Hírvilág

Nem hatott a beültetett fogamzásgátló

2011. AUGUSZTUS 15.


Nagy-Britanniában legalább ötszáz nő esett teherbe a karjukba ültetett fogamzásgátló implantátum ellenére.

Több ezer nő vette igénybe az Implanon nevű eszközt, amelyet arra fejlesztettek ki, hogy három évig megakadályozza a teherbe esést azáltal, hogy egy vékony csövön keresztül hormonokat bocsát a véráramba a karban.

A gyógyszereket és orvosi eszközöket felügyelő brit hivatal, az MHRA arról is beszámolt, hogy összesen 1607 mellékhatásról kapott bejelentést az Implanonnal kapcsolatban, amelyek a használókat érintő 2888 gyanús reakcióval kapcsolatosak. Az országos egészségbiztosítási alap (NHS) eddig több mint 200 ezer fontot fizetett ki kártérítésként azoknak a nőknek, akik teherbe estek, illetve az implantátum következtében károsodást szenvedtek.

A gyártó, az MSD gyógyszergyár, azóta a Nexplanonnal helyettesítette az Implanont, amely már applikátorral is rendelkezik, és röntgennel illetve CT-vel is kimutatható.
June Raine, az MHRA igazgatója elmondta, hogy szoros együttműködésben dolgoztak a céggel az új változat kifejlesztésében, és a gyártó teljes mértékben megértette a felügyeleti szerv aggályait.

A több kártérítésért perelő nőt is képviselő ügyvéd azt állította, ügyfelei nem vették észre, hogy az előre feltöltött aplikátor nem szabadítja fel az implantátumot a véráramba. Stephanie Prior elmondta, hogy a Nexplanon újfajta applikátorral rendelkezik, amely megkönnyíti a behelyezést, és szükség esetén röntgennel illetve CT-vel is kimutatható. „Néhány ügyfelem úgy esett teherbe, hogy nem tudta, az Implanon eszköz nem került be a karjába. Pszichológiai nehézségektől szenvedtek annak következtében, hogy teherbe estek, később elvetéltek, vagy kénytelenek voltak megszakíttatni a terhességet” – mondta az ügyvéd.

Az MSD nyilatkozatában azt írta, biztos az Implanon hatékonyságában és biztonságosságában, de a teherbe esett nők közül soknak nem megfelelően ültette be orvosa az eszközt.

„Az Implanon sikeres alkalmazásának kulcsa az, hogy megfelelően és alaposan beültessék a bőr alá az eszközt, a termék használati útmutatójának megfelelően. Ha az implantátumot nem az utasítások szerint és a megfelelő napon ültetik be, az nem kívánt terhességhez vezethet. Ráadásul egyik fogamzásgátló módszer sem 100 százalékos” – írta a termék gyártója.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A spirál biztonságosabbAngolkabát vagy francialavél


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma