Hírvilág

Nem előnyös a sztatinok szedése az egészségeseknek?

2011. AUGUSZTUS 15.


Az egészséges emberek számára nem feltétlenül jár előnyökkel a koleszterincsökkentő sztatinok szedése - egy korábbi tanulmányokat elemző kutatás szerint.

A The Cochrane Library folyóiratban közzétett cikk összegzése szerint a sztatinok csökkentik a halálozási arányt, ugyanakkor nincs olyan bizonyíték, ami igazolná alkalmazását a szívbetegség alacsony kockázatának kitett emberek esetében.
A Brit Szív Alapítvány szerint a sztatinok felírásának előnyei az említett csoport esetében nem egyértelmű. Az Egyesült Királyságban több millióan szednek sztatinokat, amelyek a vér koleszterinszintjének csökkentésével mérsékelik a szívroham és a stroke kockázatát.

A National Institute for Health and Clinical Excellence olyan személyeknek ajánlja a sztatinokat, akik esetében legalább 20 százalékkal magasabb a szív-érrendszeri betegségek 10 éven belüli kialakulásának valószínűsége. A korábbi tanulmányok azt mutatták, hogy a sztatinok jót tehetnek az egészségeseknek, ugyanakkor a gyógyszereket különféle mellékhatásokkal, többek között májrendellenességekkel, veseelégtelenséggel és izomgyengeséggel is összefüggésbe hozták.

A 14 kísérlet eredményeit elemző új tanulmány szerint nem áll rendelkezésünkre elegendő bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sztatinokat a kockázati csoportba nem tartozóknak is érdemes lenne szedni.

Fiona Taylor, a londoni Higiéniai és Trópusi Betegségek Intézetének kutatója szerint mivel nem rendelkezünk megfelelő ismeretekkel a sztatinok mellékhatásairól az egészséges emberek esetében, felírását e csoport számára nem szabad könnyedén venni.

Forrás: Medipress


Kapcsolódó anyagok: Lehet, hogy túl sok sztatint írnak fel az orvosok?A statinok képesek kivédeni a gutaütést és a szívinfarktustNéhány statin előre nem látható hatással rendelkezikLAM (Lege Artis Medicinae) -2001; 11 (8-9) Életmentő statinok
HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma