Hírvilág

Nem mérgezőek a mellinplantátumok

2012. JÚNIUS 19.


Nem mérgező és nem rákkeltő az engedély nélküli szilikonnal készült PIP mellimplantátum, az alkalmazott gélanyag nem jelent hosszú távú fenyegetést az emberi egészségre - idézte a brit kormány számára készült jelentés megállapítását a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

Ugyanakkor ezeknél a betéteknél kétszer nagyobb a szakadási és szivárgási arány, mint más mellimplantátumoknál - szögezte le a felülvizsgálatot végző szakértői bizottság, amelyet Bruce Keogh, a brit Országos Egészségügyi Szolgálat (NHS) orvosi igazgatója vezetett.

Nagy-Britanniában körülbelül 47 ezer nő visel PIP implantátumot, a műtétek 95 százalékát magánorvos végezte. Kis hányadát teszik ki a beültetéseknek azok a műtétek, amelyeket az NHS finanszírozott, főként rákbetegség miatti emlőrekonstrukcióhoz kapcsolódóan.

Mint Keogh hangsúlyozta: több országban ismételten elvégzett vizsgálatok "igazolták, hogy a betétek nem mérgezőek, ezért nem gondoljuk, hogy hosszú távon veszélyt jelentenének a PIP implantátumot viselő nők egészségére".

Abban az esetben javasolják, hogy orvoshoz forduljanak az érintett nők, ha a betét kiszakadására utaló jelet észlelnek mellükben.
"Annak ellenére, hogy szigorú vizsgálatok eredménye szerint a gélben lévő kémiai anyagok nem jelentenek hosszú távú veszélyt, továbbra is fennáll a tény, hogy a PIP jóval gyakrabban szakad és szivárog, ezért a páciensek elfogadhatatlanul nagy hányadánál vált ki fizikai reakciókat" - közölte Fazel Fatah, a brit plasztikai sebészek szervezetének (BAAPS) elnöke.

Nagy-Britanniában azok a nők, akiknél az NHS támogatásával végezték az implantátum beültetését, kérhetik annak térítésmentes eltávolítását és új szilikon betét elhelyezését. Walesben az NHS privát pácienseknél is vállalja a cserét, Angliában és Skóciában csak az eltávolítás térítésmentes, az implantátum pótlása nem.

Világszerte 400-500 ezer között van a francia gyártmányú PIP implantátumot viselő nők száma. A 2010-ben csődbe jutott Poly Implant Prothese cég termékei 84 százalékát exportálta, főként Latin-Amerikába, Spanyolországba és Nagy-Britanniába. A PIP implantátumok Magyarországon 2001 és 2010 között voltak forgalomban, 4-4,5 ezer magyar páciens lehet érintett az ügyben.

A cégalapító, a hetvenes éveiben járó Jean-Claude Mas ellen nem szándékos egészségkárosítás címén idén januárban emeltek vádat Franciaországban, miután több rákgyanús esetet találtak.MTI 2012. június 19., kedd

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma