Hírvilág

Néhány statin előre nem látható hatással rendelkezik

2011. AUGUSZTUS 15.A British Medical Journal internetes oldalon olvasható tanulmány szerint a szívbetegségek kezelésére adott sztatinok rendszeres szedése esetén monitorozni kell az esetleges mellékhatásokat.

A Notthinghami Egyetem kutatói megállapították, hogy néhány statin növeli a májkárosodás kialakulásának, a veseleállás, az izombetegségek és a szürkehályog kialakulásának esélyét. A statin-típusú gyógyszereket koleszterincsökkentésre alkalmazzák, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek veszélyét.

Julia Hippisley-Cox professzor és Carol Coupland egyetemi docens munkájuk során a statinok mellékhatásait vizsgálták, valamint azt, hogy a kialakulás hogyan függ a gyógyszer típusától, a dózistól, illetve az alkalmazás időtartamától. Egy adatbázisból 368 ellátási egységben több, mint kétmillió, 30 és 84 év közötti beteget elemeztek, akik közül 225 922 részesült statinkezelésben 2002 január és 2008 június között.

Megállapították, hogy nem volt statisztikailag jelentős összefüggés a statin-használat, valamint a Parkinson-kór, a reumatoid artritis, a vénás vérrögképződés, a demencia, a csontritkulás, illetve számos daganattípus (gyomor-, vastagbél-, tüdő-, vese-, emlő- és prosztatarák) kialakulása között, ugyanakkor a nyelőcsőrák veszélye csökkent. Ezzel szemben dózisfüggő kockázatnövekedés volt tapasztalható a gyógyszerszedés és a májbetegség, a vesebetegség, az izomdegeneráció és a szürkehályog között.

A májfunkció kivételével ezek a hatások nem mutattak a statin típusával összefüggő különbséget, a leginkább májkárosítónak a fluvastatin bizonyult. A megnövekedett kockázat a teljes kezelési időszakban tapasztalható volt, főképp az első évben.

Összességében minden 10 ezer statinnal kezelt nőből 271 esettel kevesebb szív- és érrendszeri betegség, nyolccal kevesebb nyelőcsőrák alakult ki, ezzel szemben hetvennéggyel több esetben alakult ki májfunkciós zavar, huszonhárommal több veseelégtelenség, háromszázhéttel több szürkehályog, harminckilenccel több izomdegeneráció.

Mindezek miatt szerzők a szorosabb orvos-beteg kapcsolatot ajánlják. A statinok – mint a gyógyszerek többsége – nem mentesek mellékhatásoktól, azonban az alkalmazási előírásokat követve a kockázat minimálisra csökkenthető, ebből következően jobban ki lehet aknázni a használat előnyeit.

Forrás: Medipress


Eredeti közlemény:
Balancing the intended and unintended effects of statins - BMJ

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

COVID-19

Enyhe tünetmentes, SARS-CoV-2-fertőzött járóbetegeknél észlelt íz- és szagérzékelési változások

A Covid-19-ről szóló beszámolók a betegség súlyosságától függően, tünetileg leggyakrabban a lázat, a fáradtságot, a száraz köhögést, az izomfájdalmat és a légszomjat említik. Ugyanakkor a szerzők tudomása szerint eddig csak egy tanulmány foglalkozott Covid-19 fertőzötteknél a szag- vagy ízérzékelésben bekövetkezett változásokkal, és 34%-os prevalenciát állapítottak meg a kórházban kezeltek körében. Viszont a tanulmány nem közölt adatot a megváltozott érzékelés idejéről és a többi tünethez való viszonyáról.

COVID-19

A SARS-CoV-2-re adott antitest válasz COVID-19 betegekben

A SARS-CoV-2 vírus fertőzés kapcsán még nem ismerjük pontosan a szervezet antitest válaszát, illetve az antitestek kimutatásának klinikai értékét sem tudjuk még felmérni.

Gondolat

Münchhausen báró és az ő szindrómája

Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausen báró, német katonatiszt, akinek neve a nagyotmondással forrott össze, 295 éve, 1720. május 11-én született.

Klinikum

Az inzulinrezisztencia gyógyszeres kezelése

Az inzulinrezisztencia több betegség, szindróma pathogenezisében részt vesz, ezek közül a legfontosabb a metabolikus szindróma, a 2-es típusú cukorbetegség, a polycystás ovarium szindróma