Hírvilág

Nem gyógyuló csonttörésre őssejtkezelés

2011. AUGUSZTUS 15.


Az inzulinszerű növekedési faktor-1 (IGF-1) csontregeneráló hormonnal dúsított őssejtkezelés segíthet a törött csont helyreállításában olyan törések esetében, amelyek nem gyógyulnak normálisan.

A csonttörés elégtelen gyógyulása gyakori probléma, amely Észak-Amerikában 600 ezer embert érint évente – számolt be a kutatást vezető Anna Spagnoli, az Észak-Karolina Egyetem professzora. „Ez a rendellenesség még súlyosabb az osteogenesis imperfecta, vagyis a törékeny csont betegségben szenvedő gyermekek, illetve a csontritkulásban szenvedő idős emberek esetében, mert az ő törékeny csontjaik könnyen és többször is eltörhetnek, a csont-graft beültetés pedig gyakran nem sikeres vagy nem kivitelezhető” – állítja a kutató.

Spagnoli munkatársaival az IGF-1-gyel dúsított felnőtt őssejt beültetésének hatásait vizsgálták olyan egerekben, amelyek nem gyógyuló csonttöréssel rendelkeztek. A csontvelőből származó felnőtt őssejteket úgy módosították, hogy IGF-1-et fejezzenek ki, majd a kezelt sejteket beültették a csonttöréses egerekbe.

CT-vizsgálattal kimutatták, hogy a kezelt egerekben jobb volt a csont gyógyulása, mint a kontroll csoportban, melynek tagjait egyáltalán nem kezelték, vagy dúsítatlan őssejtekkel kezelték. Kiderült, hogy az IGF-1-gyel dúsított őssejtekből csontsejtek alakulnak ki, és segítenek a törött csontban lévő sejteknek helyreállítani a törést, felgyorsítva a gyógyulást. Ráadásul az így meggyógyult csont három-négyszer erősebb lett, mint a magától gyógyult csont a kontroll egerekben.

Spagnoli szerint a nem gyógyuló csonttörés állatmodelljének sikere jelentős lépés egy őssejtkezelés kifejlesztésének a nem gyógyuló törésben szenvedő betegek számára. A terápia humán kísérletei néhány éven belül megkezdődhetnek.

Az állatkísérlet eredményeit az Endokrin Társaság 93. éves konferenciáján teszik közzé.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: A kemo-és hormonterápia növeli a csonttörések kockázatát
Hajlott hát nélkül öregedni
LAM (Lege Artis Medicinæ) - 2010;20(01) A biszfoszfonátok hatása a csontok törési kockázatára
Az őssejt a személyre szabott orvoslás egyik alapköve


HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma