációk a SARS CoV-2 vírussal fertőzött betegek tünetei között leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor enyhe tüneteket mutató betegek gyakran számoltak be a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokról, mint a megbetegedés általuk tapasztalt első jeléről.