Hírvilág

Nem megfelelők a szűrőmódszerek a petefészekrák korai felismerésére

2011. AUGUSZTUS 15.


A jelenleg elérhető két szűrőmódszer közül egyik sem csökkenti a „néma kór” okozta halálozást. Ugyanakkor a vérvizsgálattal és ultrahangvizsgálattal akár árthatunk is - vélik a Utah Egyetem kutatói, mert a tévesen pozitív esetekben végzett mintavétel szövődmények forrása is lehet.

„Ezt eddig csak sejtettük, jó, hogy kézzelfogható eredményeink is vannak” - véli Dr. Karen Lu, a Texas Egyetem M.D. Anderson Rákközpontjának nőgyógyász-onkológus professzora.
Jelenleg nem ismerünk olyan módszert, melynek segítségével az egészséges nőknél a petefészekrákot kezdeti stádiumban fel tudnánk ismerni. Sajnos ez azt jelenti, hogy a betegséget csak előrehaladott állapotában diagnosztizálják, ilyenkor pedig már gyakran nem gyógyítható.
Jelenleg a CA-125 tumormarker segítségével és hüvelyi ultrahanggal szűrik a betegséget. Hogy ennek hatásosságát felmérjék, a Utah Egyetem kutatói 80 ezer, 55 és 74 év közötti hölgyet vizsgáltak: náluk hat éven át évente megmérték a CA-125 szintjét, négy éven át pedig évente hüvelyi ultrahangot is végeztek. A másik csoportot csak a megszokott szűrőmódszerrel vizsgálták. Egy 13 éves utánkövetéses vizsgálat során nem volt jelentős különbség a felismert esetek számában és a halálozási arányban a két csoport között. 212 rákos esetet ismertek fel az első és 176 eset a másik csoportban, ugyanakkor 118-an illetve 100-an haltak meg az egyes csoportokban. A szűrt csoportban 3300 tévesen pozitív eset volt. 1100 sebészi mintavétel történt, 163 nőnél komoly szövődmény is jelentkezett. Az eredményekről júniusban fognak beszámolni Chicagóban az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) éves kongresszusán.
Más szűrőmódszer hatásosságát is nagyító alá vették. Lu például azt vizsgálta, hogy a CA-125 változása nem jelzi-e előre a rákos elváltozást. „Sajnos jelenleg még nem áll rendelkezésünkre hatásos szűrőmódszer. A szakmai irányelveken ez nem változtat, jelenleg nem ismert megbízható szűrőmódszer a petefészekrák felismerésére” - mondja a professzorasszony. Ennek ellenére azt javasolják, hogy a magas kockázattal bíró nőknek, például azoknak, akiknek BRCA génmutációjuk van, érdemes évente ultrahang- és CA-125 vizsgálatot végeztetniük.


Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Nem megfelelő a petefészekrák szűrése
Méheltávolításkor kivegyék a petefészket vagy ne?
Petefészekrák és az ARID1A-PPP2R1A
Ígéretesnek tűnik a petefészekrák új, korai szűrése
Petefészekrák és hormonpótlás
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2008;18(11) Változóban a petefészekrák hosszú távú kezelési stratégiája - A platinamentes intervallum jelentősége

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma