Hírvilág

Mozgásterápia az Achilles - íngyulladás gyógyításának kulcsa

2011. AUGUSZTUS 15.


Mozgásterápia alkalmazásával a teljes gyógyulás időbe telhet, mivel az inak gyógyulása általában meglehetősen lassú, azonban ilyen módon elkerülhetünk olyan beavatkozásokat, mint a helyi injekciós kezelés illetve a sebészi beavatkozás.

A vizsgálatban 34 beteg vett részt. Háromtól hat hónapig kizárólag mozgásterápiában részesültek. A betegek 80 százaléka teljesen meggyógyult, nem igényelt további kezelést. A többi betegnek fájdalmai vagy egyéb panaszai maradtak, de ezek minimálisak voltak. Egy beteg szorult más kezelésre.

Az Achilles-íngyulladás (Achilles tendinitis vagy tendinopathia) az egyik leggyakoribb sporttal kapcsolatos túlterheléses megbetegedés. Például futóknál minden tizedik sérülés ilyen. Az általános ajánlás szerint az Achilles-ín gyulladásának terápiája 3 hónapos mozgásterápiával kezdődik. Ennek eredménytelensége esetén más, invazívabb módszerekkel folytatódik.

Karin Gravare Silbernagel, a Göteborgi Egyetem mozgásterapeutája szerint, ez az idő kevés a teljes gyógyulás eléréséhez.

A vizsgálat vezetője, Silbernagel szerint emellett az is fontos, hogy ezalatt a relatíve hosszabb idő alatt a napi aktivitásukat sem kell korlátozniuk. A hathónapos kezelés nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden egyes alkalom mozgásterapeuta irányítását igényli. A betegek megtanulhatják a gyakorlatokat és ezeket otthon is végezhetik önállóan.

Sok beteg elkezd „félni” a mozgástól, illetve a fájdalomtól és az ínszakadástól. Silbernagel szerint ez is aláhúzza annak a fontosságát, hogy a beteggel megértessük, gyógyulásának kulcsa a mozgásterápia.

Forrás: Medipress

Kapcsolódó anyagok: A sebezhető pont

HOZZÁSZÓLÁSOK

0 hozzászólás

A rovat további cikkei

Hírvilág

Mennyit ér a vesém?

A miért illegális a szervkereskedelem? című interjúban Bognár Gergely bioetikus felvázolja e kérdéskör jelenségeit.

Hírvilág

Hasnyálmirigyrák - az alattomos gyilkos Meghalt Patrick Swayze

Orvosai tavaly diagnosztizálták Patrick Swayze betegségét. A kezeléseknek köszönhetően talpra állt, és hónapokig forgatta a "The Beast" c. új televíziós sorozatot. Önéletrajzi könyvet készült írni közösen feleségével.

Hírvilág

Valóban „egészségesebb” a patikai só? - Tények, tévhitek és ellentmondások a nátrium-kloriddal kapcsolatban

TAKÁCS Gábor, FITTLER András, BOTZ Lajos

Több mint egy éve indították útjára az interneten és különböző fórumokon azt a figyelmeztető hírt, hogy az étkezésre szánt konyhasó kálium-kloriddal kevert, dúsított, sőt akár 100%-ban csak azt tartalmazza. A hírközlő(k) és/vagy annak terjesztői még azt is kihangsúlyozták, összeesküvés elméletekhez illően, hogy ennek következtében a magyar lakosság tudtán és akaratán kívül nátriumszegény diétára van „fogva”. Még azt is megkockáztatták, hogy szerintük egy gyalázatos biológiai népirtásról van szó, hiszen csökken az „egészséges NaCl” bevitel és nő a szervezet számára igen „ártalmas KCl” fogyasztása. Ezáltal -írták embertársaik megsegítésére- számtalan betegségnek lehetünk áldozatai, sőt a krónikus bajainkból éppen ezért nem tudunk meggyógyulni (nemzőképtelenség, allergia, vesebetegség, magas vérnyomás).

Hírvilág

Bilasztin, nem szedáló antihisztamin használata krónikus urtikária esetén, már gyermekkorban is

Az allergiás betegségek, allergiás nátha, urtikária első vonalbeli kezelésére nem szedáló, második generációs antihisztaminok javasoltak. Az egyik legújabb második generációs antihisztamin a bilasztin, amellyel nemcsak felnőtt-, hanem gyermekvizsgálatok is történtek.

Hírvilág

Hatástalan a glükózamin az ízületi gyulladással összefüggő derékfájás ellen

A népszerű glükozamin kiegészítő egy új tanulmány szerint kevés vagy semmilyen enyhülést sem nyújt osteoartritis okozta krónikus derékfájásra.

Kapcsolódó anyagok

Idegtudományok

Az agyi plaszticitás kulcsa

A felnőtt korban született neuronok jóval a neurogenezis hanyatlása után is hozzájárulnak az agy flexibilitásához, állapította meg a Journal of Neuroscience tanulmánya.

Hírvilág

A kényszerbetegség kulcsa

Népszerű elképzelés, hogy a kényszerbetegségre jellemző cselekvéseket, mint például az állandó kézmosást zavaró obszesszív félelmekre adott reakcióként végzik a betegek. Ezt azonban megkérdőjelezik az új kutatási eredmények.

Klinikum

Újabb ismeretek a spondylarthritisek patogeneziséről - A Figyelő 2016;1

KOVÁCS LÁSZLÓ

A spondylarthritisek (SpA-k) patogenezisének központi helyszíne a számtalan kisebb-nagyobb enthesis, ahol mechanikai stressz és szisztémás IL23-túltermelődés következtében aktiválódnak az enthesis szövetéhez kötött speciális, Th17 fenotípusú rezidens T-sejtek. A szisztémás IL23 fő forrása a vastagbél, a betegség fő genetikai kóroki tényezője, a HLA-B27 molekula pedig a szintézisének végső lépései során fellépő kóros sejtélettani reakció révén váltja ki macrophagokban az IL23 túltermelődését.

Gondolat

Georg - Sotiris Bekas portréfilmje Lukácsról

KELEMEN Gábor

Klinikum

Onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatói

Az onkológiai ellátóhelyek eredményességi mutatóinak közzétételét szorgalmazta a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság tiszteletbeli elnöke. Dr. Bodoky György...