Hírvilág

Nem megfelelő a petefészekrák szűrése

2011. AUGUSZTUS 15.


Jelenleg nem áll rendelkezésre megfelelő módszer a petefészekrák szűrésére, ami igen nehézzé teszi a betegség megelőzését, és korai stádiumban való felismerését. A használatban lévő CA125 tumormarker sok más betegségben is pozitivitást mutathat.

A petefészekrák viszonylag tünetszegény, így felismerése gyakran már csak előrehaladott stádiumban történik, amikor már nem lehet eredményesen kezelni. A Laura Havrilesky és a Duke Rákintézet kutatói elemezték a petefészekrák biológiai sokszínűségét, és arra a következtetésre jutottak, hogy az alkalmazott szűrőmódszer megkérdőjelezhető. Ugyanakkor más megközelítést tartanának szükségesnek a probléma megoldására, melynek kifejlesztése intenzív munkát igényel.

Ugyan a petefészekrák a köztudatban egységes betegségként szerepel, azonban számos szövettani altípusa létezik. Leegyszerűsítve az osztályozást, két típus különíthető el: a lassan növekvő forma, mely hónapok, évek alatt jut el előrehaladott stádiumba, illetve az igen agresszív variáns, melyben génmutációk játsszák a főszerepet.
Havrilesky és munkatársai egy adatbázis információit használták fel, hogy értékeljék a szűrési módszereket. Az Egyesült Államok lakosságának negyedére kiterjedő adatbázis – altípusonkénti bontásban – tartalmazta a betegség előfordulását, gyakoriságát, és a betegek túlélési adatait. Az eredményeket összehasonlították egy brit vizsgálattal, mely a CA125- és az ultrahangos szűrés hatásfokát célozta. Az Egyesült Államokban az 50 év feletti nők szűrése mintegy 15 százalékkal csökkentette a petefészekrák következményekénti halálozási számát, azonban súlyozva az altípusok között a szám már csak 11 százalék.

A magyarázat szerint a szűrővizsgálat inkább a lassan növő formát ismeri fel, azonban a halálozási arány kifejezett csökkentéséhez inkább az agresszív daganat korai felismerése és kezelése kellene.

Forrás: MedipressKapcsolódó anyagok: Ígéretesnek tűnik a petefészekrák új, korai szűréseHOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma